- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nors šių metų vasara geru oru nelepino, lietuviai vis tiek noriai leisdavo laiką gamtoje, gamindavo maistą ant grilių bei kepsninių. Grilio ekspertai negaili pagyrų tobulėjančiai kepimo ant žarijų kultūrai mūsų šalyje, na o griliui skirtos produkcijos gamintojai bei pardavėjai dalinasi augančių pardavimų statistika.
Pasak Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos prezidento Juozo Kaminsko, pastaraisiais metais lietuviai ne tik pamėgo kepti ant žarijų, bet ir gamina vis įvairesnius patiekalus.
„Ko gero, nei vienos šventės, nei vieno draugų susibūrimo ar didesnio renginio neįsivaizduojame be kepsninėje keptų patiekalų. Žmonės vis dažniau kepa mėsą, paukštieną, žuvį, garnyrui – daržoves, net desertus“, – teigia J.Kaminskas, – Manau, kad populiarėjančiai kepimo ant žarijų kultūrai įtakos turėjo tiek iš vakarų atėjusi mada, tiek siūlomų grilių bei kepsninių įvairovė, tiek specialių laužaviečių steigimas, tiek produktų, skirtų griliui, įvairovė.“
Jis pastebi, kad jei anksčiau kiaulienos šašlykas ar vištienos blauzdelė buvo kaip papildomas patiekalas pasibuvimo lauke metu, tai dabar kepsninėje kepamas tiek pagrindinis patiekalas, tiek garnyras. Be to, mūsų tautiečiai pamėgo patys gamintis įvairiausius padažus ir nebijo eksperimentuoti.
Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos narė Halina Bovševič, rengianti ir įvairias kepimo ant grilio pamokėles, taip pat stebisi lietuvių išradingumu:
„Lietuviai ėmė vis labiau domėtis, kaip teisingai kepti, ką kepti griliuose ar kepsninėse, be to, mielai mėgaujasi pačiu procesu – tai tarsi žaidimas, puikus laiko praleidimas su šeima ar draugais, – pasakoja grilio meistrė, – Nenuostabu, kad vis populiaresni griliui paruošti vištienos, kiaulienos ir pan. produktai, marinuoti įvairiuose marinatuose.“
Ji teigia, kad tokios funkcijos – kaip lengvas rūkymas, suteikiant įvairių aromatų panaudojant medžio drožles – nebuvo net žinomas prieš keletą metų, o dabar – tai įprasta. Kepdami žmonės net naudoja įvairias žoleles, kad suteiktų daugiau aromato, ar net specialias kepimo lenteles, o kepdami mėsa ar paukštieną patepa specialiai pagamintu padažu ar glajumi.
Pasak grilio ekspertų, kepti ant žarijų tampa ne tik vasaros užsiėmimu.
„Ruduo – grybų metas, tad kepdami ant grilio ar kepsninės galime improvizuoti prie mėsos derindami ir grybus, o ir oras nėra kliūtis. Jei jau žmonės „užsikrėtė“ šia veikla, sezonas nesvarbus“, – šypsos H. Bovševič.
„Rudenį ar žiemą populiaresni greitai iškepantys produktai, tokie kaip paukštiena, žuvis, gan paprasta pagaminti ir įvairius mėsainius, - teigia Juozas Kaminskas, – Uždaruose griliuose galite iškepti ne net ir picą ar buritus, daržoves ar vaisius, o kepdami pasimėgausite ir grynu oru.“
Marinuotos produkcijos gamintojai tik patvirtina, kad net ir oras neturi įtakos pamėgtai kepimo ant žarijų kultūrai. Antai bendrovė „Vilniaus paukštynas“, daugelį metų gaminanti marinuotos vištienos produktus bei kepamąsias dešreles, kasmet skaičiuoja augančius šių produktų pardavimus.
„Kasmet stebime marinuotos vištienos produkcijos pardavimų augimą mūsų šalyje. Vasarą palyginus su praėjusiais metais marinuotų vištienos produktų pardavimai išaugo penktadaliu, jei lygintume su panašiu periodu, – teigia paukštyno generalinis direktorius Gintaras Martinkus, – Lietuviai mėgsta gan įdomius skonius – antai populiariausių marinatų skoniai – uogų, bruknių marinate marinuoti sparnelių peteliai – jų pardavimai šoktelėjo net 35 proc. Be to, savą pirkėją rado ir pasiūlyti rinkiniai, t. y. vienoje pakuotėje parduodami produktai dviejų skirtingų marinatų.“
Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ patvirtina, jog nepaisydami blogų orų, žmonės šią vasarą vis tiek stengėsi leisti kuo daugiau laiko lauke – pirko kepsnines ir maisto produktus, tinkamus kepti ant žarijų.
„Stebėdami šios vasaros pardavimų duomenis, galime gana užtikrintai teigti, kad šalies gyventojai šiemet stengėsi nepasiduoti darganai ir „ginklavosi“ lietaus apsiaustais, batais ir purškalais nuo vabzdžių, kad tik galėtų pasimėgauti gamtos teikiamais malonumais. Vienas jų, žinoma, - maisto gamyba kepsninėse. Lyginant su 2016-ųjų vasara, lauko kepsninių ir joms skirtų priedų šią vasarą nupirkta 19 proc. daugiau. Ir jau kelerius metus iš eilės pastebime, kad ant kepsninių vietoje tradicinio šašlyko vis dažniau dedama kepti vištiena“, – komentuoja „Maximos“ pirkimų direktorė Vilma Drulienė.
Pasak jos, palyginus pirmojo šių metų pusmečio pardavimų duomenis su to paties laikotarpio pernai, matomas maždaug 7 proc. vištienos pardavimų augimas. Na, o „Vilniaus paukštyno“ marinuotos vištienos produktų šiltuoju metų laikotarpiu parduota ketvirtadaliu daugiau. Pamėgę naujus išskirtinius skonius, lietuviai taip pat liko ištikimi ir įprastiems – pastebimai augo ir vištienos šašlyko pipiriniame marinate bei vištienos šašlyko klasikiniame marinate pardavimai.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pernai daugėjo žemiau absoliutaus skurdo ribos gyvenančių žmonių4
Žemiau absoliutaus skurdo ribos pernai gyveno 6,5 proc. visų šalies gyventojų – apie 187 tūkst. žmonių, arba 2,7 proc. punkto daugiau nei 2022 metais, ketvirtadienį pranešė Valstybės duomenų agentūra. ...
-
A. Armonaitė: GPM dalies perskirstymas gynybai savivaldybių pajamų nemažintų1
Prezidentui sukritikavus Laisvės partijos siūlymą dalį papildomų lėšų gynybai surinkti perskirstant savivaldybėms tenkančią gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį, partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė sako, kad savivaldos pajamos ...
-
Apklausa: daugiau nei pusė gyventojų pritaria draudimui rusams ir baltarusiams įsigyti NT4
Beveik šeši iš dešimties gyventojų pritaria draudimui Rusijos ir Baltarusijos piliečiams įsigyti nekilnojamojo turto Lietuvoje, rodo Notarų rūmų ketvirtadienį paskelbta bendrovės „Vilmorus“ apklausa. ...
-
Seimas balsuos, ar griežtinti taksi ir pavežėjų veiklą6
Seimas ketvirtadienį apsispręs, ar nuo 2025-ųjų sugriežtinti taksi ir pavežėjų veiklą – parlamentarai balsuos dėl naujus apribojimus ir įpareigojimus numatančių Kelių transporto kodekso pataisų. ...
-
Seimas balsuos dėl sankcijų pratęsimo rusams, baltarusiams, vėl siūloma riboti keliones
Parlamente ketvirtadienį numatytas galutinis balsavimas dėl nacionalinių sankcijų pratęsimo Rusijos ir Baltarusijos piliečiams. ...
-
Ministrė: pasirinkus amunicijos gamyklos vietą, reikės priimti sprendimus dėl kompensacijų2
Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad Vyriausybė turės priimti sprendimus dėl sklypo ir kompensavimo mechanizmo Lietuvos sveikatos mokslų universitetui (LSMU), kurio valdomoje žemėje netoli Baisogalos ketinama statyti &b...
-
G. Skaistė: norint patenkinti gynybos poreikius reikės kompleksinio sprendimo dėl mokesčių2
Finansų ministrė Gintarė Skaistė teigia, kad norint rasti finansavimą patenkinti išaugusius gynybos poreikius, reikės kompleksinio sprendimo dėl mokesčių. ...
-
Prezidentas nepalaiko siūlymo gynybą finansuoti iš savivaldybėms tenkančios GPM dalies2
Prezidentas Gitanas Nausėda sako nepalaikantis Laisvės partijos siūlymo dalį papildomų lėšų gynybai surinkti perskirstant savivaldybėms tenkančią gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį. ...
-
I. Vėgėlės šeimos valdoma „Vilpra“ galimai apeidinėjo sankcijas Rusijai ir Baltarusijai19
Kandidato į prezidentus Igno Vėgėlės šeimos kontroliuojama šildymo sistemų prekybos ir įrengimo grupė „Vilpra“ į Kirgiziją eksportuodama kondicionierius galimai apeidinėjo Europos Sąjungos (ES) sankcijas Rusijai ir Baltarus...
-
Lojalumo pokyčiai darbo rinkoje: į jaunų žmonių išėjimą reikia žiūrėti pozityviai3
Darbo rinkoje keičiasi ne tik tendencijos, bet ir vertybės. Viena iš jų – lojalumas. Apie tai, ar dabartinei darbuotojų kartai lojalumas išlieka vertybe, LNK reportaže pasakojo gydytojas psichoterapeutas Dainius Jakučionis. ...