Quantcast

Konkurencijos taryba: permokos už dujas grąžinimas gali būti valstybės pagalba

  • Teksto dydis:

Konkurencijos taryba mano, kad permokos už dujas grąžinimas nebuitiniams vartotojams gali būti laikoma valstybės pagalba. Tačiau, pasak tarybos vadovo Šarūno Keserausko, tokia tikimybė yra nedidelė.

„Preliminariai, kiek turime duomenų, tai nebūtų laikoma valstybės lėšomis ir nebūtų laikoma valstybės pagalba. Tačiau turime atkreipti dėmesį, kad yra tokia galimybė, nors grėsmė ir nedidelė, kad Europos Komisija tai gali palaikyti valstybės pagalba“, - BNS sakė Š.Keserauskas.

Energetikos ministerijos parengtą nutarimo projektą pirmadienį svarsto Vyriausybė - jis numato, kad apie 280 mln. litų permoką šilumos ir elektros gamintojams bei kitiems didiesiems vartotojams valstybės netiesiogiai valdoma įmonė „Lietuvos dujos“ grąžins per 2015-2016 metus.

Tarybos vertinime teigiama, kad jeigu dujų nuolaidą gavo dujų tiekėja, tuomet tai greičiausiai nebūtų laikoma valstybės pagalba. Tačiau valstybės įmonei dujas parduodant pigiau nei rinkos kaina, tai gali būti valstybės pagalba.

Be kita ko, Konkurencijos taryba teigia, kad ji negali dalyvauti, nustatant dujų kainas ir derinant permokos grąžinimo tvarką, nes tai viršija jos įgaliojimus.

Nutarimo projekte siūloma, kad „Lietuvos dujos“ permokos grąžinimo tvarką turėtų suderinti su Kainų komisija, kuriai bus pasiūlyta iki lapkričio 1 dienos papildyti dujų kainų nustatymo metodiką, įtraukiant į ją galimybę koreguoti kainas, atsižvelgiant į gautas nuolaidas.

„Lietuvos dujos“ jau anksčiau yra paskelbusios, kad nebuitiniams vartotojams, per 1,5 metų permokėjusiems už „Gazprom“ dujas, ketina per dvejus metus sugrąžinti apie 280 mln. litų, sumažinus parduodamų dujų kainą.

Įmonės akcininkės „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas BNS praėjusią savaitę sakė, kad vartotojams bus grąžinta visa permokos suma -.280 mln. litų, ji bus išdalinta įmonėms, nepriklausomai nuo parduodamo dujų kiekio, o jeigu dujų vartojimas sumažėtų, būtų taikoma didesnė nei dabar nuo sausio numatyta 14 proc. nuolaida.

Šilumos gamintojų asociacijos vadovas Vytautas Stasiūnas aiškino, kad permoka už dujas turi būti grąžinta ne per dvejus metus, o per šį šildymo sezoną, nes kitaip dalis įmonių jos tiesiog neatgaus, nes jau gamins šilumą iš biokuro. Pasak jo, kuo ilgesnis laikotarpis, tuo mažiau lėšų „Lietuvos dujos“ turės grąžinti šilumos gamintojams.

Energetikos ministras Rokas Masiulis BNS anksčiau eigė, kad biokuras vis vien bus pigesnis už dujas su nuolaida, todėl, jo nuomone, tokia schema yra socialiai teisinga.

Rugsėjo pabaigoje Vyriausybė, siekdama išvengti ilgų procedūrų su Europos Komisija dėl galimos valstybės pagalbos, skalūnų dujų gavybą pirmus trejus metus apmokestino ne nuliniu tarifu, o 1 proc. tarifu. Toks apmokestinimas priimtas, atsižvelgiant į Konkurencijos tarybos pastabas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių