Quantcast

Lietuviškų atostogų dilema: Palanga ar Turkija?

  • Teksto dydis:

Artėjant atostogų sezonui kiekvienoje šeimoje vis dažniau pasvarstoma, kur geriau atostogauti šiemet. Kelionių organizatoriaus „Kidy Tour“ užsakymu atliktas tyrimas atskleidė, kad kas antras šalies gyventojas atostogas ketina praleisti Lietuvoje, o planuojantys atostogauti užsienyje, renkasi Turkijos kurortus. Ko galima tikėtis Lietuvos vasaros sostine tituluojamoje Palangoje ir kurortuose ties Viduržemio jūra, Turkijoje?

Kainos

Ši tema gvildenta ne kartą. Tai, jog Palangoje poilsiauti brangu, pernai žurnalistams pripažino ir buvęs premjeras Algirdas Butkevičius. Tad tiesiog palyginkime savaitės trukmės poilsį birželį penkių žvaigždučių viešbutyje Turkijoje ir tos pačios kategorijos viešbutį Palangoje. Savaitė atostogų vienam asmeniui, su viskas įskaičiuota maitinimo tipu, Turkijoje atsieis 480 eurų, o už analogiškos kategorijos viešbutį Palangoje, su įskaičiuotais pusryčiais, teks atseikėti 745 eurus. Tiesa, poilsio Turkijoje kainą sudaro ne tik apgyvendinimas, bet ir skrydžiai bei pervežimai, o išlaidos, vykstant į Palangą, viešbučio kaina tikrai neapsiribos.

Klimatas

Turkijos Antalijos regiono ir Palangos klimatas, savaime suprantama, skiriasi. Turistinis sezonas šiuose kurortuose irgi nevienodas: Turkijoje jis prasideda balandį ir tęsiasi iki lapkričio pradžios, o Palangoje – tris vasaros mėnesius, per kuriuos iškrenta pusė metinio kritulių kiekio. Žinoma, kartais rugsėjis Lietuvos pajūryje dar palepina saulėtais orais, tačiau šeimoms su mokyklinio amžiaus vaikais tokiu metu atostogauti sudėtinga. Palyginkime ir vandens temperatūrą šiuose kurortuose. Liepą ties Antalija Viduržemio jūros vanduo sušyla iki 28 laipsnių, o tuo pačiu metu vandeniui ties Palanga pasiekus 19 laipsnių, apie tai jau rašo didieji šalies portalai, nes įprastai temperatūra svyruoja ties 15-17 laipsnių.

Paslaugos

Prisipažinkime, kad važiuodami į Palangą apie paslaugų lygį galvojame mažiausiai. Mums nerūpi, ar dažnai kambaryje keis rankšluosčius, ar kasryt paklos lovą, kiek TV programų rodys televizorius ir kiek vandens kalnelių bus vaikiškame baseine. Taip jau yra, kad vietinio kurorto atžvilgiu mūsų lūkesčiai gerokai mažesni, o tai neretai lemia ir gaunamų paslaugų kokybę. Tačiau net ir lyginant vienodos kategorijos viešbučius Palangoje ar Turkijoje, paslaugumu ir dėmesingumu nusvertų pastarieji.

Paplūdimiai

Palangos smėlio paplūdimiai, turbūt, vieni gražiausių Europoje. Jei Turkijos pakrantėje išvysite panašaus baltumo smulkų smėlį, būkite tikri, jog esate žymiajame Kleopatros paplūdimyje arba viename iš keleto prabangiausių Turkijos viešbučių, kurie savo pakrantės ruožą užpylę smėliu iš Seišelių. Tačiau didžioji dauguma Antalijos paplūdimių priklauso viešbučių teritorijoms, todėl čia visuomet bus gultai, skėčiai, paplūdimio rankšluosčiai, o Palangoje viskuo teks pasirūpinti patiems.

Maitinimas

Palangos viešbučiai poilsiautojams dažniausiai siūlo tik pusryčius, o vykstantys į Turkiją renkasi viešbučius su „viskas įskaičiuota“ maitinimo tipu, tad maistui čia papildomai išleisti neteks. Priklausomai nuo viešbučio kategorijos, svečiai Turkijoje nemokamai gali vaišintis vietinės gamybos arba importiniais gėrimais. Jei Palangoje apsistosite nuomojamuose apartamentuose ar bute, tuomet maistui teks pakloti antra tiek.

Tyrimą, kelionių organizatoriaus „Kidy Tour“ užsakymu, atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ šių metų vasario 17-24 dienomis. Jo metu buvo apklausta 1011 respondentų visoje šalies teritorijoje, iš jų 365 – turintys nepilnamečių vaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dite

Dite portretas
Buvau 5 kartus turkijoje, labai patiko gamta,ekskursijos yra ka pamatyti,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių