Quantcast

Kiek lietuviams kainuoja paruošti vaiką į mokyklą?

  • Teksto dydis:

Tam, kad atėjus naujiems mokslo metams galėtų supirkti visas reikiamas mokyklines prekes savo vaikams, tėvai pradeda ruoštis kone prieš metus.

Pastebėta, kad beveik trečdalis Lietuvos gyventojų ateinantiems mokslo metams pinigų atsideda reguliariai, 36 proc. tam intensyviai taupo per vasarą, o net kas dvidešimtam mūsų tautiečiui prireikia ir pasiskolinti. Tokius rezultatus atskleidžia kompanijos „Provident Finansai“ inicijuota Lietuvos gyventojų apklausa.

Vidutiniškai išleidžia 100–200 eurų

Apklausos rezultatai rodo, kad beveik du trečdaliai tėvų savo vaiką mokyklai apiperka vidutiniškai už 100–200 eurų. Šiek tiek mažiau, nuo 51 iki 100 eurų, išleidžia kas dešimtas apklaustasis. Suruošti vaiką mokslams už mažiau nei 50 eurų pavyksta vos 1 proc. respondentų.

„Daugiau kaip 200 eurų mokyklinėms reikmėms gali skirti vos 15 proc. apklaustųjų, o per 300 eurų ir daugiau „pakloja“ tik kas dešimtas tautietis. Be to, didesnę nei 200 eurų sumą išleisti labiau linkę 36-erių ir vyresni respondentai“, – apie rezultatus kalba apklausos iniciatorių atstovė Dovilė Krinickienė.

Iš anksto ruošiasi jaunesni tėvai

Mokyklinio amžiaus vaikus auginantys tėvai buvo paklausti, ką daro, kad turėtų pakankamai finansų išleisti atžalą į mokyklą. Daugiau nei trečdalis atsakė, jog stengiasi pataupyti per vasarą. 31 proc. tėvų teigė visus metus kiekvieną mėnesį tam atsidedantys fiksuotą sumą pinigų. Yra ir tokių, kuriems tenka pasiskolinti – iš draugų ar artimųjų skolinasi 3 proc. Lietuvos gyventojų, 2 proc. – iš kreditų bendrovių.

Pastebėta, kad iš anksto suruošti vaiką mokyklai dažniausiai stengiasi respondentai iki 35 m. bei mažesnių miestų ir kaimo vietovių gyventojai. Pasiruošimą tik rugsėjį pradeda vyresni nei 36 m. tėvai bei didmiesčių gyventojai.

Finansų specialistė sako, kad kruopščiai susiplanavus biudžetą ir taupant, pasirengti rugsėjo 1-ajai tampa paprasčiau. „Išleisti vaiką į mokyklą – išties didelė finansinė našta, ypač tiems, kurių pajamos nėra didelės. Kiekvieną mėnesį reguliariai atsidedant, kad ir po nedidelę pinigų sumą, galima sukaupti reikiamą sumą mokslo metams. Be to, neverta iš karto prisipirkti daug vienodų prekių – pritrūkus visuomet jų galima įsigyti ir daugiau, taip vienu metu neišleidžiant daug pinigų“, – sako D. Krinickienė.

Dviem vaikams algos neužtenka

Du pradinukus – septynmetį Danielių ir aštuonmetį Norbertą – auginanti vilnietė pasakoja, kad norint visiškai vaikus paruošti mokyklai taip pat reikia pasitaupyti iš anksto, nes vien tik algos tam tikrai neužtektų.

„Norbertas šiais metais jau eis į antrąją klasę, o jaunėlis – į pirmąją. Pernai buvo labai sunku finansiškai pasiruošti mokyklai, sūnui išleidau apie 300 eurų. Šiemet jau reikės apipirkti du vaikus, taigi taupyti pradėjau dar birželio mėnesį. Per mokslo metus atsidėti pinigų nepavyksta, kadangi uždirbu tik minimalią algą, o mokyklines prekes reikia pirkti ne tik rugsėjo mėnesį“, – kalba mama.

Už 120 eurų – tik kuprinė ir kanceliarinės prekės

Moteris sako, kad būsimam antrokui beveik viską reikia pirkti iš naujo, kadangi jis mokyklines priemones jau sunaudojo, o drabužėlius bei avalynę išaugo arba sudėvėjo. Anot jos, pirmokas Danielius taip pat nieko tinkamo mokyklai neturi. „Džiaugiuosi, kad vyresnėliui bent liko kuprinė. O štai Danieliui reikės absoliučiai visko – nuo pieštuko iki sportinės aprangos“, – teigia vilnietė.

Apklausą apie pasiruošimą mokyklai inicijavusi bendrovė atliko eksperimentą, kurio metu kartu su pradinukų mama pabandė supirkti pagrindinius mokyklinius reikmenis pirmokui. Kompanijos atstovai buvo nustebinti, kad už 120 eurų pavyko nupirkti tik kuprinę ir kanceliarinių prekių.

„Šią sumą sudaro tik kuprinė, sąsiuviniai, piešimo reikmenys, rašymo priemonės, pieštukinė ir kitos smulkmenos. O kur dar drabužiai, batai bei įvairios pratybos“, – apie sunkų pasiruošimą mokyklai ir dideles išlaidas pasakoja dviejų vaikų mama.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ šių metų liepos 19–26 dienomis atliktoje apklausoje dalyvavo 1003 respondentai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių