Quantcast

Konkurencijos taryba: pigesnių vaistų patekimas į rinką – apribotas

  • Teksto dydis:

Lietuvoje esantis kompensuojamųjų vaistų rinkos reguliavimas yra neveiksmingas, nes riboja analogiško poveikio, bet pigesnių vaistų patekimą į rinką, teigia Konkurencijos taryba.

Galutines kompensuojamųjų vaistų rinkos tyrimo išvadas patvirtinusi Konkurencijos taryba pranešė, kad rinkoje esančių vaistų konkurencija yra silpna, nes teisinis reguliavimas sudaro palankias sąlygas kompensuojamųjų vaistų kainyne ir kartu rinkoje išlikti gamintojams su kelis kartus aukštesnėmis kainomis nei konkurentų.

„Konkurencijos tarybos nuomone, yra tikėtina, kad dėl ydingo kompensuojamų vaistų reguliavimo vaistų kainos vartotojams yra didesnės, įvairovė mažesnė, o Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšos naudojamos neefektyviai“, - rašoma tarybos pranešime spaudai.

Anot tarybos, kita rinkoje egzistuojanti problema yra ta, kad PSDF biudžeto lėšomis dengiamos vaisto kainos, vadinamosios „bazinės“ kainos, apskaičiuojamos pagal vaistų gamintojų viešai deklaruojamas, o ne faktines kainas. Toks apskaičiavimo būdas, pasak Konkurencijos tarybos ekspertų, suteikia gamintojams galimybę manipuliuoti kompensuojamųjų vaistų sistema, išlaikant aukštesnes deklaruojamas vaistų kainas.

Taryba nustatė, kad vaistų kainos kompensavimo skaičiavimui naudojamas daugelyje Europos Sąjungos valstybių taikomas referavimas į kelių valstybių kainų vidurkį nėra tinkamas Lietuvai, nes neskatina vaistų gamintojų mažinti deklaruotų vaistų kainų.

Tarybos nuomone, kompensuojamųjų vaistų rinkos teisinis reguliavimas sudaro palankias sąlygas komerciškai jautrios informacijos mainams tarp vaistų gamintojų, kas taip pat gali turėti neigiamos įtakos konkurencijai ir kompensuojamųjų vaistų kainoms.

Už sveikatos politiką atsakingoms institucijoms Konkurencijos taryba rekomenduoja, skatinti pigesnių, bet analogiško poveikio vaistų pateikimą į rinką, kompensuojamos kainos skaičiavimui taikyti faktines, o ne gamintojo deklaruojamas kainas. Taip pat siūloma neleisti rinkos dalyviams sužinoti informacijos apie konkurentų taikomas kainas, efektyviau informuoti pacientus apie pigiausius vaistus.

Kompensuojamųjų vaistų rinkos tyrimą Konkurencijos taryba pradėjo 2015 metų gegužę, atsižvelgusi į vaistų rinkos svarbą vartotojams ir siekdama įvertinti, ar teisinis reguliavimas sudaro visas sąlygas veiksmingai konkurencijai kompensuojamųjų vaistų rinkoje. Tuo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad šiuo metu galiojanti galiojanti kompensuojamų vaistų kainų nustatymo tvarka yra moraliai pasenusi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Julija

Julija portretas
Tai po galais keiskit ta teisine sistema vaistu rinkoje.Laikas pazaboti ta mediko- farmacine mafija.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių