Quantcast

Kokius mokesčius reikia mokėti dovanojant nekilnojamąjį turtą?

Tiek dovanojimo, tie paveldėjimo būdu nekilnojamojo turto gavę artimi giminaičiai neturi mokėti jokių mokesčių. Tačiau, jeigu giminystės ryšiai į įstatymų numatytą kategoriją nepapuola, atsiranda papildomų mokesčių. Taip sako Lietuvos notarų rūmų atstovas Aleksandras Matonis.

LRT RADIJO klausytojui Antanui iš Kupiškio rūpi sužinoti, kiek kainuotų nekilnojamojo turto dovanojimo sutarties sudarymas pas notarą ir kiti su tuo susiję mokesčiai valstybei.

„Kokio dydžio mokestį reikia mokėti dovanojant nekilnojamąjį turtą? Ar mokesčiai priklauso nuo giminystės laipsnio?“ – domisi klausytojas. 

Lietuvos notarų rūmų atstovas A. Matonis aiškina, kad, pagal teisingumo ministro patvirtintus notarų veiksmų įkainius, už nekilnojamojo daikto dovanojimą sutuoktiniui, tėvams, vaikams, įvaikiams, seneliams, vaikaičiams arba mainų tarp šių asmenų sutarties patvirtinimą, taikomas nuo 14,48 iki 23,17 eur. atlyginimas. 

„Prie šios sumos dar teks pridėti atlygį už patikrinimą valstybiniuose registruose – nekilnojamojo turto, gyventojų registro, areštų, hipotekos ir kituose. Tai notaras padaryti privalo, tačiau šis mokestis jau keliaus į valstybės kišenę“, – tikina A. Matonis. 

Tačiau, jeigu nekilnojamasis turtas dovanojamas ne giminystės saitais susijusiems asmenims, taikomi visiškai kiti įkainiai. 

„Už tokio nekilnojamojo turto dovanojimo sutarties patvirtinimą būtų taikomas 0,45 proc. nuo turto vertės mokestis, bet ne mažesnis kaip 28,96 eur. ir ne didesnis kaip 5792 eur. atlyginimas“, – pažymi pašnekovas. 

Lietuvos notarų rūmų atstovas atkreipia dėmesį, kad, jeigu nekilnojamasis turtas dovanojamas ne artimiausiame giminių rate, o svetimiems asmenims, gaunantys dovaną privalės sumokėti mokesčius valstybei. 

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Teisės departamento direktoriaus pavaduotoja Alina Gaudutytė patvirtina, kad mokesčių mokėti dovanos gavėjas neturi tuo atveju, kai asmuo yra sutuoktinis, vaikas, įvaikis, tėvas, įtėvis, brolis, sesuo, vaikaitis ar senelis. 

„Jeigu turtas dovanojamas asmenims, kurie nepatenka į šį ratą, gavėjai, jeigu dovanojamo turto vertė viršija 2500 eurų, nuo viršijamos sumos turi mokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio“, – aiškina A. Gaudutytė, 

Tokios pat taisyklės taikomos ir paveldėjimui – artimi giminaičiai, turtą gavę paveldėjimo būdu, mokesčių už jį mokėti neturi. „Tačiau, jeigu paveldėtojai nepapuola į šį artimų giminaičių ratą, tada taip pat taikomas turto paveldėjimo mokestis“, – pažymi VMI atstovė. 

Šis mokestis skaičiuojamas nuo 70 proc. paveldėto turto vertės. „Jeigu apmokestinamoji turto vertė nėra didesnė negu 150 tūkst. eurų, tada paveldėjimo mokestis – 5 proc. Jeigu paveldėto turto apmokestinamoji vertė yra didesnė kaip 150 tūkst. eurų, tada – 10 proc.“, – aiškina A. Gaudutytė.


Šiame straipsnyje: NTmokesčiainekilnojamas turtas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jule

Jule portretas
Nesuprantu kodėl marti ar žentas neieina i tą sarašą?Tarkim uošviai nori padovanot sūnaus šeimai.....Ne sūnui,o visai šeimai jo t.y ir marčiai kuri prižiūri rūpinasi jų anūkais......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių