Quantcast

Keliautojų klaidos: kaip atitrūkus nuo rūpesčių neprisidaryti naujų

  • Teksto dydis:

Draugų ir pažįstamų paskyros socialiniuose tinkluose pradeda mirgėti nuo šviežių žiemos atostogų įspūdžių, ir ne vienas iš mūsų jau dėlioja būsimų kelionių planus. Tačiau planuodami vykti poilsiauti turėtume nepamiršti, kad kiekviena kelionė susijusi ne tik su maloniais įspūdžiais, bet ir su finansine rizika. Kaip apsaugoti savo mokėjimo kortelės informaciją ir ką daryti, jei įtariame, kad per neapdairumą ši informacija visgi galėjo patekti į negeras rankas?

Verta atkreipti dėmesį į tris dažnai pasikartojančias klaidas, kurios keliaujantiems gali pridaryti finansinių rūpesčių ir smarkiai apkartinti atostogų įspūdžius. Jas pranešime spaudai aptaria Tomas Beinaravičius, „Swedbank“ saugumo incidentų tyrimų tarnybos vadovas.

Nepatikėkite mokėjimo kortelės nepažįstamiems

Keliautojai jau įprato saugoti savo asmeninius daiktus nuo ilgapirščių – turistinėse ir ypač masinio susibūrimo vietose vis rečiau tenka pamatyti neapdairiai nešamų ir prasegtų rankinių bei kuprinių. Likusiems pavieniams išsiblaškiusiems turistams būna skirti perspėjantys skelbimai saugoti savo asmeninius daiktus. Panašių perspėjimų turbūt reikėtų ir tiems keliautojams, kurie vis dar neįpranta apdairiai elgtis su savo mokėjimo kortelėmis ir taip rizikuoja tapti sukčių aukomis.

Tam, kad žmogui nepastebint būtų nukopijuoti jo kortelės duomenys, pakanka vos kelių sekundžių. Todėl atsiskaitydami parduotuvėje ar restorane nei akimirkai nepaleiskite iš akiračio savo mokėjimo kortelės, neleiskite, kad darbuotojas ją net trumpam išsineštų ar bandytų inicijuoti mokėjimus jums nematant. Surinkdami mokėjimo kortelės PIN kodą visada pridenkite jį ranka ar pinigine – tai tik padidins jūsų saugumo reitingą.

Tam, kad žmogui nepastebint būtų nukopijuoti jo kortelės duomenys, pakanka vos kelių sekundžių.

Po kelionės – dėmesys sąskaitos išrašui

Jei sukčiams visgi pavyktų pasisavinti jūsų mokėjimo kortelės duomenis, jie juos gali panaudoti apsipirkimui elektroninėse parduotuvėse arba, pavyzdžiui, azartinių lošimų svetainėse. Tačiau pasisavintais duomenimis gali būti pasinaudota ne iškart, o po kelių dienų ar net savaičių.

Todėl grįžus iš kelionės patartina nuolat atidžiai tikrinti savo kortelės sąskaitos išrašą net ir tuomet, jeigu kelionės metu nekilo įtarimų, kad jūsų mokėjimo kortelės duomenys galėjo patekti sukčiams. Kad tai daryti būtų paprasčiau – pasitelkite išmaniuosius sprendimus.

Delsimas informuoti banką – nedovanotina klaida

Visgi pati didžiausia klaida netekus mokėjimo kortelės arba įtarus, kad kažkas naudojasi jūsų kortelės duomenimis – delsimas apie tai informuoti banką. Operatyviai informavę banką apie neteisėtus atsiskaitymus ir blokavę mokėjimo kortelę apsisaugosite nuo didesnių problemų.

Be to, šiuo atveju galioja ir posakis „laikas yra pinigai“ – laiku suteikta informacija apie neteisėtą veiką pasinaudojus jūsų kortele gali labai padėti. Banko saugumo darbuotojai laiku gavę tokios informacijos gali užkirsti kelią įtarimą sukėlusiai finansinei operacijai ir jūs išvengsite didesnių nepatogumų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių