Quantcast

Pieno kainos Europoje mažėja, JAV – kyla

  • Teksto dydis:

Didžiosios Lietuvos pieno perdirbimo įmonės stambiesiems pieno gamintojams kovą už natūralų pieną vidutiniškai mokėjo 334 eurus už toną, arba 3,4 proc. mažiau nei vasarį.

Pasak pienininkų asociacijos „Pieno centras“ direktoriaus Egidijaus Simonio, vidutinės pieno supirkimo kainos kovą mažėjo visoje Europoje.

„Žalias pienas šiek tiek pigo ir Naujojoje Zelandijoje, o JAV ūkininkai galėjo džiaugtis pastebimu supirkimo kainų kilimu“, - sako E. Simonis.

Portalo milkprices.nl duomenimis, didžiosios Europos pieninės stambiesiems gamintojams kovą už pieną mokėjo vidutiniškai 336 eurus už toną, JAV - 294 eurus, Naujosios Zelandijos - 306 eurus už toną.

Šių metų kovą, palyginti su vasariu, vidutinės pieno supirkimo kainos stambiesiems tiekėjams JAV išaugo 6 proc., Europoje kaina smuko 2,4 proc., o Naujojoje Zelandijoje pieno supirkimo kainos sumažėjo 0,6 proc.

Stambiaisiais žaliavos tiekėjais Lietuvoje laikomi tie, kurie parduoda daugiau kaip 40 tonų pieno per mėnesį, arba atitinkamai 500 tonų per metus.

Kitų pasaulio pieninių supirkimo kainos nurodytos pieno gamintojams, kurių metinis pristatomas kiekis siekia 500 tonų, o pienas atitinka standartinius 4,20 proc. riebumo ir 3,40 proc. baltymingumo reikalavimus.

Lietuvos pieno perdirbimo įmonės perdirba apie 95 proc. vietinės pieno žaliavos. Iš šio skaičiaus apie 60 proc. pieno perdirbėjai superka tiesiogiai iš stambiųjų ūkių, o apie 10 proc. surenkama iš smulkių pieno gamintojų per pieno supirkimo punktus. Likusį pieno kiekį perdirbėjai superka iš pieną superkančių tarpininkų bei kooperatyvų.

Pieno pramonė yra viena svarbiausių Lietuvos maisto pramonės šakų, sukurianti 2 proc. BVP. Lietuviški pieno gaminiai sudaro per ketvirtadalį visos maisto ir gėrimų pramonės gamybos, o pieno produktų eksportas - apie trečdalį viso maisto ir gėrimų pramonės eksporto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių