Quantcast

Lietuvos ūkininkai skaičiuoja iššalusių rapsų nuostolius

Pasėlius draudžiančią bendrovę pasiekė pirmieji ūkininkų pranešimai apie iššalusius žieminius rapsus. Žemdirbiai rengiasi sėti pavasarinius ir skaičiuoja būsimus nuostolius. Mokslininkai prognozuoja, labiausiai žiema bus nuskriaudusi rapsų augintojus pietvakarių Lietuvoje.

Jurbarko rajono ūkininkai į ruduojančius rapsų laukus žvelgia neramiai. Sako, iššalo didžioji dalis žieminių rapsų, tad teks sėti vasarinius, o tai – papildomos išlaidos.

„Prisiminę praėjusius metus, kai žiema buvo labai palanki įvairioms kultūroms ir žieminiai rapsai žiemojo labai gerai, ūkininkai nusprendė pasididinti žieminių rapsų pasėlius ir matote, kas atsitiko“, – spėjo Jurbarko raj. ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas Jovarauskas.

Mokslininkai ūkininkus ramina – gal tik dešimtadalis rapsų Lietuvos laukuose liko su lapais, tačiau tai esą dar nereiškia, kad augalai žuvo. Visiškai žiemos nepažeistų rapsų pasėlių agronomai sako neradę, bet prognozės geresnės nei prieš kelias savaites.

„Prognozavau, kad apie 25 procentai gali žūti. Tokie procentai gali būti gal Šakiuose ir Vilkaviškio, o visur kitur – apie 10–15 procentų. Kiti laukai netgi labai sveiki. <...> Nelabai lengva atskirti mirusį augalą nuo nemirusio: žmogų pažiūri, jei širdis neplaka – miręs, o augalas atrodo taip pat“, – kalbėjo A. Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto profesorius emeritas Albinas Šiuliauskas.

Draudikai skaičiuoja, kad šįmet nuo iššalimo apdrausta maždaug dešimtadalis visų rapsų pasėlių – mažiau nei ankstesniais metais. Ūkininkai jau pranešė draudimo bendrovei apie galimas žalas, daugiau žinių laukiama kitą savaitę.

„Bendra pažeistų rapsų ploto suma – 808 hektarai. Tai sudaro maždaug 350 tūkst. litų potencialių išmokų. Šiais metais situacija labai skiriasi: yra pranešimų, kad iš gretimų ūkininkų – viename padėtis tikrai labai bloga, o kitame, nutolusiame per vos 15 km, rapsai peržiemojo puikiai“, – pasakojo „Vereinigte Hagelversicherung VVaG“ filialo „VH Lietuva“ vadovas Algimantas Navickas.

Pernai draudikai ūkininkams už iššalusius žieminius rapsus išmokėjo vos keliasdešimt tūkstančių litų, tačiau užpernai – rekordiškai daug – net 33 mln. litų.


Šiame straipsnyje: ūkininkaiRapsaižemdirbiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
gerai tegul moka pases is naujo

H4

H4 portretas
Rysium su tuo pabrangs duona ir bulves.

nuostoliai

nuostoliai portretas
Nuostoliai turėtų būti skaičiuojami nuėmus derlių, o nesudygus rapsams...:Ir nuimant derlių reiktų įvesti bendrą kontrolę,dabar kiek nori tiek parodo to gauto derliaus...o jau nuostolius- "sugeba " suskaičiuoti iš pavasario....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių