Quantcast

Naujas patiekalas sparčiai populiarėja ant lietuvių šventinių stalų

Ūkininkams ir prekybininkams kalėdinis šurmulys – pats darbymetis. Gėrybių vaišių stalui ieškantys pirkėjai be žuvies gaminių dažniausiai teiraujasi kalakutų. Juos Kretingos rajone auginantys ūkininkai sako, kad kalakutų paklausa kasmet didėja, o užsakymų šventėms sulaukiama gerokai iš anksto.

Dažnas pasakytų – kiek žmonių,tiek ir skonių.Tą patvirtina ir pirkėjai, Klaipėdos turgavietėse ieškoję vaaišių kalėdų stalui.

„Vištą nusipirkau. Bet bus ir žąsis – bus visko po truputį“, –sakė pirkėja.

„Ant Kalėdų stalo bus man netradicinis kalakutas“, – atskleidė kita.

„Kalakutą man ilgai reikia marinuoti, žąsis greičiau pasimarinuoja, todėl aš renkuosi žąsį“, – aiškino trečia turgaus lankytoja.

Įvairios paukštienos turgavietėse ir prekybos centruose tikrai netrūko,nors antienos pasiūla šiemet – kiek mažesnė. O štai kalakutus Kretingos rajone auginantys ūkininkai Vladas ir Vilija Baltuoniai sako, kad jų paklausa kasmet didėja.

„Tai yra sveika, dietinė mėsa,tinkanti ligoniams ir mažiems vaikams, o dabar, kai yra sveikos mitybos tendencija,tai žmonės ir ieško sveiko maisto“, – sakė kalakutų ūkio savininkė Vilija Baltuonienė.

Auginti kalakutus ūkininkai pradėjo prieš porą dešimtmečių, pirmuosius parsivežę iš Anglijos.Tuomet užaugindavo 500 kalakutų,o dabar net keturiose fermose per metus užauginama daugiau kaip 30 tūkst. šių paukščių.Kad mėsa būtų skanesnė, juos šeria ekologiniu pašaru.

„Startinį pašarą mes perkame paruoštą, o jau nuo 1,5–2 mėnesių gaminam savo pašarą. Kadangi turim žemės, auginam grūdus ir žirnius, pupų iš ūkininkų dar nuperkam ir patys ruošiam maistą be jokių papildomų priedų“, – pasakojo V. Baltuonienė.

Verslininkai sako, kad prieš Velykas ir Kalėdas kalakutų poreikis išauga net keletą kartų. Paklausiausios ant kalėdų stalo – 5–6 kilogramus sveriančios patelės. jas dovanų savo darbuotojams perka ne tik įmonės, bet ir pavieniai asmenys. Kartu pridedamas ir receptas, kaip skaniai iškepti kalakutą.

„Kiekviena šeimininkė turi savo receptą, o šiaip paskutiniu metu populiarus marinatas su vaisių sultimis.Tai gali būti kiviai, greipfrutai, apelsinų sultys, aliejus. Įtriname prieskoninėmis žolėmis, palaikome parą ar dvi ir – pats skaniausias kalakutas“, – receptą atskleidė kalakutų ūkio savininkė.

Ji atskleidė paslaptį – kad mėsa būtų sultingesnė ir skanesnė, mūsų senoliai vyną švirkšdavo ne į mėsą,o juo girdydavo paukščius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tata

tata portretas
kalakutena turi daug kolageno,yra geras ir maistas ir vaistas

KALEDA

KALEDA portretas
nep....it proto su SAVO KALAKUTU reklama lietuviskom kaledinio stalo tradicijom!!!BUVO IR BUS:AAAAAANTIS arba ZASIS!!!

Debilui

Debilui portretas
Ale žiūriu tu gerus vaistuys geri.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių