Quantcast

Perspėjimų iš VMI sulauks daugiau kaip 122 tūkst. gyventojų

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) jau poryt pradės siųsti perspėjimus, primindama gyventojams, kad jie nesumokėjo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) arba nepateikė jo deklaracijos, nors privalėjo tai padaryti.

Iš viso pranešimų sulauks kiek daugiau nei 122 tūkst. Lietuvos gyventojų.

VMI Eltai pateiktais duomenimis, deklaracijas šiemet privalėjo pateikti 893 tūkst. gyventojų, deklaracijų nepateikė - 108 tūkst. (12 proc.) gyventojų.

Pavėlavusiems pateikti deklaracijas ar mokėtinos sumos nespėjusiems susimokėti gyventojams, VMI pirmiausia primins apie jų turimas skolas ir skatins šią kasmetinę pareigą atlikti savanoriškai, Eltai atsiųstame komentare teigė VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

„Visų pirma, VMI pranešimus mokesčių mokėtojams pateikia per „Mano VMI“ sistemą, o jei gyventojas pranešimo per tam tikrą laiką neperskaito - pranešimas išsiunčiamas ir klasikiniu paštu. Žinoma, svarbu priminti ir tai, kad po gegužės 2 d. už kiekvieną pradelstą dieną nuo mokėtinos sumos gyventojui skaičiuojami 0,03 proc. delspinigiai“, - įspėjo VMI specialistė.

S. Aliukonytės-Šnirienės teigimu, už 2017 m. mokestinį laikotarpį deklaracijas teikti privalėjusiems, tačiau to nepadariusiems gyventojams priminimai pagal numatytą sąrašą bus pradėti siųsti jau nuo gegužės 16 d. Pirmieji pranešimai gyventojus pasieks dėl per didelio pasinaudoto neapmokestinamojo pajamų dydžio / papildomo neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD/PNPD) - tokių gyventojų kiek daugiau nei 35 tūkst.

Vėliau tokie priminimai bus siunčiami iš individualios veiklos pajamas gavusiems, nekilnojamąjį turtą (NT) ar transporto priemones pardavusiems gyventojams, taip pat dėl gautų palūkanų, gautų nuomos pajamų ir kitiems, kurie šiemet dar nepateikė deklaracijų.

Kaip minėta, iš viso pranešimų sulauks kiek daugiau nei 122 tūkst. Lietuvos gyventojų.

VMI Eltai pateiktais duomenimis, šiuo metu GPM permoka grąžinta apie 418 tūkst. gyventojų, grąžintos GPM permokos suma jau siekia kiek daugiau nei 64 mln. eurų. Numatyta, kad už 2017 metus gyventojams dar bus grąžinta apie 58 mln. eurų GPM permokos.

VMI primena, kad pavedimus į gyventojų sąskaitas atlieka kiekvieną darbo dieną, o sąrašus sistema sudaro atsitiktine tvarka. Visos permokos, teigiama, gyventojams bus grąžintos iki šių metų liepos 31 d.

Gyventojai 2017 metų pajamų deklaracijose deklaravo 129 mln. eurų mokėtiną pajamų mokesčio sumą.

Be to, šiemet GPM deklaracijas už ankstesnius nei 2017 metus pateikė apie 180 tūkst. gyventojų, jų pateiktose pajamų deklaracijose deklaruota 19 mln. eurų GPM permoka.

Pasak S. Aliukonytės-Šnirienės, deklaracijas už ankstesnius mokestinius laikotarpius dažniausiai tikslina tėvai, kurie neteisingai pasiskirstė Metinį papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį (MPNPD) už auginamus vaikus, taip pat ne visas pajamas iš veiklos pagal verslo liudijimą ar NT nuomą deklaravę gyventojai.

 


Šiame straipsnyje: VMIperspėjimaigyventojaiGPM

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vanda

Vanda portretas
gal pirma reikėtų pranešti gyventojui kad jis skolingas o tik kai susipažins su pranešimu pradėti skaičiuoti procentus juk gyventojas gal net nežinojo kad jam reikia deklaruoti juk ne kiekvienas supranta tuos mokesčių vingius ir keistus įstatymus pas mus tik bausti ir bausti pirma išaiškinkite už ką žmogelis turi susimokėti o be to gal jis ir pinigų neturi šiuo metu turėtų būti lankstesnė mokesčių inspekcija

As

As portretas
As ir noriu savo pinigų kada VMI grazinsit dekraravau kovo 15d ir spyga .

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Kada pradėsite domėtis iš kur gauname pinigų mokesčiams susimokėti?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių