- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šiemet lietuviai šviežių daržovių nuperka daugiau nei pernai, o populiariausiomis tarp pirkėjų ir toliau išlieka Lietuvoje užaugintos daržovės. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“, savo pirkėjams siūlantis gausiausią daržovių ir vaisių asortimentą, suskaičiavo, kurias lietuviškas daržoves pirkėjai šiemet rinkosi dažniausiai ir skelbia labiausiai tautiečių pamėgtų daržovių dešimtuką.
„Mūsų tinklo pardavimų duomenimis, per šių metų aštuonis mėnesius šviežių daržovių nupirkta apie 1,5 mln. tonų, t. y. vidutiniškai 7 proc. daugiau nei pernai metais per tą patį laikotarpį. Tai lėmė ne tik sumažėjusi kai kurių daržovių kaina, bet ir pamažu kintantys mitybos įpročiai. Vis daugiau žmonių supranta, jog sveikos mitybos pagrindas yra vaisiai ir daržovės, todėl natūralu, jog daugėja pirkėjų, į savo krepšelius vis dažniau įsidedančių bent po kelias šviežias daržoves“, – teigia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Prekybininkai pastebi, jog Lietuvoje užaugintos daržovės daug dažniau patraukia pirkėjų dėmesį nei atvežtos iš užsienio. Tačiau didesnis pirkėjų dėmesys vietinei produkcijai yra ir įpareigojimas tiek ūkininkams, tiek prekybininkams užtikrinti ir išlaikyti aukštą produkcijos kokybę.
„Bendradarbiaudami su daugybe Lietuvos ūkininkų žinome, kad jie kasmet tobulina savo auginimo technologijas, kurios padėtų gauti derlių net ir ne itin palankiomis oro sąlygomis. Tuo tarpu mes savo tiekėjais atsirenkame tuos ūkius, kurie sugeba užtikrinti aukštus daržovių kokybės standartus ir tiekiamos produkcijos šviežumą“, – teigia V. Drulienė.
Ji priduria, kad sudarant pirkėjų mylimiausių daržovių dešimtuką siekiama atspindėti ne tik nuperkamus jų kiekius, bet ir perteikti kai kurias šiųmetes daržovių vartojimo tendencijas.
10-a vieta – salierų stiebai. Išraiškingu skoniu išsiskirianti daržovė dažniausiai naudojama sriubų ir salotų gamyboje. Salierų stiebuose gausu mineralinių medžiagų. Įbėrus pjaustytų salierų stiebų į padažus ar sriubas, jie puikiai atstoja druską. Lietuviškų salierų stiebų šiais metais nupirkta 7 proc. daugiau nei pernai.
9-a vieta – svogūnų laiškai. Juos tautiečiai dažnai renkasi ne tik salotų gamybai, bet ir šaltibarščių ruošimui ar sumuštiniams pagardinti. Lietuviškų svogūnų laiškų per šių metų 8 mėnesius nupirkta tiek pat, kiek ir pernai tuo pačiu metu.
8-a vieta – burokėliai. Jie lietuvių vertinami ne tik kaip pagrindinis barščių sriubos ingredientas, bet ir kaip gardžių salotų pagrindas bei geležies gausa pasižymintis sveikuoliškas maistas. Burokėliai šiuo metu išgyvena tikrą atgimimą, nes juos itin pamėgę šiuolaikinės virtuvės šefai.
7-a vieta – pomidorai. Šiemet šių daržovių parduotuvių lentynose tikrai netrūko – šilta vasara dovanojo ne tik daug gausesnį jų derlių, bet ir mažesnes kainas pirkėjams. Pomidoras yra vienas iš populiariausių įvairių salotų ingredientų, jis taip pat dažnai naudojamas sumuštiniams pagardinti. Šilta šiųmetė vasara leido žmonėms mėgautis gausiu pomidorų derliumi, užaugintu savo daržuose, todėl parduotuvėse pomidorų šiemet nupirkta penktadaliu mažiau nei pernai. Tačiau neabejotinai, jų vartojimas nesumažėjo, o pomidorai išliko vieni paklausiausių ir perkamiausių.
6-a vieta – baltagūžiai kopūstai. Sakoma, kad ši lietuvių pamėgta daržovė turimu vitamino C kiekiu nenusileidžia apelsinams. Be šios daržovės reta šeimininkė įsivaizduoja gardžias ir traškias salotas.
5-a ir 4-a vieta – trumpavaisiai ir ilgavaisiai agurkai. Ši daržovė lietuvių virtuvėje dažniausiai naudojama gaminant salotas, troškinius ar sumuštinius. Pastaraisiais metais agurkų naudingosios savybės išnaudojamos ir grožio procedūrose, ypač kaip veido odai gaivinti ir drėkinti skirta priemonė. Lietuviškų trumpavaisių agurkų šiemet nupirkta 12 proc. daugiau, o ilgavaisių – 30 proc. daugiau nei pernai metais per tą patį laikotarpį.
3-a vieta – svogūnas. Ši daržovė naudojama įvairių patiekalų gardinimui, norint suteikti jiems puikų skonį ir kvapą. Svogūnas pasižymi dideliu vitamino C kiekiu ir neretai liaudies medicinoje naudojamas kaip gydomoji priemonė, padedanti įveikti peršalimą.
2-a vieta – morkos. Be šios daržovės retai pavyks pagaminti gardžią sriubą, troškinį ar salotas. Savo unikaliu skoniu morkos dažnai tampa nepakeičiamu ingredientu. Šios daržovės taip pat pasižymi dideliais vitaminų A, E, C bei betakaroteno kiekiais, tad yra naudingos sveikos odos išsaugojimui. Be to, šviežios ir traškios morkytės – puikus sveikas užkandis tiek vaikams, tiek suaugusiems. Nupirktų lietuviškų morkų kiekiai šiemet nesikeitė.
1-a vieta – bulvės. Tai nuo seno lietuvių mylimos daržovės. Virtuvėje bulvės naudojamos ne tik pagrindiniams patiekalams gaminti, bet ir garnyrui paruošti. Tvirtinama, kad su lupenomis virta bulvė turi 5 kartus daugiau ląstelienos nei bananas ir 3 kartus daugiau vitamino C nei avokadas. Vietinės kilmės bulvės nepraranda populiarumo tarp tautiečių – šiais metais šių daržovių nupirkta 44 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu.
Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vaisių ir daržovių vartoti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną ir vienam asmeniui per dieną jų suvartoti bent 400 gramų. Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu Lietuvoje atliktų gyventojų mitybos tyrimų duomenimis, šviežias daržoves (išskyrus bulves) kasdien vartoja kas trečias suaugęs gyventojas, o iš viso vidutiniškai per parą suaugusieji suvartoja tik 260 g daržovių ir vaisių.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Seimas balsuos, ar griežtinti taksi ir pavežėjų veiklą1
Seimas ketvirtadienį apsispręs, ar nuo 2025-ųjų sugriežtinti taksi ir pavežėjų veiklą – parlamentarai balsuos dėl naujus apribojimus ir įpareigojimus numatančių Kelių transporto kodekso pataisų. ...
-
Seimas balsuos dėl sankcijų pratęsimo rusams, baltarusiams, vėl siūloma riboti keliones
Parlamente ketvirtadienį numatytas galutinis balsavimas dėl nacionalinių sankcijų pratęsimo Rusijos ir Baltarusijos piliečiams. ...
-
Ministrė: pasirinkus amunicijos gamyklos vietą, reikės priimti sprendimus dėl kompensacijų1
Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad Vyriausybė turės priimti sprendimus dėl sklypo ir kompensavimo mechanizmo Lietuvos sveikatos mokslų universitetui (LSMU), kurio valdomoje žemėje netoli Baisogalos ketinama statyti &b...
-
G. Skaistė: norint patenkinti gynybos poreikius reikės kompleksinio sprendimo dėl mokesčių2
Finansų ministrė Gintarė Skaistė teigia, kad norint rasti finansavimą patenkinti išaugusius gynybos poreikius, reikės kompleksinio sprendimo dėl mokesčių. ...
-
Prezidentas nepalaiko siūlymo gynybą finansuoti iš savivaldybėms tenkančios GPM dalies2
Prezidentas Gitanas Nausėda sako nepalaikantis Laisvės partijos siūlymo dalį papildomų lėšų gynybai surinkti perskirstant savivaldybėms tenkančią gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį. ...
-
I. Vėgėlės šeimos valdoma „Vilpra“ galimai apeidinėjo sankcijas Rusijai ir Baltarusijai14
Kandidato į prezidentus Igno Vėgėlės šeimos kontroliuojama šildymo sistemų prekybos ir įrengimo grupė „Vilpra“ į Kirgiziją eksportuodama kondicionierius galimai apeidinėjo Europos Sąjungos (ES) sankcijas Rusijai ir Baltarus...
-
Lojalumo pokyčiai darbo rinkoje: į jaunų žmonių išėjimą reikia žiūrėti pozityviai3
Darbo rinkoje keičiasi ne tik tendencijos, bet ir vertybės. Viena iš jų – lojalumas. Apie tai, ar dabartinei darbuotojų kartai lojalumas išlieka vertybe, LNK reportaže pasakojo gydytojas psichoterapeutas Dainius Jakučionis. ...
-
Vyriausybė pritarė siūlymui būtiniausių bankų paslaugų krepšelio kainą susieti su MMA6
Vyriausybė trečiadienį pritarė Finansų ministerijos ir Lietuvos banko (LB) siūlymui būtiniausių bankų paslaugų krepšelio gyventojams ir smulkiam verslui kainą susieti su minimalia mėnesio alga (MMA), ją perskaičiuojant kas trejus metus. ...
-
Liberalai „laisviečius“ kaltina įžūlumu, tarsis dėl savo siūlymo gynybos finansavimui7
Vienas valdančiųjų liberalų lyderių Eugenijus Gentvilas trečiadienį įžūliu pavadino koalicijos partnerių „laisviečių“ siūlymą dėl būdų padidinti gynybos finansavimą, bandys formuluoti savo iniciatyvą. ...
-
Pieno supirkimo kaina Lietuvoje per metus augo dešimtadaliu2
Vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina kovą siekė 42,31 cento už kilogramą ir buvo 10,8 proc. didesnė nei pernai tuo pat metu. Lyginant su vasariu, supirkimo kaina kilo 0,3 proc. ...