Quantcast

Nors Lietuvos ekonominės laisvės indeksas geras, BVP smarkiai atsilieka nuo ES

  • Teksto dydis:

Nors Lietuva ekonominės laisvės indekse užima gana aukštą vietą, bendrojo vidaus produkto (BVP) dydis vienam žmogui šalyje sudaro tik pusę to, ką turi kitos ES šalys, ir tik trečdalį Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) BVP, sako JAV viešosios politikos centro „The Heritage Foundation” Tarptautinės prekybos ir ekonomikos centro direktorius, buvęs JAV ambasadorius Jungtinėse Tautose Terry Milleris.

„Kitos šalys, turinčios panašų indeksą kaip Lietuva, turi didesnį BVP per capita, nes yra senesnės demokratijos, pritraukia daugiau investicijų, todėl manau, kad tai yra vieta, kur norėtumėte būti“, - pirmadienį pristatydamas „The Heritage Foundation” ekonominės laisvės tyrimą sakė T. Milleris.

Jis taip pat pažymėjo, kad Lietuva šiame reitinge užima 19 vietą ir turi 75,3 taško. Tuo metu kaimyninė Estija užima 7 vietą su 78,8 taško.

„Taigi aplenkti kitas šalis Lietuvai nėra neįveikiama užduotis“, - sakė T. Milleris.

Jo teigimu, bendrai žiūrint į tyrimą, matoma, kad ekonominės laisvės indeksas pakilo, o BVP padvigubėjo. Skurdas sumažėjo dviem trečdaliais.

„Dabar yra geriausias laikas gyventi. Kartais pamirštame, kaip gerai viskas klostosi, nors, žinoma, galime padaryti daugiau, bet nereikia pamiršti fundamentalių politikos krypčių, kurios mus atvedė prie šių rezultatų“, - sakė T. Milleris.

Vis dėlto nuo paskutinio atlikto tyrimo, pasak T. Millerio, Lietuva bendrame reitinge prarado 0,5 balo dėl sumažėjusio Vyriausybės integralumo, verslo ir investicijų laisvės, teisminio veiksmingumo.

T. Milleris taip pat lygino Lietuvą su Airija, kurių demografinė padėtis panaši.

„Lietuvoje Vyriausybės integralumas siekia 50,9, Airijos - 79 balus, visuomenės pasitikėjimas Lietuvoje - 3,1, Airijoje - 4,9, Vyriausybės skaidrumas Lietuvoje - 4,3, Airijoje - 5,8 balo. Kad tai pasikeistų, reikia politinės valios“, - pažymėjo T. Milleris.

Jis taip pat akcentavo, kad Lietuvoje mokesčių našta gyventojams sudaro 30,1 proc. BVP, tuo metu Airijoje - 23,6 proc. BVP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

antraip sakant ....

antraip  sakant  .... portretas
nors laisvos lietuvos pinigine didele --bet ji TUSCIA....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių