Quantcast

Ministerija: maisto kuponai didins kainas, o ne jas mažins

  • Teksto dydis:

Siūlomi vaučeriai pakenks verslui, institucijoms ir patiems pirkėjams, o kainos, įvedus juos, tik didės, teigiama Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) parengtame šios naujovės neoficialiame vertinime, kurį pavyko gauti naujienų portalui 15min.lt. Nors ši ministerija yra atsakinga už vaučerių įvedimą, jos specialistai patys netiki, kad ši kainų priemonė veiktų. Anaiptol, perspėjama, kad parama gali būti nelegali ir iš jo pasipelnytų sukčiai, rašo 15min.lt.

15min.lt gavo ŽŪM parengtą neoficialų dokumentą „Vaučerių priemonė – pirminės įžvalgos“, kuris skirtas Vyriausybei. Aptarimuose naudojamame dokumente ministerijos specialistai apie vaučerius surašė daug trūkumų, ir rado vos kelis privalumus, kuriuos būtų galima pasiekti ir kitomis priemonėmis. ŽŪM teigimu, vaučerių sistema išaugintų kainas, o ne jas mažintų.

Vaučerių atveju, subsidijuojant pačias smulkiausias parduotuves, būtų dirbtinai (valstybės subsidijomis) palaikomas jų nustatytas (ir taip aukštesnis) kainų lygis. Šiuo metu smulkiosios parduotuvės kainas gali kelti tiek, kiek jos garantuoja tam tikrą pirkėjų ratą, tuo tarpu vaučerių sistema galimai išplėstų pirkėjų ratą, o tai kartu sudarytų sąlygas dar labiau pakelti kainas“, – teigiama ministerijos parengtame vertinime.

ŽŪM vertinimu, vaučerių nebūtų taip paprasta įsigyti, nes kaimo vietovėse nebus pakankamai vaučerių platinimo vietų – Lietuvos pašto skyrių yra ne kiekviename kaime, o papildomos su tuo susijusios kelionės išlaidos gali būti didesnės nei 2 eurai. Be to, ŽŪM argumentuoja, kad nuo 2 eurų skirtos nuolaidos šeima net nesutaupytų, nes kainos mažose privačiose parduotuvėse dažnai būna didesnės nei prekybos centruose.

Dokumente, anot 15min.lt, teigiama, kad vaučerį nusipirkęs gyventojas gali netekti kitų lengvatų, pavyzdžiui, už šildymą ar nemokamą maitinimą. Taip pat nurodoma, kad vaučeriai sukeltų papildomų išlaidų bei didintų administracinę naštą mažoms parduotuvėms ar ūkininkams, svarstoma dėl vaučerių klastojimo ir lėšų poreikio sistemai.

ŽŪM teigimu, norint vaučerius padalinti visiems Lietuvos gyventojams, reikėtų išleisti 43,2 mln. eurų, jei būtų pasirinkti tik socialiai jautriausi gyventojai – 9,36 mln. eurų.

Kaip sistemos privalumus ŽŪM įvardijo tai, kad būtų didinama konkurencija prekybos centrams ir remiamas šeimos verslas ir ūkininkai.

Premjeras negailėjo kritikos

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) raštas dėl vaučerių – tipinis biurokratinis „atsirašinėjimas“, sako premjeras Saulius Skvernelis.

S. Svernelis, kalbėdamas apie ŽŪM vertinimus, negailėjo kritikos pačiai ministerijai.

„Nesinori komentuoti to, ko nėra, kai matysime ministro pasirašytą dokumentą, pateiktą Vyriausybėje, tada ir svarstysime, bet labai panaši reakcija yra ta tipinė, ypatingai tuo pasižyminčioje Žemės ūkio ministerijoje, surasti aibę priežasčių, kaip nedaryti, nors turbūt būtų paprasčiau, greičiau ir efektyviau surasti būdą, kaip padaryti. Bet yra tipinis biurokratinis atsirašinėjimas, surandant keliasdešimt priežasčių, kaip nieko nedaryti ir toliau sau sėkmingai būti“, – antradienį LRT radijui sakė premjeras.

„Tikrai kalbant apie žemės ūkio sektorių, šitas sektorius pasigenda ministerijos pagalbos, ar tai ūkininkai būtų, ar smulkūs prekybininkai, apskritai požiūris, tai tipinis biurokratinis atsirašymas“,– pridūrė jis.

Premjeras, kalbėdamas apie planuojamą vaučerių sistemą taip pat sakė, kad nebus jokių popierinių dokumentų, sistema bus elektroninė.

„Dar kas stebina, taigi čia nėra privalomumo, niekas nevers kreiptis, įsigyti arba dalyvauti šitame procese, tai keista, jeigu žmonių yra nepriimtina ir atmestina, tai reikia ignoruoti tą dalyką“,– sakė premjeras.

Premjero teigimu, priemonių planas, skirtas sumažinti maisto kainas bei skatinti konkurenciją mažmeninėje maisto produktų rinkoje turėtų būti patvirtintas lapkričio 21 arba 28 dieną Vyriausybės posėdyje.

Vyriausybė tikisi, kad į ūkininkus ir šeimos verslus orientuota vaučerių sistema padėtų skurdžiausiai gyvenantiems žmonėms, padidintų konkurenciją, skatintų smulkiųjų prekybininkų ar ūkininkų parduotuvių verslą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
CHA: "Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) raštas dėl vaučerių – tipinis biurokratinis „atsirašinėjimas“, sako premjeras Saulius Skvernelis" - TIPINĖ milicininko reakcija vykdant TSKP CK nutarimus.

Anonimas

Anonimas portretas
atejo rusai kuponai maistui ir dektinei

Ką čia tas Skvernelis

Ką čia tas Skvernelis  portretas
dviratį išradinėja? Jau taip nenori kliudyti gobšų, kuo didesnio pasipelnymo siekėjų:D)))..Taisykit įstatymus liečiančius šalies ūkio reguliavimą. Kitaip nieko nebus. NĖRA PAS MUS LAISVOS RINKOS! Yra monopolijos ir karteliniai susitarimai. Smulkus verslas sužlugdytas arba mutaves į prekybą Lenkijos produktais lietuviškomis kainomis...Sutvarkykit šitą dalyką o ne suda malkit.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių