Quantcast

Lietuvos mėsos gamintojams – ilgai laukta žinia iš JAV

  • Teksto dydis:

Lietuvos mėsos gamintojams ilgai laukta žinia iš už Atlanto - jų siūlomai produkcijai atveriama Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) rinka. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorių telefonu apie tai šiandien informavo JAV žemės ūkio departamento pareigūnas. Oficialus patvirtinimo raštas bus atsiųstas rytoj.

Formaliai derybos dėl veterinarinių reikalavimų ir dokumentų suderinimo su atsakinga JAV institucija buvo užbaigtos dar šių metų vasario mėnesį. Po jų pasiūlymas Lietuvą įtraukti į sąrašą šalių, iš kurių leidžiamas mėsos ir mėsos produktų eksportas į JAV, buvo nagrinėtas viešoje visuomenės diskusijoje. Dabar belieka, kad JAV žemės ūkio departamento Maisto saugos ir kontrolės tarnyba (FSIS) patvirtintų sertifikatų, kurie jau buvo suderinti derybų eigoje, formas, o įmonėms, norinčioms eksportuoti savo gaminius, reikės parengti ir su minėta institucija suderinti norimos eksportuoti produkcijos ženklinimo etiketes.

„Derybos dėl eksporto leidimo su FSIS buvo pradėtos dar 2004 m., tačiau ypač aktyviai bendradarbiavome pastaruosius penkerius metus. Per šį laikotarpį JAV atsakingiems ekspertams pateikėme visą rinkinį dokumentų apie Lietuvoje veikiančia veterinarinę ir maisto kontrolę, mūsų šalyje lankėsi bent 5 JAV ekspertų delegacijos, kurios vertino ne tik mėsos gamybos kontrolės principus, bet ir taikomas kovos su afrikiniu kiaulių maru priemones, šalutinių gyvūninių produktų tvarkymą ir panašiai", - pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Direktoriaus teigimu, Lietuvos pasiektas rezultatas ypač reikšmingas tuo, kad mūsų šalis savarankiškai derėjosi dėl eksporto leidimo ir yra viena pirmųjų Europos Sąjungos valstybių, susitarusių dėl plačiausios apimties eksporto leidimo - į jį įtraukta daugiausia mėsos ir jos gaminių pozicijų. Be to, esame tik antra valstybė Europos Sąjungoje, gavusi leidimą eksportuoti į JAV jautienos produktus. Po gyvulių spongiforminės encefalopatijos protrūkio Europoje 1999 m., iki šiol tokį leidimą turėjo tik Airija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

asd

asd portretas
šaunuoliai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių