Quantcast

Pabrangęs sviestas pristabdė pieno produktų eksportą į Saudo Arabiją

  • Teksto dydis:

Pabrangęs svietas pristabdė Lietuvos pieno produktų gamintojų eksportą į Saudo Arabiją - šioje rinkoje šiemet produkcijos parduota vos už 1,6 mln. eurų, o pernai - už 14,2 mln. eurų, rašo "Verslo žinios".

"Ten daugiausia buvo eksportuojamas sviestas, bet metų pradžioje jis stipriai pradėjo brangti, tai taip susiklostė, kad mes pelningiau sviestą pardavėme kitur, o ne tose rinkose", - dienraščiui sakė "Rokiškio sūrio" valdybos pirmininkas Dalius Trumpa, pasak kurio, anksčiau sviestas buvo eksportuojamas ne tik į Saudo Arabiją, bet ir į daugelį tame regione esančių valstybių.

Vilkyškių pieninė klientų Saudo Arabijoje vis dar turi, pripažįsta pieninės vadovas Gintaras Bertašius: "Mes dirbame Saudo Arabijoje. Matyt, įtakos turėjo ir naftos kainos, jie gal daugiau importuoja iš dolerinių zonų. Dėl sūrių konkursų paprastai nebūna, dažniau dėl pieno miltelių, sviesto, gal kas nors buvo laimėjęs konkursų".

Eksportas gerokai didesnis negu pernai

Pieno produktų eksportas šiemet labiausiai augo į Europos Sąjungos šalis, o daugiausia pieno šiuo metu Lietuvos perdirbėjai išveža į Lenkiją, Italiją ir Vokietiją, toliau rikiuojasi Latvija ir Nyderlandai - į daugelį šių valstybių eksportas šiemet, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, išaugo 40-60 proc., rašo "Verslo žinios".

Vokietijoje parduotų produktų vertė šiemet yra net 100 proc. didesnė. Lenkijoje prekių šiemet parduota už 87,2 mln. eurų, Italijoje - 76,1 mln. eurų, Vokietijoje - už 39,1 mln. eurų. Į svarbiausių eksporto krypčių dešimtuką patenka ir Estija, nors eksportas į šią šalį per metus sumenko beveik dešimtadaliu. Svarbiausių rinkų dešimtukui priklauso ir keturios trečiosios šalys - JAV (šiemet išvežta šiek tiek mažiau), Kazachstanas (eksportas ūgtelėjo 60 proc.) bei Pietų Korėja, Armėnija.

Per aštuonis šių metų mėnesius iš Lietuvos eksportuota pieno ir jo produktų už 364 mln. eurų, t. y. 46,4 proc. daugiau, palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ramiai, ko neišpirks turtingi arabai, išpirks lietuviai. Iš vienos pensijos vot kiek sviesto išeina, bl...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių