Quantcast

Lietuvių inžinierių darbai – „Hilton“ viešbučiuose ir „Google“ biuruose

  • Teksto dydis:

Paklaustas, kokiose specialybėse ypač reikalingas kūrybingumas, turbūt retas paminėtų inžinierių. Dažniau su šia profesija siejami matematiniai skaičiavimai, lentelės ir schemos. Verslininkas Mindaugas Jonuškis neigia šį mitą: „Gaminio konstravimo procesas reikalauja daug kūrybos. Juk labai dažnai būtent inžinieriui reikia „mintį paversti kūnu“. Pasak jo, būtent dėl kūrybiškumo lietuvių konstruktorių sukurta profesionalioms virtuvėms skirta įranga parodose pelno apdovanojimus už inovatyvumą ir atsiduria prestižinių pasaulio kompanijų virtuvėse.

„Kuriant gaminį būtina įvertinti jo funkcionalumą, ergonomiką, pasirūpinti, kad produktas būtų greitai pagaminamas ir lengvai aptarnaujamas. Tuo pačiu reikia atsižvelgti į technologinius bei ekonominius apribojimus. Mes juokaujam, kad gaminys gerai suprojektuotas tada, kai bet kuris jį pamatęs žmogus pagalvoja, jog ir jis tokį galėtų lengvai sukurti“, – teigia M. Jonuškis, pabrėždamas, jog kūrybiškumo apraiškų inžinieriaus darbe – daugybė.

Darbai –  prestižinėse įstaigose

Kai kitą kartą keliaudami užsuksite į tinklinę užkandinę, apsistosite viešbutyje, prisiminkite, jog už prabangą ir patogumą galite būti dėkingi lietuvių inžinieriams. „Hilton“, „Kempinski“ restoranuose ar „7Eleven“ užkandinėse, „Rolls Royce“ ar „Google“ biurų virtuvėse – Kaune įsikūrusios „Novametos“ įrangą galima atrasti visame pasaulyje. Tad tarptautinis išgarsėjimas inžinieriams beveik garantuotas.

Lietuvių inžinieriai kuria nestandartinius produktus, atitinkančius unikalius klientų poreikius. „Štai dėl ko mums, kaip ir kitoms pramonės įmonėms, inžinieriai yra ypač reikalingi“, – sako įmonei vadovaujantis M. Jonuškis. Pasak jo, šiuolaikiniai inžinieriai dirba ne tik konstruktoriais, bet ir technologais, kurie atsakingi už produktų gamybos procesus.

Lietuvių inžinieriai kuria nestandartinius produktus, atitinkančius unikalius klientų poreikius.

„Kadangi detalės gaminamos moderniomis lazerinio pjovimo arba lankstymo staklėmis, technologai kuria programas kompiuterizuotai. Dalis jų taip pat dirba su gamybos organizavimu ir planavimu, taikydami įvairius LEAN metodus. Jų tikslas – sukurti sąlygas gaminti daugiau, greičiau ir efektyviau. Nuolat investuojame į naują įrangą, procesų skaitmenizavimą bei robotizavimą, dėl to mūsų technologų komanda nuolat plečiasi ir tobulėja“, – pasakoja M. Jonuškis, kuris yra Kauno technologijos universiteto (KTU) absolventas.

Inžinieriai graibstomi

M. Jonuškio teigimu, vos baigę studijas KTU, mechanikos, gamybos, pramoninio dizaino inžinieriai yra laukiami daugelyje įmonių, o dažnas studentas nesunkiai darbą randa dar trečiame kurse.

„Inžinierių ypač trūksta mažesnių miestų gamybos bendrovėse, specialistų paklausa labai didelė“, – teigia M. Jonuškis.

Pasak verslininko, inžinieriai nuolat siunčiami į įvairias tarptautines parodas susipažinti su technologijų naujovėmis, rinkos poreikiais. Jauni inžinieriai ne tik greitai įsilieja į darbo rinką, bet ir sėkmingai kopia karjeros laiptais: „Įmonėms augant ir plečiantis, daugelis gabių inžinierių greitai tampa skyrių vadovais, pavyzdžiui, vienas mūsų konstruktorių vos po dviejų metų tapo gamybos direktoriumi“.

Geba rasti atsakymus

Kuo išsiskiria dabartinė KTU inžinierių karta? M. Jonuškis mato daug gerų savybių, kurias atsineša nauji darbuotojai.

„Pirmiausia, jie turi stiprius teorinius pagrindus: specialistai susipažinę su metalo apdirbimo technologijomis, moka dirbti naujausiomis CAD ir CAM programomis. Kitas svarbus jų įgūdis – gebėjimas naudotis informacijos šaltiniais. Dėl to įmonėje negirdimas „nežinau“ – inžinieriai geba greitai rasti atsakymus į visus iškilusius klausimus“, – teigia M. Jonuškis.

Pasak jo, viena didžiausių šiuolaikinio inžinieriaus stiprybių – gebėjimas dirbti komandoje.

„Gamybos įmonėje specialisto darbo rezultatas priklauso ir nuo kolegų pastangų. Dėl žmonių gebėjimo dirbti komandoje, kasmet augame net 30 proc.“, – sakė M. Jonuškis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žemyna

Žemyna portretas
Už tai ir dievinu inžinierius, nes jie KŪRĖJAI! Buvau inžinieriaus vaikas, ir sakau, kad tai - pati įdomiausiai vaikystė. Tiesa, mes augome nuosavame name, turėjome savo kiemą, savo dirbtuves, taigi, turėjome erdvę, kur buvo galima įgyvendinti visas „trenkčiausias” mintis. Pavydžiu sau savo vaikystės... Šiandien, kai Tėvelio seniausiai nebėra, liūdna pasidaro kas kartą, kai atsiduriu situacijoje, kur taip praverstų toks, kaip jo , sumanumas, visko išmanymas, kūrybingumas, mokėjimas viską padaryti savo rankomis...

Infobadas

Infobadas portretas
Viskas gražu kiek uždirba užmiršo parašyti ...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių