Quantcast

Lietuvos kontrabandinių cigarečių rinka – viena didžiausių ES

  • Teksto dydis:

Lietuvai ir toliau lyderiaujant Europos Sąjungoje pagal nelegalią cigarečių rinką, Tabako gamintojų asociacijos vykdomasis direktorius teigia, kad efektyviausia kovoti su kontrabanda, sėkmingiau jai užkertant kelią.

„Iš mūsų kaimynių ta nelegali produkcija, deja, patenka labai smarkiai. Yra žinoma, kad ten pagaminama žymiai daugiau nei būtų reikalinga vidaus rinkai. Akivaizdu, kad gaminama tam, kad būtų galima, švelniai tariant, eksportuoti ir artimiausias kelias yra į Lietuvą, o po to per ją patenka į kitas Europos šalis. Kitas dalykas, ką mes matome, tai yra kainų skirtumai ir kai padidinami akcizai, padidėja ir nelegalios rinkos dalis. Jeigu eliminuotume pirmą problemą, turbūt pokytis būtų kur kas didesnis“, - BNS sakė Arnas Marcinkus.

Anot A. Marcinkaus, nors nelegali rinkos dalis mažėja, tai vyksta nepakankamai greitai. Jis teigė, kad muitininkai dirba efektyviai ir sulaiko daug kontrabandos, tačiau, pasak jo, norisi efektyvesnio institucijų bendradarbiavimo.

„Tabako gamintojai mato, kad po truputėlį nelegalaus tabako pardavimai mažėja. Pirmiausiai tai siejame su tuo, kad muitinė tikrai veikia efektyviai, palyginti su latviais tikrai esame stipriai geresnėje pozicijoje. Kita vertus, labai džiaugtis, kad sumažėjo šiek tiek, būtų per daug anksti. Vadinčiau tai labiau status quo nei mažėjimu“, - teigė jis.

Nelegali cigarečių rinka Lietuvoje mažėja, tačiau vis dar išlieka viena didžiausių Europos Sąjungoje (ES). Pagal į šalį įvežamų neapmokestintų cigarečių kiekį Lietuva yra ketvirta po Latvijos, Graikijos ir Airijos, rodo naujausias KPMG atliekamas tyrimas.

Pernai nelegalios cigaretės Lietuvoje sudarė 17 proc. visos tabako gaminių rinkos - 1,7 procentinio punkto mažiau nei 2015 metais, kai nelegalios rinkos dalis siekė 18,7 procento. Tyrimo duomenimis, dėl nelegalių tabako gaminių Lietuvos biudžetas 2015 metais negavo apie 62 mln. eurų mokesčių.

Skaičiuojama, kad šešėlinėje Lietuvos rinkoje pernai iš viso realizuota apie 570 mln. cigarečių, absoliuti dauguma kontrabandinių rūkalų šalį ir toliau pasiekia iš Baltarusijos.

Pasak „KPMG Baltics“ partnerio Roko Kasperavičiaus, baltarusiški tabako gaminiai realizuojami šešėlinėje Lietuvos rinkoje ir iš jos patenka į Vakarų Europos valstybes. Skaičiuojama, kad iš Baltarusijos atgabenama net 85 proc. visų į Lietuvą nelegaliai patenkančių cigarečių.

KPMG duomenimis, 2016-aisiais visoje ES buvo suvartota 48 mlrd. nelegalių cigarečių – 9 proc. viso suvartojimo. Absoliuti jų dauguma (86 proc.) atvežama iš ES nepriklausančių valstybių.

Latvijoje nelegalios rinkos dalis pernai buvo 22,9 proc., Graikijoje - 19 proc., Airijoje - 17,5 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LT

LT portretas
Tai parodo .....ko verta pasienio tarnyba ....ir kaip saugojamos isorines EES sienos.O dar Lietuviai ruosiasi apsiginti nuo "is rytu laukiniu mesku"
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių