Quantcast

Pensijų fondų atstovai: reforma nuo kitų metų neveiks

Lietuvos pensijų fondų valdytojai tikina, kad siekiant, jog pensijų reforma būtų įgyvendinta nuo kitų metų sausio, realiai ji tuomet nepradės veikti, o pasiruošti sistemos pokyčiams prireiktų bent metų. Dėl to jie Seimo prašo atidėti reformos įsigaliojimą.

Anot pranešimo, įskaitant poįstatyminius teisės aktus, įvairias naujas tvarkas, taisykles bei metodikas, tektų kurti ir naujas integruotas, sudėtingas informacines sistemas, dėl kurių vienu metu kiltų ypač didelis kvalifikuotų IT specialistų poreikis.

Dėl to pensijų fondų valdytojai Seimo Socialinių reikalų ir darbo bei Biudžeto ir finansų komitetų prašo atidėti pensijų reformos įsigaliojimą.

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) pagrindiniams komitetams, svarstantiems pensijų sistemos pakeitimus, siūlo pensijų kaupimo įstatymo nuostatas, išskyrus gyvenimo ciklo koncepciją, įgyvendinti nuo 2019 metų liepos 1 dienos, o Pensijų kaupimo įstatymo projekte numatytą gyvenimo ciklo fondų koncepcijos įgyvendinimo terminą numatyti 2020 metų sausio 1 dieną.

„Pensijų kaupimo kokybė yra neatsiejama nuo sklandaus pokyčių įgyvendinimo praktiniame lygmenyje. Pensijų kaupimo sritis yra labai griežtai ir išsamiai reglamentuojama veikla. Paprastai kalbant, jei keisis žaidimo taisyklės, praktiškai iš naujo turės būti aprašytas ir reglamentuotas kiekvienas žingsnis. Mūsų vertinimu, tai užtruks mažiausiai 12 mėnesių“, - pranešime sakė LIPFA valdybos narys Tadas Gudaitis.

Anot pranešimo, Pensijų kaupimo įstatymu yra numatyta priimti bent 12 poįstatyminių teisės aktų, pradedant pensijų fondų taisyklėmis ir investavimo strategijų reglamentavimu ir baigiant pensijų fondų dalyvių informavimo tvarka.

Asociacijos teigimu, nė vienas poįstatyminis teisės aktas dar nėra pradėtas rengti, nėra teiktas ir derinimui su susijusiomis institucijomis, rinkos dalyviais, ką privaloma daryti pagal teisėkūros ir Lietuvos banko įstatymus.

„Šių poįstatyminių teisės aktų sukūrimas ir patvirtinimas gali užtrukti mažiausiai 3-6 mėnesius, o nesant įstatymą aiškinančių teisės aktų, pensijų fondų valdymo bendrovės negalėtų net pradėti įgyvendinamųjų darbų pensijų kaupimo bendrovėse“, - rašoma pranešime.

Anot asociacijos, po teisės aktų paskelbimo dar pusmetį užtruktų fondų pertvarkymas.

Pasak pranešimo, vadovaujantis nauju Pensijų kaupimo įstatymu ir poįstatyminiais teisės aktais, pensijų fondų valdymo įmonės turėtų sukurti naujus 8 fondus, automatinį klientų įtraukimo mechanizmą, pakeisti galiojančią bendroves keičiančių dalyvių modelį, dalyvių perkėlimo į turto išsaugojimo fondą mechanizmą. Be to, tektų persirašyti visas sutartis ir įgyvendinti operacinius pakeitimus - su „Sodra“, vertybinių popierių depozitoriumu, Euroclear'u, investicijų tarpininkais, tiekėjais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacija (LIPFA)" nenori (nesugeba) dirbt, reikia kelt klausimą dėl jos paleidimo.

Pensininkas

Pensininkas portretas
Tai kokio velnio čia verkšlenat? Dirbkit ir suspėsit.Žinoma jeigu nėra noro nieko keisti,tada belieka verkšlenti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių