Quantcast

Ministerijos nežino, kur dėti ES lėšas?

Neigia Finansų ministerijos skaičius

Susisiekimo ministerija (SM) savo laiške LRT.lt teiginį, kad ministerija nežino, kur panaudoti beveik pusę jai priskirtų ES lėšų, vadina neatitinkančiu tikrovės.

„Kalbant apie susisiekimo sektoriuje panaudojamas ES fondų lėšas, atkreipiame dėmesį, kad jūsų klausime išdėstytas teiginys, jog „didelė dalis lėšų neturi savo paskirties, neaišku, kur galėtų būti panaudota“, neatitinka tikrovės. Pagal 2014–2020 metų ES fondų investicijų veiksmų programą, susisiekimo sektoriui yra skirta 1 345,5 mln. eurų ES fondų lėšų, iš jų 1 101,5 mln. eurų – transporto sektoriui ir 244 mln. eurų – informacinės visuomenės plėtros sektoriui. Visų šių lėšų panaudojimas yra ne tik suplanuotas, bet jau vykdomi ir konkretūs projektai, 7 projektai baigti įgyvendinti.

Atkreipiame dėmesį, kad FM lėšų planavimo etapui priskiria darbus, atliekamus iki projektų finansavimo sąlygų aprašų (PFSA) patvirtinimo. Šiuo metu susisiekimo sektoriuje yra patvirtinti 26 (iš 29) investicijų priemonių PFSA, pagal šias priemones projektų vykdytojai SM jau gali teikti savo projektinius pasiūlymus“, – aiškina SM atstovai.

ES investicijos, numatytos pagal likusias 3 priemones, kurių PFSA dar nepatvirtinti, pasak SM, sudaro apie 13 proc. Įskaitant ir tuos PFSA, kurių ne visos dalys yra patvirtintos, planavimo etapui, ministerijų atstovų teigimu, būtų galima priskirti iš viso apie 20 proc.  SM administruojamų ES investicijų.

„Todėl teiginys, kad „apie 53 proc. ES lėšų SM vis dar yra lėšų planavimo etape“, neatitinka tikrovės.

PFSA derinimas yra gana sudėtingas ir ilgų derybų reikalaujantis procesas, jo trukmę lemia įvairios priežastys. Viena priežasčių, sulėtinusių pasirengimą panaudoti 2014–2020 m. laikotarpio ES investicijas, yra nustatyta nauja sudėtingesnė administravimo sistema, pagal kurią kiekvienai finansinei priemonei reikalingi papildomi veiksmai, didėja administracinė našta. [...] Dalies priemonių PFSA derinimas siejasi su užtrukusiais kitų institucijų darbais ir negali būti tęsiamas, kol tie darbai nebus atlikti“, – teigiama SM laiške LRT.lt.

ŠMM nemano atsiliekanti

ŠMM Komunikacijos skyriaus laiške LRT.lt pažymima, kad 2014–2020 metų laikotarpiu ŠMM administruoja 866 mln. eurų ES struktūrinių fondų. Jau pasirašyta projektų sutarčių už 171 mln., taip pat yra paskelbta kvietimų/vertinama paraiškų dar už 110 mln. eurų.

„Planuojama, kad iki 2017 m. pabaigos bendra pasirašytų projektų sutarčių suma sudarys 333 mln. eurų, o taip pat papildomai bus paskelbta kvietimų už 432 mln. eurų.

Pažymime, kad, Finansų ministerijos duomenimis, pagal 2017 m. įvykdytus išmokėjimus ŠMM yra antroje vietoje tarp kitų ES fondus administruojančių ministerijų, vertinant iki gegužės pabaigos pateiktus duomenis“, – rašoma laiške.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių