Quantcast

Miestams – galimybė atnaujinti savo viešąjį transportą europinėmis lėšomis

  • Teksto dydis:

Lietuvos miestai, pasinaudodami Europos Sąjungos fondų investicijomis, įsigyja vis daugiau naujų viešojo transporto priemonių, teigia Susisiekimo ministerija. Sausį šiam tikslui susisiekimo ministro Roko Masiulio įsakymais paskirstyta 7,3 mln. eurų ES fondų lėšų, kurios bus panaudotos naujiems troleibusams Kaune bei naujiems ekologiškiems autobusams Druskininkuose ir Lazdijuose.

„Tikiu, kad miestų gyventojai kasdienėms kelionėms pamėgs naujas ir tvarkingas viešojo transporto priemones, o savo asmeninius automobilius dažniau paliks namuose. Naujų troleibusų ir autobusų ES lėšomis įsigyja visi penki didieji šalies miestai, šia galimybe kviečiu aktyviau naudotis ir mažesniuosius miestus, rajonų savivaldybes“, – pranešime sako susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Kauno miestas, kaip ir sostinė, pirmenybę teikia naujiems troleibusams, rašoma pranešime. Kaune bus nupirkti 24 troleibusai – tam iš ES sanglaudos fondo skirta 6,74 mln. eurų, dar 1,45 mln. eurų skirs miesto savivaldybė.

Kauno miesto savivaldybės duomenimis, pernai bendrovė „Kauno autobusai“ turėjo 154 troleibusus ir 251 autobusą. Vidutinis troleibusų amžius buvo 23,1 metų, autobusų – 12,7 metų. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad apie du trečdaliai Kauno troleibusų naudojami ilgiau nei gamintojų numatytas ekonominis eksploatavimo laikas, jie dažniau genda, nėra ekonomiški, nepritaikyti specialiųjų poreikių turintiems keleiviams. Pažymėtina, kad Kauno troleibusai važinėja didžiausiais keleivių srautais pasižyminčiais maršrutais ir dažnesniu nei autobusų tvarkaraščiu.

Naujų troleibusų ir autobusų ES lėšomis įsigyja visi penki didieji šalies miestai.

Mažesnieji Lietuvos miestai, atnaujindami savo viešojo transporto parkus, ES fondų lėšas panaudoja ekologiškiems autobusams įsigyti. Druskininkų savivaldybė numato pirkti du elektra varomus autobusus, Lazdijų rajono savivaldybė – vieną elektra varomą autobusą. Šioms savivaldybėms autobusams įsigyti iš ES sanglaudos fondo skirta atitinkamai 417,5 tūkst. ir 185,4 tūkst. eurų.

2014-2020 m. laikotarpiu penkių didžiųjų Lietuvos miestų viešojo transporto parkams atnaujinti iš viso skiriama 28,69 mln. eurų ES sanglaudos fondo investicijų, dar 14,48 mln. eurų kviečiamos panaudoti šalies rajonų savivaldybės.

Panaudojant šias lėšas, šalies didmiesčiuose iš viso bus įsigytos 104 naujos ekologiškos transporto priemonės: Vilniuje ir Kaune – atitinkamai 41 ir 24 troleibusai, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje – 17, 12 ir 10 suslėgtomis gamtinėmis dujomis varomų autobusų.

Lietuvos rajonų savivaldybėms viešajam transportui atnaujinti kol kas paskirta tik apie 13 proc. visų šiam tikslui numatytų lėšų – 1,92 mln. eurų. Be Druskininkų ir Lazdijų, po 3 naujus autobusus ES lėšomis perka Tauragės, Radviliškio ir Šiaulių rajonų savivaldybės. Susisiekimo ministerija ragina ir kitas šalies savivaldybes paskubėti pasinaudoti ES fondų teikiamomis galimybėmis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Merams - NAUJOS galimybės pagerinti savo finansinę padėtį PLAUNANT europinius pinigus".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių