Quantcast

Kokie yra buto nuomos mokesčiai?

  • Teksto dydis:

Legaliai išnuomoti gyvenamąsias patalpas galima dviem būdais: su verslo liudijimu arba mokant 15 proc. mokesčio nuo gautų nuomos pajamų per metus, todėl asmuo turi susiskaičiuoti, kuris variantas ekonomiškesnis. Taip sako Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Teisės departamento direktoriaus pavaduotoja Alina Gaudutytė.

LRT RADIJO klausytoja Janina iš Vilniaus domisi, kokį mokestį tektų mokėti už legalią buto nuomą Vilniuje.

„Noriu sužinoti, kaip legaliai išnuomoti butą dukters, kuri yra išvykusi iš Lietuvos. Jos butas Vilniuje, aš turiu įgaliojimą. Kur man kreiptis ir kiek reikės mokėti sudarius sutartį su nuomininkais? Kas geriau: verslo liudijimas ar gautų pajamų deklaravimas?“ – teiraujasi Janina.

VMI Teisės departamento direktoriaus pavaduotoja aiškina, kad jeigu norite išnuomoti gyvenamosios paskirties patalpas ir sudarėte sutartį su nuomininku, pranešti mokesčių inspekcijai nereikia, VMI reikia mokėti mokesčius nuo gautų nuomos pajamų.

Tai, pasak pašnekovės, galima daryti dviem būdais. „Išsiimant verslo liudijimą arba deklaruojant pajamas ir metų gale sumokant 15 proc. gyventojų pajamų mokestį“, – nurodo A. Gaudutytė.

Asmenys, kurie yra pensinio amžiaus, verslo liudijimams turi 50 proc. nuolaidą. Kiekvienais metais miestų savivaldybės nustato, kokia yra verslo liudijimų už patapų nuomą kaina. Šiuo metu Vilniuje pilnas metinis mokestis už tokį liudijima yra 684 eurai.

„Su 50 proc. nuolaida tai sudaro 342 eur. metams, mėnesiui – 28,5 eur. Vadinasi, gyventoja pati turėtų pasirinkti, kas yra patogiau: mokėti 342 eur. už verslo liudijimą metams ar deklaruoti gautas nuomos pajamas per visus metus ir nuo visų tų pajamų sumokėti 15 proc. iki kitų metų gegužės 1 dienos“, – siūlo VMI atstovė.

Jos įsitikinimu, tai – gyventojo apsisprendimas, o kad būtų ekonomiškiau – reiktų pasiskaičiuoti, kiek bus gaunama pajamų iš nuomos ir kokia suma sudarys 15 proc. arba kiek kainuos verslo liudijimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių