Quantcast

Ministerija: taikos sutartis dėl nesutvarkytų pakuočių galima

Aplinkosaugininkų taikos sutartis su pakuočių gamintojais ir importuotojais, sprendžiant dėl bankrutavusios atliekų tvarkytojos „Metrail" kilusias problemas, gali būti pasiekta, pareiškė Aplinkos ministerija. Tai reiškia, kad verslininkams nebereikės mokėti milijonus siekiančių mokesčių.

Verslas taikos sutartimi įsipareigoja per 5 metus sutvarkyti 15 tūkst. tonų atliekų, viršijant šiuo metu nustatytas užduotis. Įsipareigojimų užtikrinimui verslas taip pat sukurs 2,8 mln. eurų vertės garantinį fondą.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (RAAD) savo ruožtu įsipareigoja atšaukti savo sprendimą, kuriuo buvo panaikintos įmones vienijančioms organizacijoms „Žaliasis taškas" ir Pakuočių tvarkymo organizacija (PTO) bendrovės "Metrail" išrašytos atliekų sutvarkymą įrodančios pažymos.

„Pasirašius taikos sutartį, Vilniaus regioninio aplinkos apsaugos departamento sprendimas dėl atliekų sutvarkymą įrodančių dokumentų patvirtinimo panaikinimo būtų negaliojantis. Tokiu atveju mokestinės prievolės gamintojams ir importuotojams nebelieka", – BNS aiškino aplinkos viceministras Dalius Krinickas.

Šiuo metu teismuose vyksta ne viena byla tarp aplinkosaugininkų ir atskirų įmonių bei jas vienijančių organizacijų. Pasak D. Krinicko, suderinus galutinį taikos sutarties tekstą, būtų pasirašoma trišalė – verslo, organizacijų ir aplinkosaugininkų – taikos sutartis, kuri vėliau būtų teikiama teismams.

Dėl „Metrail" išrašytų fiktyvių atliekų tvarkymo dokumentų 2018-ųjų išvakarėse šimtai įmonių sulaukė aplinkosaugininkų raginimo susimokėti 15 mln. eurų taršos mokesčio už 2013-2015 metais nesutvarkytas pakuočių atliekas.

Aplinkos viceministro teigimu, iki taikos sutarties pasirašymo mokesčius ar delspinigius sumokėjusios įmonės po taikos sutarties patvirtinimo galės kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) ir atgauti sumokėtas lėšas.

D. Krinicko teigimu, taikos sutartis kelia ir tam tikrų rizikų.

„Rizika, aišku, yra teisinis reglamentavimas, kurį mes dabar keičiame. Rizika yra ta, kad įstatymas atgal negalioja. Šiuo metu mes mažiname mokestį, į kurį orientuojasi gamintojai ir importuotojai. Rizika yra, kad jis nebus pritaikytas šiai taikos sutarčiai", – teigė viceministras.

Aplinkosaugininkai nustatė, kad „Metrail" 2015-2017 netinkamai sutvarkė 14,5 tūkst. tonų metalinių ir 500 tonų plastiko pakuočių. Už šį kiekį neteisėtai išrašyti atliekų sutvarkymą įrodantys dokumentai buvo išduoti 1,8 tūkst. įmonių. Įsigiję šiuos dokumentus iš „Metrail", gamintojai ir importuotojai buvo atleisti nuo mokesčio už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis.

Ikiteisminį tyrimą dėl „Metrail" atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) ir Vilniaus apygardos prokuratūra. FNTT vadovai kovo viduryje teigė, kad byla dėl 6 mln. eurų žalos valstybei netrukus turėtų pasiekti teismą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių