Quantcast

Lietuviai finansus planuoja, bet kaip tai daryti efektyviau?

  • Teksto dydis:

Kontroliuoti savo biudžetą nėra lengva, o ypač – jaučiant spaudimą pasižadėjus tai daryti Naujųjų metų pradžioje. Vėliau motyvacija tai daryti silpsta, o visuomenės tyrimas rodo, jog daugelis žmonių bėgant metams nusprendžia pinigų pasiskolinti. Tačiau laikantis vienos paprastos taisyklės ir pasinaudojus biudžeto skirstymo programėlėmis, išlaidų kontroliavimas gali tapti įpročiu.

„Naujų metų pradžioje daugelis iš mūsų apmąsto ateinančius metus, nusimato pagrindinius tikslus bei susiplanuoja potencialias finansines gaires. Dažnas siekia mažiau išlaidauti, taupyti ir geriau valdyti savo finansinę situaciją. Vienas iš būdų tai pasiekti – efektyviau planuoti ir kontroliuoti savo išlaidas“, - sako „Credit24“ klientų aptarnavimo vadovė Donata Stoškuvienė.

Šios įmonės užsakymu atlikta apklausa parodė, kad net 85 proc. lietuvių planuoja visas ar bent didesnes savo šeimos išlaidas. Tačiau didelė dalis žmonių vis tiek susiduria su pinigų stygiumi ir poreikiu pasiskolinti – 38 proc. kreipėsi į finansines institucijas dėl paskolos praėjusiais metais. Dažniau tai buvo vyrai.

Kitų tyrime dalyvavusių šalių vidurkis labai panašus, tačiau išsiskiria Lenkija su Rumunija. Šiose šalyse gauti paskolą siekė net pusė respondentų, nors būtent Lenkijoje ir Rumunijoje žmonės savo šeimos biudžetą planuoja labiausiai iš kitų tirtų šalių – atitinkamai 86 ir 91 proc. visuomenės.

„Panašiai kaip ir užsienyje, nemaža dalis lietuvių nusprendžia pasiskolinti pinigų, nors didžioji dauguma planuoja savo biudžetą. Tačiau praktiškai kas dešimtas paskoloms atviras lietuvis kreditu naudojasi būtent kaip įprasta savo biudžeto valdymo priemone, o visų tyrime dalyvavusių šalių duomenimis, taip elgiasi beveik kas penktas paskoloms atviras žmogus“, - komentuoja D. Stoškuvienė.

Proporcijų taisyklė ir išmaniojo telefono pagalba

Pasiryžus taupyti ir labiau kontroliuoti savo išlaidas, tai pasidaro sunkiau, nei gali pasirodyti iš pradžių.

„Dar sunkiau pradėti taupyti, jei nesimato bendro išlaidų vaizdo ir kurias iš jų būtų galima sumažinti. Lengviau tai padaryti ribojant smulkesnes, nepastebimas ir greitai pamirštamas išlaidas – tai impulsyviai įsigyjami ir trumpalaikį malonumą patenkinantys daiktai, „nusipelnyti“ desertai, vienkartiniai mokesčiai ir pan. Pastangos sumažinti tokias išlaidas gali turėti daugiau įtakos, nei stengiantis suvaldyti didesnes ar būtinas išlaidų kategorijas“, - sako finansų specialistė.

Prieš pradedant atidžiau sekti ir valdyti savo biudžetą, vertėtų reguliariai įsivertinti, kiek išleidžiate kiekvienai išlaidų kategorijai – maisto produktams, restoranams, drabužiams, transportui, pramogoms, sveikatos priežiūrai, mokesčiams, abonementams, prenumeratoms ir t. t. Išlaidoms suskirstyti ir analizuoti sukurta daugybė išmaniųjų programėlių, kurios jau susietos ir su mokėjimo kortele, todėl atskirai išlaidų suvedinėti nebereikės.

Matant savo mėnesio išlaidų išklotinę, lengviau atpažinti perteklines išlaidas ir pradėti jas mažinti. Visas išlaidų kategorijas reikėtų suskirstyti į dar tris grupes: svarbiausias gyvenimo reikmes – būsto nuomą, maistą, komunalinius mokesčius, turimas paskolas; nebūtinus poreikius ir norus – keliones, pramogas, naujus drabužius ar išmaniuosius įrenginius; ir dalį finansiniam stabilumui palaikyti – santaupas, investicijas ir pan.

Priklausomai nuo atlyginimo dydžio ar turimų finansinių įsipareigojimų, šias išlaidas galima dalinti proporcijomis „50-30-20“ ar „70-20-10“. Tačiau, kad ir kokios jos bebūtų, efektyvių rezultatų galima pasiekti tik nusistačius šių išlaidų kategorijų limitus pagal turimą biudžetą ar norimą sutaupyti sumą ir juos kas mėnesį stebėti, o prireikus - koreguoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

W#W

W#W portretas
Yra toks posakis "pej voda es voda, sratj (atleiskite) nebudes nikogda" - gerk vandeni, valgyk vandeni, niekada nekakosi. Tik taip imanoma daugiau sutaupyti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių