Quantcast

Kodėl didieji prekybos centrai neprekiauja žvėriena?

Lietuvoje žvėrienos vartojimo rinka palyginti su Vakarų Europos šalimis yra menka. Nors veikia 5 įmonės, turinčios leidimus tvarkyti žvėrieną, ja didieji prekybos centrai neprekiauja. Trys ketvirtadaliai pagamintos žvėrienos eksportuojama.

Jei nemedžiojate ar neturite pažįstamų medžiotojų, stirnienos, elnienos ar šernienos galite paragauti kai kuriuose restoranuose. Mat prekybos centruose jos nėra.

Pasak restorano vadovo, vakarais ir savaitgaliais iš užsakomų patiekalų beveik trečdalis – žvėrienos.

„Turim  2–3  tiekėjus. Vieni tiekia elnieną, kiti stirnieną. Ši prekė specifinė, mūsų žmonės nėra įpratę tiek jos sunaudoti, kiek Austrijoje, Vokietijoje suvartojama“, – tikina „Medžiotojų restorano“ direktorius Gintaras Papinigis.

Pernai sumedžiota 30 tūkstančių stirnų, elnių, kitų žvėrių, tačiau medžiotojai nelinkę savo laimikių parduoti supirkėjams.

„Viską sudėjus: šovinius, nario mokestį, mokestį už plotus, medžiotojams neapsimoka priduoti. Lietuvoje dingo po truputį tas verslas. Kai anksčiau eksportuodavo, būreliai nuveždavo, priduodavo, o dabar labai mažai [tai daro]“, – teigia Medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Bronius Bradauskas.

Žvėrieną tvarko 5 specializuotos įmonės, dar antra tiek – smulkesnių – iš jos gamina produktus. Dažniausiai į tokias įmones atvežę žvėrienos, medžiotojai pasiima produktus.

O štai Vokietijos ar Austrijos medžiotojai turi nedideles įmones ir jose apdorotą žvėrieną parduoda.

„Yra numatytos lengvatos Medžiotojų draugijai įsirengti patalpas ir būtent patiems tiekti šviežią skerdieną, neperdirbtą žvėrieną tiesiog į rinką parduoti arba viešojo maitinimo įmonėms. Tačiau tokios patalpos turi būti patvirtintos, įregistruotos, atitikti higienos reikalavimus“, – aiškina Maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos sk. vedėjo pavaduotojas Gintautas Čereška.

Daugiausiai žvėrienos pernai paruošusios ir beveik viską eksportavusios įmonės vadovas sako, kad  apdorotų ir daugiau žvėrių. Įmonė šiek tiek šios vertingos mėsos tiekia restoranams, o prekybos centrams neparduoda, nes esą šie per pigiai moka. Tad įmonė ketina atidaryti savo parduotuvių.

„Žvėriena – specifinė prekė. Yra planų šiemet atidaryti specializuotas parduotuves. Bandysim nuo Vilniaus pradėti. Jei čia seksis, bus paklausa, vėliau ir kituose didžiuosiuose miestuose turėsim parduotuvių“, – tikisi įmonės „Aukštaitijos žvėriena“ direktorius Tadas Telyčėnas.

Didžiųjų prekybos centrų atstovų teigimu, žvėriena prekiauta prieš kelerius metus, bet ji buvusi brangoka ir ne itin paklausi.

Maisto ir Veterinarijos tarnybos duomenimis, pernai perdirbta 26 tonos žvėrienos, iš jų beveik pusė atsivežta iš Latvijos bei Lenkijos. Trys ketvirtadaliai užšaldytos žvėrienos eksportuota, daugiausiai į Vokietiją ir Prancūziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Todėl

Todėl portretas
kad paragavę nechemizuotos mėsos vartotojai gali visai liautis kiaulių konclagerių produkciją pirkti.

viliuke

viliuke portretas
Kalbama apie zvieriena - stirniena,elniena,o ne apie varliu kojeles arba kazkokias gyvates. Be to,kaina labai didele. Taip pat triusiena nera zveriena,nes tai namie augintas gyvunas (nors,kad kaina labai didele - nesigincysiu),o jeigu tai butu kiskiena,miske sumedziota,tada gal butu galima sakyti,kad tai zveriena.

triusiu neiperkam

triusiu neiperkam portretas
kokia triusiu kaina didele negalim net paragaut.kas pirks zveriena.pigia vistiena valgom.kainu nesimato mazejimo.eurai isbega kaip vanduo
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių