Quantcast

Lietuva iš ES biudžeto gali atgauti 62 mln. litų

  • Teksto dydis:

Europos Komisijai perskaičiavus bendrijai priklausančių šalių šių metų įmokas į Europos Sąjungos (ES) biudžetą, Lietuva gali atgauti 18,2 mln. eurų (62,2 mln. litų), sako finansų viceministras Algimantas Rimkūnas.

Šias lėšas, kurios tikriausiai būtų įskaičiuota kaip dalis įmokos į 2015-ųjų ES biudžetą, Lietuva gautų tik tuo atveju, jei papildomus įnašus sumokės tos šalys, kurioms tai nurodė padaryti EK. Pasak A.Rimkūno, kol ES valstybės narės nesumokės papildomų įnašų, nebus svarstomas kitų metų biudžetas.

„2014 metų biudžeto vykdymas yra didelė problema. Europos Komisija (EK) jau stokoja pinigų apmokėti už projektus, kurie yra realizuoti Europos Sąjungos valstybėse narėse, tai įprasta biudžeto vykdymo praktika. Matoma, kad einamaisiais metais pritrūksta pinigų ir valstybės narės prašomos papildomai sumokėti“, - BNS telefonu iš Venecijoje vykstančio ES narių ministrų, atsakingų už biudžetą, neformalaus posėdžio sakė finansų ministras A.Rimkūnas.

Anot jo, papildomi įnašai ar permokos (grąžintinos lėšos) kiekvienai ES narei buvo paskaičiuoti, patikslinus bendrąsias nacionalines pajamas (BNP). Kartu su BNP buvo perskaičiuota ir kiekvienos narės įmokos dalis, kurią sudaro muitai, pridėtinės vertės mokestis (PVM) ir specifinis cukraus mokestis.

„18,2 mln. eurų bus arba grąžinti, arba į 2015 metų biudžetą įskaičiuoti, jei tik visos narės sumokės papildomas įmokas“, - tvirtino A.Rimkūnas.

Pasak jo, šiuo metu bendras sukauptas ES biudžeto deficitas yra maždaug 24 mlrd. eurų (82,9 mln. litų), o ES institucijos stengiasi, jog ši suma nedidėtų, todėl ir atsiranda papildomos įmokos einamaisiais metais.

„Problema yra tokia, kad Europos Sąjungos biudžetai 2014 ir 2015 metų yra mažesni už buvusios finansinės perspektyvos biudžetus, bet poreikis finansuoti projektus išlieka toks pats ar net augantis ir trūksta pinigų, todėl valstybės narės papildomai prašomos sumokėti, kad būtų Europos Komisijai iš ko apmokėti tuos projektus“, - kalbėjo A.Rimkūnas.

Europos Parlamentas (EP) 2015 metų ES biudžetą svarstys, tik surinkus trūkstamus 4 mlrd. eurų (13,81 mlrd. litų) į šių metų biudžetą. Numatoma, jog 2015 biudžetas bus apie 140 mlrd. eurų (483,4 mlrd. litų), bet, pasak A.Rimkūno, kol kas tai yra „derybinis skaičius“.

2014 metų ES biudžete numatyta 135,5 mlrd. eurų (467,9 mlrd. litų) mokėjimams ir 142,6 mlrd. eurų (492,4 mlrd. litų) įsipareigojimų vykdymui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių