Quantcast

Liberalai nepalaikys kitų metų biudžeto, jei nebus padidintas NPD

  • Teksto dydis:

Opozicinio Liberalų sąjūdžio atstovai tvirtina nebalsuosiantys už kitų metų biudžeto projektą, jeigu nebus priimti jų siūlymai didinti neapmokestinamą pajamų dydį (NPD), skatinti bedarbių įsidarbinimą ir įvesti neformaliojo ugdymo krepšelį.

„Jeigu į tuos mūsų pasiūlymus nebus atsižvelgta, manome, kad toks biudžetas, koks sukonstruotas, neatspindi realaus gyvenimo, neatspindi piliečių lūkesčių, neatspindi, kad pirmiausia reikia pasirūpinti žmonių atlyginimais, o ne valdžios išlaidomis, kurios dažnai būna ir ne pačios gudriausios“, - pirmadienį per spaudos konferenciją sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas parlamentaras Eligijus Masiulis.

Liberalai siūlo nuo kitų metų didinti NPD iki minimalaus mėnesinio atlyginimo – 1035 litų arba 300 eurų.

„Šiandien yra būtent tas laikas daryti taip, kad žmonių, o ne valstybės biudžeto pajamos būtų didesnės, o biudžeto išlaidos būtų mažesnės. Siūlymas padidinti reikštų, kad į dirbančio žmogaus kišenę papildomai įkristų 70 litų“, - sakė E.Masiulis.

Dabar NPD sudaro 570 litų.

Anot liberalų, NPD padidinimas turėtų įtakos didesniam gyventojų vartojimui, verslas pagamintų daugiau prekių, būtų sukuriama naujų darbo vietų.

Liberalai taip pat siūlo skatinti įsidarbinimą, tris mėnesius mokant po 50 litų darbą susiradusiems ilgalaikiams bedarbiams ir pirmą kartą įsidarbinusiems asmenims.

E.Masiulio teigimu, nors bedarbių skaičius Lietuvoje mažėja, nerimą kelia faktas, jog net 43 proc. yra ilgalaikiai bedarbiai.

Be to, Liberalų sąjūdis nuo kitų mokslo metų siūlo garantuoti kiekvienam moksleiviui 15 eurų popamokinei veiklai. Mat dabar būrelius už mokyklos ribų lanko tik kas trečias moksleivis (29 proc.). Liberalai siekia, kad juos lankytų ne mažiau kaip pusė visų moksleivių.

Minėtiems siūlymams įgyvendinti, liberalų skaičiavimu, kitų metų biudžete papildomai reikės apie 557 mln. litų.

Jie siūlo šias lėšas paimti iš kelių šaltinių.

„Pirmiausia, ženklus neapmokestinamo pajamų dydžio pakėlimas reikš, kad žmonės iš tikrųjų dalį pinigų išleis vartojimui ir per pridėtinės vertės mokestį, per kitus mokesčius į valstybės biudžetą grįžta 73 mln. litų. Antras šaltinis, kurį matome, - 50 mln. litų galima braukti iš valstybės valdymo išlaidų“, - dėstė E.Masiulis.

Jis taip pat ragino valdančiuosius atsisakyti planų papildomus 200 mln. litų skirti nedarbo išmokoms didinti, privatizuoti valstybės turto dalį už 50-100 mln. litų, biržoje parduoti bent po 5 proc. valstybės valdomų įmonių LESTO, „Lietuvos energijos gamybos“, „Lietuvos dujų“ ir „Litgrid“ akcijų.

Šie papildomi pajamų šaltiniai kitąmet valstybei garantuotų 620 mln. litų pajamų, skaičiavo E.Masiulis.

Savo siūlymų projektus liberalai žada artimiausiomis dienomis registruoti Seimo posėdžių sekretoriate.

Antradienį parlamentas planuoja surengti pirmą kitų metų biudžeto projekto svarstymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių