Quantcast

Kalėdiniai planai: nauji NT, automobilių ir progresiniai mokesčiai

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ekspertų darbo grupė kalba apie naujus mokesčius ir siūlo apmokestinti visą nekilnojamąjį turtą bei automobilius bei įvesti progresinius mokesčius.

Ir valdančiųjų, ir opozicinių partijų atstovai tokius siūlymus vertina skeptiškai. Esą net pablogėjus ekonominei situacijai kitąmet pinigų reikėtų ieškoti pavyzdžiui mažinant valdymo išlaidas, o ne įvedant naujus mokesčius.

Biudžetas priimtas, tad atrodo, kad kitų metų valstybės išlaidos ir pajamos jau aiškios. Tačiau žibalo į ugnį šliūkštelėjo už Lietuvos socialinio modelio sukūrimą atsakingi specialistai. Jie prakalbo apie naujus mokesčius ir esamų kėlimą. Pasak ekspertų, pinigų būtų galima surinkti apmokestinus visą nekilnojamąjį turtą, automobilius, įvedus progresinius mokesčius.

„Kai kuriuos mokesčius, be abejo, reikės tobulinti. Manau, kad teks grįžti prie turto mokesčio, bet ne įvesti visuotinį, o tiesiog pasižiūrėti kai kurias išlygas. Reikia grįžti prie tų būstų, kurie  pastatyti paėmus kreditą ir kreditai dar neišmokėti, mokamos palūkanos bankams. Tai tokių dalykėlių yra, kuriuos galėsime taisyt. Esu prieš automobilio mokestį ir manau, kad daug kas nepritars“, – teigia Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Bronius Bradauskas.

Komiteto vadovas teigia, kad esminiams mokesčių pasikeitimams dabar ne laikas. Progresinių mokesčių nemato galimybės įvesti – jie, anot B. Bradausko, atsiranda, kai būna stabili šalies ir geopolitinė situacija.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius abejoja, ar vyriausybė ryžtųsi kitąmet rimtiems pakeitimams. Nors jis pats nemato nieko blogo, jei kai kurie mokesčių pakeitimai būtų svarstomi: „Reikalas gali būti tiktai vienas – jei iš tikrųjų  Vyriausybė turi aiškią strategiją, kaip pertvarkyti mokesčius. Pavyzdžiui, gerokai mažinti darbo jėgos apmokestinimą, ką mes irgi ne vieną kartą siūlėme, ir didinti neapmokestinamą pajamų dydį net iki minimalios algos, atsirandantį pajamų trūkumą dengti kitais mokesčiais.“

Seimo pirmininkės pozicija dėl naujų mokesčių kategoriška – apie juos negali būti nė kalbos, net pasikeitus geopolitinei situacijai: „Jei bus sudėtinga geopolitinė situacija, tada jokie mokesčiai neišgelbės biudžeto ir reikės imtis nestandartinių priemonių.“

Liberalų vadovas teigia, kad nereikia gąsdinti žmonių naujais mokesčiais. Jeigu pasikeistų geopolitinė situacija, reikėtų peržiūrėti valstybės valdymo išlaidas, ne taip sparčiai atkurti kai kurias pašalpas ir neskubėti galvoti apie naujus mokesčius.

„Aš tikrai nematau jokių galimybių kitais metais svarstyti naujų mokesčių. Pirmiausia dėl to, kad, ekonomikai stojant, naujų mokesčių įvedimas galėtų dar labiau sustabdyti mūsų ekonomikos augimą ir pakenkti mūsų verslo augimui. Antra, kitų metų biudžetas jau priimtas“, – teigia Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

2015 metų liepą minimali alga didėja iki 325 eurų, nuo kovo atlyginimai augs mažiausiai uždirbantiems biudžetininkams, o nuo liepos – ir kultūros darbuotojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gyventojas

gyventojas portretas
reda gilytė parašė nesamonę ir džiaugiasi , kad Kalėdų proga sugadino žmonėms nuotaiką .

spyglys

spyglys portretas
Tai iškart paverskit vergais,- tik duokit skudurų ir pavalgyt ir bus tvarka.Tada tik oligarchai ir stambus valdininkai bus pilnai laimingi...Bet ar neišsilakstys visa darbinga Lietuva po užsienius ir liksit tada tik su pensininkais,alkoholikais ir debilais...

spyglys

spyglys portretas
Tai iškart paverskit vergais,- tik duokit skudurų ir pavalgyt ir bus tvarka.Tada tik oligarchai ir stambus valdininkai bus pilnai laimingi...Bet ar neišsilakstys visa darbinga Lietuva po užsienius ir liksit tada tik su pensininkais,alkoholikais ir debilais...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių