Quantcast

Kodėl dvigubai pabrango kai kurie riešutai?

Tarp šį rudenį brangusių prekių ypač krenta į akis vos ne dvigubai brangę kai kurie riešutai. Prekybininkai pripažįsta, kad dėl to mažėja riešutų paklausa. Konditerijos gamintojai sako, kad neišvengiamai brangs ir jų produkcija.

Pasak tiekėjų, lazdynų riešutai ir migdolai pabrango maždaug dvigubai, kiti – apie 6 proc. Tiekėjai vardija tris pagrindines priežastis: 9 proc. brango doleris, kuris yra riešutų pirkimo valiuta, riešutų vartojama vis daugiau , o šių metų derliui pakenkė gamta.

„Jeigu paimsime lazdynus, kurių pagrindinė eksportuotoja yra Turkija , tai kovo 30–31 dienomis, per patį riešutų žydėjimą, buvo šalnos, ir per vieną naktį riešutų kainos išaugo dvigubai“, – sako UAB „Arimex“ rinkodaros vadovė Jurga Sakalauskaitė.

Migdolų derlių, pasak rinkodarininkės, šiemet sumažino sausros Kalifornijoje, iš kur jų atvežama daugiausiai. Prekybininkai pastebi, kad brangesnių riešutų žmonės ir perka mažiau.

„Pradedant nuo rugsėjo, įvairių riešutų pardavimai yra kritę gana drastiškai – apie tris kartus. Tačiau pastarąjį mėnesį, kai buvo įvairių akcijų ir nuolaidų, pardavimai atsistatė ir augo maždaug ketvirtadaliu“, – sako „Maximos“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

Nebeįperkantieji riešutų švenčių kepiniams pigesnių gali pasižvalgyti turguje. Tačiau stambiesiems konditerijos gamintojams, naudojantiems po keliasdešimt tonų riešutų, turgus – ne išeitis. Jie sako būsiantys priversti branginti ir savo produkciją.

„Mes būsim priversti po Naujųjų irgi pakelti kainas savo produkcijai, nes lazdynų riešutai pabrango dvigubai, o tai reiškia 18 litų už kilogramą. Jeigu santykinai gaminio svoryje riešutai sudaro 50 proc. tai apie 8 litus turės brangti ir gaminio kaina“, – sako UAB „Rūta“ direktoriaus pavaduotojas Rimantas Gluodas.

Tiekėjų nuomone, pigesnių riešutų galima tikėtis nebent po pusmečio, kai aiškės, koks bus kitų metų derlius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių