Quantcast

Kodėl vaistinėje jūsų gali paprašyti kontaktinių duomenų?

„Teisės aktuose yra numatyta, kad išimtiniais atvejais vaistininkas gali parduoti receptinius vaistus be recepto [...] Tokiu atveju, pagal teisės aktus, yra būtina į žurnalą įvesti žmogaus vardą, pavardę ir gyvenamąją vietą“, – sako Lietuvos vaistinių asociacijos valdybos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

Klausytojas Kęstutis iš Druskininkų kreipėsi į LRT RADIJĄ su klausimu, kodėl, perkant vaistus, vaistininkė paprašė jo pateikti kontaktinius duomenis.

„Vaistinėje pirkau vaistų nuo skausmo, žinoma, recepto neturėjau, vaistininkė pardavė, tik įvedė mano duomenis: vardą, pavardę ir gyvenamąją vietą į kompiuterį. Smalsu sužinoti, koks tikslas?“ – teiraujasi klausytojas.

Vaistinės, kurioje lankėsi klausytojas, vedėja Elvyra Stankevičienė sako, kad jau nuo anksčiau yra priimtas nutarimas leisti klientui be recepto įsigyti receptinius vaistus mėnesio laikotarpio poreikiams, tačiau reikia užregistruoti į receptinių vaistų žurnalą.

Nereikalaujame jokių kitų duomenų tik vardo, pavardės ir gyvenamosios vietos, kad galėtume atsekti, ar pacientas vartojo vaistus, ar jie buvo gydytojo paskirti.

„Nereikalaujame jokių kitų duomenų tik vardo, pavardės ir gyvenamosios vietos, kad galėtume atsekti, ar pacientas vartojo vaistus, ar jie buvo gydytojo paskirti. Jei sužinome, kad pacientas visada šiuos vaistus vartojo, ir be gydytojo galime savaitei, dabar jau net ir mėnesiui, [parduoti] receptinį vaistą be gydytojo recepto. Toks įsakymas, priimtas jau nuo anksčiau“, – kalba E. Stankevičienė.

Vaistinių asociacijos valdybos pirmininkė K. Nemaniūtė-Gagė sako, kad tokia tvarka egzistuoja visose Lietuvos vaistinėse.

„Teisės aktuose numatyta, kad išimtiniais atvejais vaistininkas gali parduoti receptinius vaistus be recepto. Matyt, tuo atveju vaistininkas pasinaudojo šia išimtimi ir tokiu atveju pagal teisės aktus yra būtina į žurnalą įvesti žmogaus vardą, pavardę ir gyvenamąją vietą“, – kalba K. Nemaniūtė-Gagė.

Visgi, anot jos, pagrindinė taisyklė tokia, kad receptiniai vaistai turi būti parduodami su receptu, todėl, jei žmogus serga kokia nors liga, jis turi eiti pas gydytoją, o gydytojas paskirti vaistą.

„Būna situacijų, kuomet žmogus pabaigė vaistus, nespėjo nusipirkti naujų, negali daryti tarpo tarp vaistų vartojimo, tuomet yra numatytos išimtys ir vaistininkė pasinaudojo tomis išimtimis. Tokiu atveju būtina į žurnalą įvesti asmens, kuris perka vaistus be recepto, duomenis“, – teigia K. Nemaniūtė-Gagė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ir ka duos ta informacija...

ir ka duos ta informacija... portretas
vaista, kuris dabar jau RECEPTINIS, bet nekompensuojamas, vartoju jau 4-5 metai...ir gydytojas tik patare juos vartoti, o kortelej jokio iraso nera... Bet jie man PADEDA.

Kvailumui ribu nera

Kvailumui ribu nera portretas
ha...jau paprase... Tik NEJUOKINKIT apie tikrinima... o adresa juk nebutina savo sakyt...

jau prašo visur

jau prašo visur portretas
nori parduotuvėje drabužiams nuolaidos :DDDDD rodyk pasą.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių