Quantcast

Lietuvoje steigiamas verslo angelų tinklas „LitBAN“

  • Teksto dydis:

Lietuvoje pradeda veikti ilgai startuolių lauktas verslo angelų tinklas „LitBAN“, kurio steigiamasis renginys organizuojamas kovo 14 d. „LitBAN“ įkūrimą inicijavo grupė šalyje veikiančių verslo angelų, kurie tikisi, kad Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga pavyks suburti 100 steigiančiųjų narių tinklui įkurti. Tai pat tikimasi, kad „LitBAN“ dar labiau sustiprins vietinę startuolių ekosistemą ir leis naujoms verslo idėjoms greičiau subręsti ir įgauti pagreitį.

„Lietuva vienintelė iš Baltijos valstybių, neturėjusi verslo angelus vienijančio tinklo. Kaimyninėse valstybėse angelus vienijantys tinklai ar asociacijos jau veikia ne vienerius metus. Estijoje panašus tinklas „EstBAN“ įkurtas 2012 m., o Latvijoje angelų tinklas „LatBAN“ veikia nuo 2014 m. Mūsų šalyje verslo angelai iki šiol veikė pavieniui arba buvo buriami tik privačių iniciatyvų. „LitBAN“ įkūrimas – labai reikalinga Lietuvai iniciatyva, kuri pastebimai padės tiek startuoliams, tiek ir inovacijų plėtrai šalyje“, – teigia Gytenis Galkis, vienas „LitBAN“ tinklo kūrimo iniciatorių.

Pastaraisiais metais Lietuvoje sparčiai augo ir plėtojosi rizikos kapitalo fondai, kurie skatinami tiek valstybės, tiek ES struktūrinių ir investicinių fondų lėšomis, tačiau yra likę spragų finansuojant ankstyviausios stadijos verslą, kas stabdo startuolių ir inovacijų plėtrą. Todėl 2017 metų pavasarį buvo įsteigtas viešasis rizikos kapitalo fondas „Koinvesticinis fondas“, kurio tikslas yra paskatinti verslo angelų investicijas.

„Nuolat bendraujame su verslo angelais ir startuolių steigėjais, todėl jaučiame, kad iki šiol jiems surasti vieniems kitus būdavo gana sudėtinga. Taigi 2017 m. suorganizavome pirmąjį Verslo angelų forumą, kurio metu užsimezgusios pažintys virto puikia iniciatyva – įsteigti verslo angelų tinklą. Tikimės, kad aktyvi verslo angelų bendruomenė padės sukurti dar daugiau Lietuvos startuolių sėkmės istorijų“, – sako Koinvesticinį fondą valdančios bendrovės „Kofinansavimas“ direktorė Daiva Gerulytė.

Pagrindinis kuriamo Lietuvos verslo angelų tinklo uždavinys veiklos pradžioje bus investicijų pritraukimo iš verslo angelų galimybės viešinimas ir investicijų sindikavimas. Lietuvos verslo angelus suvienysiančio tinklo valdybos pirmininku taps verslininkas ir įvairių socialinių iniciatyvų autorius Vladas Lašas.

„LitBAN“ veikla turės tris pagrindines kryptis. Pirmoji – verslo angelų bendravimas, kooperacija bei sandorių srauto generavimas. Antroji – dalijimasis investavimo patirtimi, žiniomis, priemonėmis ir investavimo kaštų mažinimas. Trečioji – privačių investuotojų interesų atstovavimas palaikant nuolatinį dialogą su valdžios institucijomis.

Steigiamasis verslo angelų tinklo renginys vyks kovo 14 d. verslo centre „Green Hall 2“. Renginyje bus puiki proga išgirsti Ivaro Siimaro, Estijos Verslo angelų tinklo įkūrėjo ir Europos verslo angelų tinklo valdybos nario, pristatymą apie Estijos verslo angelų sėkmės istoriją. Svečias papasakos verslo angelų tinklo svarbą verslumo ekosistemai ir pasidalys praktiniais patarimais. Įkuriamos verslo angelų asociacijos nariais galės tapti visi norintys renginio dalyviai. Aktyviai veikiantys arba potencialūs verslo angelai kviečiami užsiregistruoti interneto svetainėje www.litban.org ir tapti steigiančiaisiais „LitBAN“ nariais.

Renginį organizuoja „LitBAN“ tinklo kūrimo iniciatoriai kartu su bendrovėmis „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA), Koinvesticinis fondas ir „Startup Lithuania“.

Vietinio verslo angelų tinklo atsiradimas yra svarbus ne tik verslo angelams ir startuoliams, bet ir tiems, kas rūpinasi bendru šalies ekonomikos ar verslo konkurencingumu. Tad tikimasi sulaukti iniciatyvų ne tik iš verslo organizacijų, bet ir valdžios institucijų.

Verslo angelai – tai dažniausiai verslo patirties ir lėšų sukaupę fiziniai asmenys, investuojantys į įmones esant dar labai ankstyvai stadijai. Jie neretai prisideda prie projekto ne tik finansiškai, bet ir savo patirtimi bei ryšiais.


Šiame straipsnyje: LitBANverslo angelaistartuoliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

na iki angelu jiems kaip iki siaurines

na  iki  angelu  jiems  kaip  iki  siaurines   portretas
zvaigzdes --pestute keliaut ... geriau jau pasivadinkit SATAN-BAN satanistu tinklu vis butumet arciau savo korifejo SETONO -LIUCIFERIO
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių