Quantcast

Pagalba gyventojams: viskas, ką reikia žinoti apie pajamų deklaravimą ir įmokas

  • Teksto dydis:

Savarankiškai dirbantiems gyventojams pradėjus teikti pajamų deklaracijas „Sodra“ primena, kad iki gegužės 1 dienos nuo pajamų reikia sumokėti socialinio draudimo įmokas.

Įmokos paskaičiuoti bei sumokėti reikia patiems, todėl „Sodra“ savarankiškai dirbantiems gyventojams siūlo naudotis skaičiuoklėmis ir pateikia svarbiausius dalykus, kuriuos reikia žinoti, kad nekiltų rūpesčių.

1. Mokesčiai VMI ir įmokos „Sodrai“ mokamos atskirai

Jeigu pernai vykdėte individualią veiklą su pažyma, savarankiškai ūkininkavote, turėjote individualią įmonę ar buvote mažosios bendrijos, tikrosios ūkinės bendrijos nariais ir išsiėmėte lėšų savo reikmėms, iki gegužės 2 dienos turite Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) deklaruoti pajamas.

Gyventojų pajamų mokestis (GPM) nuo šių pajamų mokamas VMI, o privalomojo sveikatos draudimo (PSD) ir valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokas reikia sumokėti „Sodrai“. Įmokas „Sodrai“ gyventojai turi paskaičiuoti ir sumokėti patys.

– Daugiau apie 2018 m. įmokų tarifus čia: Įmokų tarifai;

– Įmokos mokamos į „Sodros“ surenkamąsias sąskaitas

Įmokų kodus rasite čia;

Svarbu, kad įmokos būtų paskaičiuotos nuo tų pačių pajamų, kurios buvo deklaruotos VMI. Savarankiškai dirbančių gyventojų deklaracijų VMI duomenys „Sodrai“ yra perduodami ir „Sodra“ patikrina, ar gyventojas mokėtinas įmokas paskaičiavo ir sumokėjo teisingai.

Beje, „Sodros“ klientų aptarnavimo skyriuose Vilniuje (Laisvės pr. 28), Kaune (A.Mickevičiaus g. 42), Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje gyventojai ras ir VMI specialistus. Su „Sodros“ specialistais gyventojai gali pasikonsultuoti VMI patalpose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

2. Ar mokėjote įmokas avansu?

Skaičiuojant įmokas „Sodrai“ reikia atsižvelgti, ar praėjusiais metais mokėjote einamąsias PSD įmokas ir VSD įmokas avansu.

Gyventojai, kurie vykdo tik savarankišką veiklą ir nedirba samdomo darbo, kiekvieną mėnesį turėjo mokėti einamąsias PSD įmokas – 9 proc. nuo MMA (36 eurai). Per metus tai sudarė 432 eurus. Deklaravus pajamas reikia sumokėti tik skirtumą tarp visų mokėtinų ir jau sumokėtų įmokų.

Dalis gyventojų taip pat avansu mokėjo VSD įmokas ir teikė SAV pranešimus. Tokiu atveju deklaravus pajamas taip pat reikia sumokėti tik skirtumą tarp visų mokėtinų ir jau sumokėtų įmokų.

Kiek įmokų sumokėjote, galite pasitikrinti suvestinėje S8 „Detali ataskaita apie sumokėtas įmokas per nurodytą laikotarpį“ prisijungę prie asmeninės „Sodros“ paskyros draudėjui draudėjai.sodra.lt. Taip pat rekomenduojame susisiekti su asmeniniu konsultantu, kuris nurodytas asmeninėje draudėjo paskyroje ir, jeigu reikia, konsultantas duomenis patikslins.

3. Tai kiek turiu sumokėti „Sodrai“?

PSD ir VSD įmokas „Sodrai“ nuo VMI deklaruotų pajamų savarankiškai dirbantys gyventojai turi paskaičiuoti ir sumokėti patys.

VSD įmokų tarifas – 28,9 proc. (30,9 proc., jei asmuo kaupė pensijai papildomai savo lėšomis (buvo pasirinkęs modelį 2+2+2). PSD įmokų tarifas – 9 proc.; skaičiuojama nuo pajamų, nuo kurių skaičiuojamos VSD įmokos.

Svarbu žinoti, kad užsiimantys individualia veikla pagal pažymą, taip pat užsiimantys savarankiška žemės ūkio veikla, įmokas už 2018 metus turi mokėti nuo 50 proc. VMI deklaruotų pajamų atskaičius leistinus atskaitymus, o individualių įmonių savininkai, mažųjų bendrijų, tikrųjų ūkinių bendrijų nariai nuo 50 proc. savo reikmėms išsiimtų ir VMI deklaruotų lėšų. Įmokas reikia sumokėti jau atėmus sumas, kurios buvo mokėtos avansu.

„Sodra“ rekomenduoja pasinaudoti individualios veiklos skaičiuokle sodra.lt/lt/skaiciuokles/individualios_veiklos_skaiciuokle. Joje nuosekliai, žingsnis po žingsnio, pateikus savo duomenis, pateikiama mokėtina įmokų suma.

4. Kam įmokų „Sodrai“ mokėti nereikia?

Net ir deklaravus pajamas VMI, už 2018 metus PSD ir VSD įmokų mokėti nereikia, jeigu savarankiškai dirbęs gyventojas pernai visus metus gavo senatvės ar netekto darbingumo (neįgalumo); šalpos pensiją ar buvo sukakęs senatvės pensijos amžių.

Galioja ir lengvata gyventojams, kurie pernai savarankišką veiklą pradėjo pirmą kartą. Jeigu jie niekada iki tol nevykdė savarankiškos veiklos ir nebuvo registruoti draudėjais, VSD ir PSD įmokų nuo deklaruotų pajamų gali nemokėti vienus metus.

Visiems svarbu žinoti, kad maksimali suma, nuo kurios už 2018 metus skaičiuojamos VSD ir PSD įmokos, yra 22 643,60 eurų per metus.

5. Kokius dokumentus reikia pateikti „Sodrai“?

Jeigu visus metus pajamas gavote tolygiai ir Jums nesvarbu tiksliai užfiksuoti, kurį mėnesį kiek uždirbote, „Sodrai“ jokių dokumentų pateikti nereikia.

Jeigu svarbu nurodyti, kurį 2018 metų mėnesį kiek pajamų gavo, savarankiškai dirbantis gyventojas gali pateikti SAV pranešimą. Teikiant SAV pranešimą paskaičiuojamos mokėtinos VSD įmokos, tačiau neįvertinama, ar įmokos buvo mokėtos 2018 m. SAV pranešimą galima rasti „Sodros“ puslapio Formų ir šablonų skiltyje pasirinkus formas ir šablonus darbdaviams ir visą SD pranešimų sąrašą arba per šią nuorodą: www.sodra.lt/sd-pranesimai.

Jeigu deklaravote pajamas, tačiau negalite iškart sumokėti visų įmokų, pasibaigus įmokų mokėjimo terminui – gegužę galite kreiptis į bet kurį „Sodros“ teritorinį skyrių arba per asmeninę paskyrą draudėjui pateikti prašymą išmokų mokėjimą išdėstyti dalimis.

6. 2 pakopos pensijų kaupimas

Savarankiškai dirbantys gyventojai taip pat dalyvauja pensijų kaupime. Jeigu jie buvo pasirinkę kaupimo modelį 2+2+2, įmokas į pensijų fondus už 2018 metus sumokės kartu su kitomis VSD įmokomis „Sodrai“ ir atitinkamai tuomet į jų fondus bus pervedama dalis iš valstybės biudžeto.

Tie, kurie buvo pasirinkę modelį 2+0+0, įmokas turi mokėti įprastu tarifu, o „Sodra“ jų socialinio draudimo įmokų dalį į sąskaitą kaupimo fonde perves sumokėjus įmokas.

Nauji pensijų kaupimo tarifai ir naujos sąlygos savarankiškai dirbantiems gyventojams bus taikomos, kai jie deklaruos pajamas ir mokės įmokas už 2019 metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių