Quantcast

Lietuvos fermoje kiaulės maru užkrėstos tyčia?

  • Teksto dydis:

Šių metų pradžioje Lietuvoje šernuose nustatytas afrikinis kiaulių maras jau atnešė nuostolių šalies verslininkams – jis rastas dideliame Danijos kapitalo „Idavang“ kiaulių komplekse, kuriame pradėta naikinti daugiau kaip 18 tūkst. kiaulių. Tai yra pirmas atvejis Lietuvoje, kai agresyvus maras rastas kiaulėse.

Šių metų pradžioje Lietuvoje šernuose nustatytas afrikinis kiaulių maras jau atnešė nuostolių šalies verslininkams – jis rastas dideliame Danijos kapitalo „Idavang“ kiaulių komplekse, kuriame pradėta naikinti daugiau kaip 18 tūkst. kiaulių. Tai yra pirmas atvejis Lietuvoje, kai agresyvus maras rastas kiaulėse.

Užkratas – geriausiai saugotame komplekse

„Idavang“ atstovė Lina Mockutė BNS patvirtino, jog užkratas rastas viename geriausiai saugotų kompleksų Ignalinos rajone, Rupinskų kaime.

„Kompleksas yra tarp sienos su Latvija ir pietrytinės Lietuvos dalies, todėl buvo saugomas ypač akylai, naudotos ypatingos saugos priemonės. Mes nežinome, kaip užkratas galėjo patekti į kompleksą, ir tai yra vienas svarbiausių klausimų, į kuriuos ieškoma atsakymo, – teigė ji. – „Idavang“ savo ruožtu taip pat atliks papildomą tyrimą“.

Anot jos, „Idavang“ galimų nuostolių neskelbia, kompleksas yra apdraustas.

Maisto ir veterinarijos tarnyba ketvirtadienį pranešė, kad komplekse laikoma 19,4 tūkst. kiaulių. Jos pradėjo kristi trečiadienį vakare, apie tai „Idavang“ vadovybė informavo inspektorius, kurie nustatė užkrato zoną aplink kompleksą, iš jos uždrausta išvežti kiaules, kiaulieną ir jos produktus.

Įtaria tyčinę veiklą

Žemės ūkio ministrė pareiškė, kad Danijos kapitalo „Idavang“ kompleksas afrikiniu kiaulių maru galėjo būti užkrėstas tyčia – šį įtarimą bus prašoma patikrinti prokurorų. Oficialiais duomenimis, iš 40 tirtų kiaulių infekcija rasta 36-iuose mėginiuose.

„Teritorijoje yra daug kompleksų, daug fermų („Idavang“ - BNS). Turbūt bus kreiptasi į prokuratūrą, aiškinantis, iš kur galėjo atsirasti užkratas. Iš pirmos informacijos taip gali atrodyti (kad užkrėsta tyčia - BNS)“, – LRT radijui sakė Virginija Baltraitienė.

Anot jos, apie situaciją bus informuotos Europos Sąjungos institucijos, kitos aplinkinės valstybės. Penktadienį ministrė žada vykti apžiūrėti komplekso.

V.Baltraitienė teigė negalinti pasakyti, ar šis atvejis padidino riziką plisti marui visoje šalyje.

„Viskas kol kas neaišku, kiek išnešta iš vidaus. Tai yra uždaroje, lokalizuotoje vietoje, ne gamtoje kažkur, kur šernai laksto, gali užkrėsti. Jeigu vieta bus lokalizuota ir toliau nepasklidę, nemanau, kad nuostoliai bus dideli. Aišku, tai įmonei nuostolis bus didžiulis“, – sakė žemės ūkio ministrė.

„Idavang“ kompleksas Ignalinos rajone yra tarp dviejų maro ligos židinių, kurių vienas – Latvijoje, pasienyje su Lietuva, kitas – pietrytinėje šalies dalyje, pasienyje su Baltarusija. 

„Idavang“, Lietuvoje valdantis 11 kiaulininkystės kompleksų, panešė, kad laikėsi visų saugumo reikalavimų. Įmonė neskelbia galimų nuostolių. 

J. Milius kreipėsi į prokurorus

Ignalinos rajone afrikiniu maru sergančių kiaulių rasta visose Danijos kapitalo įmonės „Idavang“ komplekso fermose, sako maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas. Pasak Jono Miliaus, tai yra keista. Jis pranešė dėl įvykio kreipęsis į prokurorus.

„Šiandien pasirašiau kreipimąsi į prokuratūrą. Keistas yra užsikrėtimas, kadangi tame komplekse visi tvartai yra užkrėsti – po dvi, po tris kiaules sergančias“, – LRT radijui sakė J.Milius. Jo teigimu, iš maždaug pusšimčio ištirtų kiaulių, užsikrėtusių yra daugiau kaip 30.

J.Milius sakė, kad „Idavang“ kompleksas buvo ypač gerai saugomas.

„Tą kompleksą mes labai gerai žinojome, kadangi dėl taikomų biosaugos priemonių laikėme jį pavyzdiniu. Jame lankėsi ir Europos Sąjungos, ir Rusijos ekspertai, – sakė J.Milius. – Užkratas galėjo patekti tik per pašarus. Mes žinome, kad pašarai yra termiškai apdorojami ir kaip jie galėjo pasėti tą virusą, yra labai daug klausimų. Tyčinis užkrėtimas irgi nėra atmetamas“.

Anot jo, kitose Lietuvos kiaulių fermose kol kas nėra numatoma imtis kokių nors specialių veiksmų, nes šiuo metu naudojamos visos papildomos priemonės apsisaugoti nuo kiaulių maro plitimo.

„Iki šiol buvome kritikuojami nuo 2013 metų tik už griežtas sąlygas. Jeigu kažkas man pasakytų, kad kažko mes nepadarėme, tai aš būčiau labai patenkintas. Padaryta labai daug priemonių. Europos ir net Rusijos ekspertai viską įvertino teigiamai“, – argumentavo J.Milius.

Pasak jo, kiaulių maras yra nauja liga, kol kas ji nėra gerai ištirta mokslininkų.

„Rosselchoznadzor“: maro plitimas patvirtino prognozes

Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnyba („Rosselchoznadzor“) pareiškė, kad protrūkis Lietuvos kiaulių komplekse įvyko nepriklausomai nuo to, kad Lietuva yra vienintelė Europos Sąjungos šalis, kuri taiko rimtas priemones kovoje su pavojingu užkratu.

Pasak „Rosselchoznadzor“, prognozės yra neįkvepiančios.

„Židinys patvirtina nepalankias tarnybos prognozes dėl rizikų, susijusių su tolesniu afrikinio kiaulių maro plitimu Europos Sąjungoje“, - teigiama ketvirtadienį išplatintame Rusijos tarnybos pranešime.


Šiame straipsnyje: kiaulių maraskiaulėskiauliena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu

Įdomu portretas
Įdomu pasidarė, kada Rusijos ekspertai lankėsi komplekse?

KIaulė

KIaulė portretas
Ar olandai atlygins Lietuvai nuostolius? Ir ne tik už smarvę, bet ir už marą?

nieko nepaprasta

nieko nepaprasta portretas
ruskiai per savo rezidentus Lietuvoje vykdo tuos juodus darbus. Net nereikia abejoti.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių