Quantcast

Pirmą šių metų pusmetį augo tekstilės, odos ir drabužių eksportas

Pirmą šių metų pusmetį Lietuvos tekstilės, odos ir drabužių eksportas, palyginti su tuo pačiu laiku pernai, išaugo beveik aštuoniais procentais. Pramonininkai sako, užsakymų netrūksta, darbo vietų būtų, tik kvalifikuotų darbuotojų sunku rasti.

Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos prezidentas sako, kad situacija Ukrainoje ir Rusijos sankcijos mūsų lengvosios pramonės beveik nepalietė. Į Rusiją keliauja maždaug aštuoni procentai visos eksportuojamos produkcijos. Kai kurie verslininkai prognozuoja, kad ateityje gamyba vis dėl to gali mažėti keliais procentais.

„Mes tikrai nestojame šalia mūsų kolegų maistininkų, jų problemos daug kartų didesnės negu mūsų, bet vis tiek tai yra precedentas“, – sako Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos prezidentas Aurimas Palevičius.

„Tam tikras ekonomikos sulėtėjimas Europoje pasijaus vartojimui, pasijaus kito pusmečio ar metų mūsų klientų užsakymams. Lietuvos vartotojai gana jautriai reaguoja į tą aštrią situaciją, ir vartojimas turėtų šiek tiek mažėti“, – teigia įmonės „Audimas“ valdybos pirmininkas Rimvydas Povilaitis.

Tačiau didesnis galvos skausmas gamintojams – kur rasti darbuotojų. Moteriškus viršutinius drabužius siuvančios bendrovės vadovas sako, kad užsakymų – per akis, tik dirbti nėra kam. Verslininkai Vyriausybę ragina atnaujinti ir stiprinti profesinio rengimo centrus, finansuoti tekstilės inžinierių rengimą universitetuose.

Premjeras verslininkus giria už pažangą ir sako, kad gamintojų sprendimas lengvosios pramonės produkciją eksportuoti į išsivysčiusias šalis yra teisingas.

„Šita pramonė vystosi labai sparčiai, eksportas sudaro nuo 90 iki 99 procentų ir, svarbiausia, kad čia yra didelės investicijos į naujas technologijas“, – tvirtina Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Europos profesinio mokymo plėtros centras prognozuoja, kad iki 2025-ųjų Lietuvos tekstilės, odos ir drabužių sektoriuje dirbs apie 30 tūkstančių žmonių. Pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvos tekstilės, odos ir drabužių eksportas, palyginti su tuo pačiu laiku pernai, išaugo beveik aštuoniais procentais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių