Quantcast

Į Lietuvos kurortus grįžta rusai

Pietų Lietuvos sanatorijose klientų iš Rusijos srautas šiemet didėja, į jas vyksta daugiau uždirbantys žmonės ir atneša daug pajamų, nes yra linkę sanatorijose apsistoti ilgam laikui.

Taip LRT.lt sako Druskininkuose esančio „Grand Spa Lietuva“ rinkodaros direktorius Audrius Abromavičius. Pasak ekonomisto Žygimanto Maurico, pagrindinė rusų turistų grįžimo į Lietuvą priežastis – stabilizavęsis rublio kursas.

„Šiais metais, palyginti su 2015 m., pastebima klientų iš Rusijos augimo tendencija. Manome, kad įtakos turėjo Rusijos rublio kurso stabilizavimasis. Kita vertus, daug dirbome, siekdami pritraukti turistus iš Rusijos, bendradarbiaudami su Rusijos turizmo agentūromis“, – kalba A. Abromavičius.

Anot pašnekovo, svečių iš Rusijos srautas visuomet buvo reikšmingas, kadangi dažniausiai jie atvyksta ne kelioms dienoms, o vienai ar porai savaičių.

„Vidutiniškai vienas Rusijos turistas pas mus praleidžia 10 dienų, taigi tai yra reikšminga pajamų ir klientų srauto dalis mūsų komplekse.

Dažniausiai atvyksta aukštesnes pajamas gaunantys klientai. Jie renkasi Lietuvą, nes dauguma Rytų Europos sanatorijų kokybe mūsiškėms tikrai nusileidžia. Sanatorijos Ukrainoje, Rusijoje, Baltarusijoje gerokai pigesnės, tačiau paslaugų kokybė yra kur kas prastesnės“, – pažymi A. Abromavičius.

Stabilus rublis ir geresni lūkesčiai skatina išlaidauti

Banko „Nordea“ vyriausiojo ekonomisto Ž. Maurico teigimu, rusų turistų gausėjimui Lietuvos kurortuose bei jų SPA centruose ir sanatorijose įtakos turėjo šiek tiek sustiprėjęs, stabilizavęsis rublis.

„Rublio kursas sustiprėjo ir šiuo metu siekia 64 rublius už JAV dolerį, praėjusių metų pabaigoje JAV dolerį buvo galima įsigyti už 70 rublių. Sustiprėjimas yra nedidelis, tačiau svarbiausia tai, kad kursas stabilizavosi.

Lygiai taip pat stabilizavosi ir Rusijos ekonomika: pirminis kritimas jau išsikvėpė, ir nors Rusijos ekonomikai  nežadama augimo, tačiau nežadamas ir didelis kritimas“, – pastebi ekonomistas.

Pasak Ž. Maurico, pirmasis ekonominės krizės šokas šalyje jau praėjo, o į Lietuvą atvykstantys žmonės yra pasiturintys, todėl tikėtina, kad jie turi santaupų, jų pajamos nesumažėjo taip smarkiai, kaip kitų gyventojų.

„Matydami stabilumo ženklų, jie ne taip baiminasi leisti savo lėšas nebūtinoms prekėms ir paslaugoms – laisvalaikiui. O Lietuvą jie renkasi dėl geros kainos ir kokybės santykio.

Iš pradžių buvo nemažas išgąstis dėl ekonomikos ir politinės situacijos, tačiau panašu, kad ir geopolitinė situacija kiek aprimusi“, – pažymi pašnekovas.

Politinė situacija – „stabiliai nestabili“

Rytų Europos studijų centro (RESC) direktorius Linas Kojala sako, kad, nors geopolitinės aplinkybės stipriai nepasikeitė, situacija tapo stabilesnė, ir tai gali skatinti kai kuriuos rusų turistus grįžti į pamėgtus kurortus Lietuvoje.

„Situacija stabilizavosi ir tapo „stabiliai nestabili“. Be to, kur dabar gali vykti Rusijos turistai? Santykiai su Turkija dabar pagerėjo, ir ten gali vėl didėti srautai, bet ilgą laiką tas kelias buvo uždarytas. Tačiau Lietuva visuomet yra prisimenama teigiamai – geros sąlygos, pakankamai mažos kainos, yra netoli.

Kita vertus, paprastam rusui Lietuva, matyt, nesiasocijuoja su Dalios Grybauskaitės ir Vladimiro Putino konfrontacija“, – svarsto politologas.

L. Kojala pastebi, kad Rusijos informacinis laukas pastaruoju metu taip pat yra ramesnis ir ne tiek atgrasantis rusus nuo Lietuvos.

„Apie Vakarus, NATO, Donaldą Trumpą Rusijoje yra diskutuojama, bet apie Ukrainą kalbama gerokai  mažiau. Dabar įtampa šiek tiek auga, tai grįžta į politinę darbotvarkę ir, natūralu, Lietuva atsiranda kaip veikėjas, bet per pastarąjį pusmetį ar metus dėmesys Ukrainai sumažėjo, natūraliai sumažėjo ir dėmesys Lietuvai“, – teigia pašnekovas .



NAUJAUSI KOMENTARAI

nigga

nigga portretas
Vykit atgal tuos vatnykus Ko jie Cia trinasi Dar sugalvos aneksuot arba okupuot
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių