- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kartu su termometrų stulpeliais pastarosiomis dienomis į viršų šoktelėjo ir ledų pardavimai. Nenuostabu, juk ledai – nuostabus gaivinantis desertas, keliantis puikias emocijas visiems – nuo pačių mažiausiųjų iki garbaus amžiaus žmonių.
Prekybininkų teigimu, šiltomis dienomis ledų porcija susivilioja dažnas lietuvis. Be to, ieškoma kuo įvairesnių ledų rūšių ir vis daugiau žmonių jų pasirinkimą derina atsižvelgdami į sveikos mitybos principus.
Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, vasariški savaitgaliai dar kartą parodė, kad lietuviams ledai karštuoju metų laiku yra nepakeičiamas gardumynas. Vis tik, pasak prekybos tinklo atstovės, ledų pardavimo piko dar laukiama vasarą, kuomet šalį užklumpa dar kelios karščio bangos. Būtent tada ledų pardavimai ir būna didžiausi.
„Praėjusiais metais didžiausia ledų paklausa pasižymėjo liepos mėnuo, tačiau aktyviausias pardavimų laikotarpis kiekvieną vasarą gali gerokai skirtis. Didžiausią įtaką ledų pardavimams, be abejo, turi orai. Kuo jie šiltesni ir kuo ilgiau tokie išsilaiko, tuo ir ledų nuperkama daugiau“, – sako B. Čaikauskaitė.
Prekybos tinklo atstovės teigimu, nors populiariausi šiuo metu išlieka plombyro ledai vafliniuose puodeliuose, tačiau lietuviai noriai ragauja ir įvairias naujoves bei renkasi maistiniu požiūriu naudingesnius, saldiklių neturinčius ar specifinėms dietoms tinkamus ledus.
„Bendra tendencija, kuomet gyventojai skiria vis daugiau dėmesio savo mitybai ir vartojamiems produktams, atsispindi ir ledų paklausoje. Pirkėjai noriai renkasi ledus praturtintus baltymais, su natūralia uogiene, be saldiklių ar pridėtinio cukraus. Taip pat vis daugiau gyventojų ieško ledų be gyvūninės kilmės pieno. Ledai iš sojų, migdolų ar kokoso pieno tampa vis populiaresni, o netoleruojantys laktozės pirkėjai renkasi ledus be šio pieno cukraus“, – sako B. Čaikauskaitė.
Lietuviai Italijoje gaminamus šios rūšies ledus noriai renkasi visų trijų skonių – tiramisu, stratičelos ir citrinų sorbeto.
Anot B. Čaikauskaitės, lietuviai egzotiškesnio skonio ledus renkasi ne tik pagal jų sudėtį ar maistines savybes, bet ir unikalų skonį. Pakeliavę po užsienį tautiečiai neretai ieško ir svečiose šalyse atrastų ledų rūšių, rašoma pranešime spaudai. Pavyzdžiui, žymieji klasikiniai itališki ledai tik pasirodę tinklo parduotuvių lentynose iš karto sulaukė susidomėjimo. Lietuviai Italijoje gaminamus šios rūšies ledus noriai renkasi visų trijų skonių – tiramisu, stratičelos ir citrinų sorbeto.
„Pastebime, kad itin karštomis dienomis daugiau nuperkama ir vaisinių – sorbeto bei šerbeto – ledų. Tuo metu šventinėmis dienomis pirkėjai dažniau renkasi ledus didesnėse šeimyninėse pakuotėse, tačiau populiarūs išlieka ir įvairių rūšių ledai porcijomis“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.
Ledus pagal jų sudėtį ir gamybos būdą įprasta skirstyti į grietininius, pieniškus, vaisinius, sorbetą ir šerbetą, plombyrą bei jogurtinius. Plombyras – patys riebiausi ledai, kurių sudėtyje yra ne mažiau 12 proc. pieno riebalų. Šiek tiek liesesni yra grietininiai, o ženkliai mažiau pieno riebalų turi pieniški ledai. Vaisiniai ir sorbeto ledai yra be pieno riebalų, o šerbeto leduose jų kiekis paprastai siekia vos 2–4 proc.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Vilkikai prie Šalčininkų punkto nuo penktadienio turi laukti kitoje vietoje4
Vilkikai, važiuojantys per Šalčininkų pasienio postą ir laukiantys kelkraštyje bei keliantys riziką eismo saugumui, nuo penktadienio nukreipiami laukti į kitą, mažiau judrų kelią. ...
-
Bankų pelnas vėl viršijo rekordus ir tai dar – ne pabaiga?14
Bankų pelnas šiemet – beveik 1 mlrd. eurų. Tai yra du kartus daugiau nei 2022-aisiais. Beje, tiek pelno bankai uždirbo jau atskaičius laikinąjį solidarumo įnašą į šalies biudžetą. Bendra sumokėta suma perkopė 250 mln. eu...
-
KT vertins, ar kailinių žvėrelių verslo draudimas neprieštarauja Konstitucijai6
Konstitucinis Teismas (KT) ėmėsi svarstyti, ar parlamento įteisintas kailinių žvėrelių verslo draudimas atitinka pagrindinį šalies įstatymą. ...
-
Už šūkį „šlovė Ukrainai“ – išpuoliai prieš lietuvius užsienio kurortuose
Lietuvių turistų atostogas svetur vis dažniau apkartina netikėti susidūrimai su ten pat ilsėtis atvykstančiais rusais. Užtenka pasakyti „šlovė Ukrainai“ ir dūžta lėkštės, į poilsiautojus skraido stiklinės. Tokį i&scaro...
-
Elektromobilių vairuotojus Kaune pasitinka pokyčiai: atsiskaitymas už įkrovimą – mobiliąja programėle6
Kauno mieste 23 elektromobilių įkrovos stoteles įrengusi savivaldybės administracija, reaguodama į elektros kainų svyravimus ir piktnaudžiavimo atvejus, imasi neišvengiamo sprendimo. Nuo balandžio 22 d. (pirmadienio) pradeda veikti apmokėjimo s...
-
Lietuvos specialistai nuskenavo Bučos ir Borodyankos teritorijas Ukrainoje: buvo apgadinti dronai
Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) baigė karo suniokotų Bučos ir Borodyankos teritorijų Ukrainoje fotografavimą dronais, kad vėliau galėtų būti sukurtas 3D miestų planavimo įrankis. ...
-
A. Mazuronis prognozuoja, kad šios kadencijos Seimas nepadidins mokesčių dėl gynybos4
Opozicinės Darbo partijos lyderis Andrius Mazuronis sako, kad šiemet kadenciją baigiantis Seimas nepadidins mokesčių dėl gynybos, o pastaraisiais mėnesiais vykusios diskusijos buvo skirtos imituoti sprendimų paiešką. ...
-
M. Lingė: maitinimo sektoriuje bankrotų mažėja, įdarbinama vis daugiau žmonių3
Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė sako, kad įdarbinimai maitinimo sektoriuje auga, bankrotų mažėja, daugėja pradedančių veiklą įmonių, tuo metu Ugdymo ir gydymo įstaigų maisto gamintojų asociacijos va...
-
Maitinimo sektoriaus atstovų protestas prie Vyriausybės: prašo grąžinti lengvatinį PVM tarifą9
Apie 100 protestuotojų – maitinimo sektoriaus atstovų – prie Vyriausybės rūmų Vilniuje penktadienį surengtame mitinge reikalauja grąžinti iki šių metų galiojusį lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą. ...
-
Seimas spręs, ar verslui lengvinti ginklų dalių gamybą2
Seimas spręs, kokiais atvejais ginklų dalių gamybą įtraukti į nelicencijuojamų veiklų sąrašą. ...