Quantcast

Perspėjimas emigrantams: prarandate legaliai jums priklausančius pinigus

Emigrantus vis dar baugina mokesčių deklaracijos teikimas ir pajamų mokesčių grąžinimas iš užsienio, be to, tarp lietuvių sklando įvairūs klaidinantys mitai – neva susigrąžinus mokesčius nebus galima pretenduoti į užsienio senatvės pensiją, nukentės kitos socialinės garantijos ar ateities galimybės įsidarbinti užsienyje dar kartą.

Dėl tokių įsitikinimų iš emigracijos grįžtantys lietuviai praranda jiems legaliai priklausančius pinigus, teigia mokesčių grąžinimo kompanija „RT Tax“.

„Pradėkime nuo to, kad dirbant užsienyje mokesčių deklaracijos teikimas dažniausiai yra privalomas ir šį procesą prižiūri valstybinės užsienio šalių mokesčių institucijos. Pateikus deklaraciją yra tiksliai paskaičiuojama, kokie mokesčiai buvo mokėti, o jeigu yra susidariusi permoka – dalį ar net visus mokesčius galima susigrąžinti.

Mokesčių grąžinimas tėra deklaracijos pateikimo proceso dalis, neturinti nieko bendro su socialinėmis garantijomis. Tai yra legalus asmeniui priklausančių pinigų atsiėmimas iš užsienio valstybės, o nesusigrąžinti mokesčių yra tas pats, kas parduotuvėje palikti grąžą“, – sako įmonės direktorius Žydrūnas Janušauskas.

Anot jo, iš užsienio grįžę emigrantai labiausiai bijo netekti socialinių garantijų. Pasak Ž. Janušausko, socialinės garantijos ir mokesčių deklaracijos teikimas bei mokesčių susigrąžinimas yra tarpusavyje nesusiję, dėl to, kad grąžinami tik pajamų mokesčiai, tuo tarpu socialinio draudimo mokesčiai lieka neliečiami.

„Susigrąžinus dalį ar net visus pajamų mokesčius, nekils jokia grėsmė nei senatvės pensijai, nei darbo stažui, nei galimybei dirbti užsienyje ateityje“, – sako Ž. Janušauskas.

Jo teigimu, sugrįžę emigrantai kartais vengia pateikti mokesčių deklaracijas užsienio šalims, bijodami, kad teks mokesčius sumokėti ir Lietuvai. Tokius įsitikinimus turėtų panaikinti faktas, kad Lietuva su užsienio valstybėmis yra pasirašiusi „Tarptautinio dvigubo apmokestinimo išvengimo“ sutartis, kurios leidžia išvengti atvejų, kai nuo tų pačių pajamų reikėtų mokėti mokesčius ir Lietuvoje, ir užsienio šalyje, pabrėžiama pranešime.

„Tai reiškia, kad sumokėjus pajamų mokesčius užsienyje, visiškai legaliai dalį ar net visus juos galima ir susigrąžinti, be jokios rizikos, kad atsiras prievolė sumokėti mokesčius dar kartą Lietuvoje. Tai užtikrina tarptautiniai oficialūs dokumentai“, – teigia Ž. Janušauskas.

Deklaracijos pildymas, anot jo, yra svarbus ne tik dėl galimybės atgauti pinigus. Dažnais atvejais šis procesas yra privalomas, o neužpildžius deklaracijos gali grėsti baudos . Tai ypač aktualu savarankiškai dirbantiems (self-employed) Jungtinėje Karalystėje, kurie be išimčių privalo teikti deklaracijas kasmet.

„Yra buvę atvejų, kai į mus kreipiasi žmonės, turintys susikaupusias tūkstantines skolas. Dėl to visada yra rekomenduotina teikti deklaracijas už kiekvienus mokestinius metus. Vis dėlto, net ir susikaupus skolai, ją sumažinti ar visai panaikinti yra įmanoma – kiekvienas atvejis yra individualus“ – sako Ž.Janušauskas.

„RT Tax“ duomenimis, teisingai užpildžiusiems mokesčių deklaracijas lietuviams iš užsienio sugrįžta vidutiniškai apie 804 Eur.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių