Quantcast

Nauji verslo standartai: ūkis, kokio Lietuvoje dar nebuvo

Lietuvos verslo žemėlapyje prieš metus atsirado visiškai kitoks ūkis. Pirmiausia jis nuo kitų skiriasi tuo, kad yra įsikūręs dvare. Rokiškio rajone esančio Ilzenbergo dvaro šeimininkai teigia, kad daugiau tokių ūkių nėra nei Lietuvoje, nei aplinkinėse valstybėse.

Lietuvos verslo žemėlapyje prieš metus atsirado visiškai kitoks ūkis. Pirmiausia jis nuo kitų skiriasi tuo, kad yra įsikūręs dvare. Rokiškio rajone esančio Ilzenbergo dvaro šeimininkai teigia, kad daugiau tokių ūkių nėra nei Lietuvoje, nei aplinkinėse valstybėse.

Sukūrė uždarą ratą

"Iš pirmo žvilgsnio tikrai atrodo, kad dvaras asocijuojasi su iškylomis ir šventėmis. Tačiau prisiminkime, kuo vertėsi dvarai prieš 100 metų. Atsakymas paprastas – jie pirmiausia buvo žemės ūkio produkcijos gamintojai. Todėl mes ir atsigręžėme į praeitį ir apleisto dvaro atkūrimą pradėjome nuo ūkinių pastatų, kad čia galėtų pradėti veikti pagal biodinaminius principus dirbantis ūkis", – pasakojo Ilzenbergo dvaro savininkas Vaidas Barakauskas.

Pasirinkta biodinaminė žemdirbystė – antrasis ūkio išskirtinumas. Trumpai biodinamiką būtų galima apibrėžti taip: tai natūrali žemdirbystė, paremta įvairių gamtos energijų ir jėgų veikimu bei jų panaudojimu.

Biodinaminis ūkis veikia kaip uždara ekologinė sistema, per daugelį metų išsivalanti nuo bet kokių teršalų likučių.

Pati sistema veikia taip pat uždaru ratu. Karvės šeriamos pašaru iš to paties ūkio laukų ir ganyklų. Jų mėšlas kompostuojamas maišant su organiniais ingredientais,  pavyzdžiui, gydomosiomis žolelėmis. Tokiu kompostu tręšiami tie patys laukai ir ganyklos. Tokia ūkio dirva vadinama gyva ir  kasmet tampa derlingesnė.

"Norėjosi pasiūlyti Lietuvai kažko naujo, neiti jau pramintu keliu. O ūkis dvare ir biodinaminė žemdirbystė kažkaip savaime sugulė į bendrą projektą. Mes auginame natūralią, švarią ir sveiką produkciją, saugome žemę, nes tai, ką iš jos paimame,  jai ir atiduodame. Būtent taip ir dėliojosi naujojo ūkio koncepcija", – prisiminė V.Barakauskas.

Vartotojus pakvietė į svečius

Kitas Ilzenbergo dvaro ūkio išskirtinumas – nauji verslo standartai, skatinantys gamintojo ir vartotojo tarpusavio supratimą bei pasitikėjimą. Praėjusį savaitgalį į ūkį atvyko apie 200 žmonių, kurie turėjo unikalią progą pamatyti ir įsitikinti, kad šiame ūkyje auginami natūralūs, sveiki ir švarūs produktai.

"Šį pavasarį pradedame antrąjį ūkininkavimo sezoną, todėl jau esamiems ir būsimiems ūkio produktų vartotojams norėjome aprodyti ūkį, kad jie sužinotų, kaip laikomi galvijai, kur auginamos daržovės, kaip kepama duona, kaip atrodo šiuolaikiškas pieno cechas. Visuomet sakau, kad vieną kartą geriau pamatyti, nei dešimt kartų išgirsti. Mes esame atviri visuomenei, todėl ir pakvietėme šeimas apsilankyti ūkyje", –  apie naują verslo tradiciją pasakojo Ilzenbergo dvaro savininkas V.Barakauskas.

Buriasi į bendruomenę

Ilzenbergo dvaro ūkis unikalus ir tuo, kad telkia produktų vartotojus ir ūkyje dirbančių žmonių bendruomenę.

"Mus sieja tai, kad visi rūpinamės ekologija, švarios gamtos išsaugojimu. Tie, kurie užsisako mūsų produktų krepšelius, skatina mus auginti daugiau natūralių ir švarių produktų. Taip tausojama gamta. Tam, kad vis daugiau žmonių galėtų dirbti mūsų ūkyje, sudarome geras darbo ir gyvenimo sąlygas. Atvykusiesiems iš toliau suteikiame ir gyvenamąjį plotą prie dvaro esančiose renovuotose sodybose", – pasakojo V.Barakauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių