Quantcast

Kaip nustatomas darbo užmokestis?

Svarbu atidžiai peržiūrėti savo darbo sutartį ir ten nustatytą darbo užmokestį, sako advokatas Tomas Bagdanskis. Jo teigimu, su darbdaviu būtina aptarti ir premijų mokėjimo bei vidutinio algos skaičiavimo sąlygas.

„Atkreipčiau dėmesį, kad kartais praleidžiama, už kokį darbo laiką bus mokamas tam tikras darbo užmokestis“, – pastebi teisės specialistas.

Pasitaiko, kad nustatomas valandinis darbo užmokestis, o sutartyje nurodoma, kad žmogus dirbs pagal nustatytą darbo grafiką. Tačiau tada iškyla klausimas, kiek valandų dirbs, koks bus tas nustatytas grafikas.  „Rekomenduoju atkreipti dėmesį ne tik į dydį, bet ir į darbo laiką. Kiek reikia atidirbti, kad uždirbtum tam tikrą darbo užmokestį“, – kalba advokatas.

Darbovietėje svarbus skaidrumas:  ar visi toje pačioje darbovietėje panašų darbą dirbantys asmenys  gauna teisingą atlygį. „Šis klausimas galėtų būti sprendžiamas per kolektyvines sutartis. Jos taip pat gali būti įrankis darbo užmokesčiui reguliuoti“, – primena T. Bagdanskis. Pasak jo, kolektyvinėmis sutartimis skaidriau galima numatyti darbo užmokesčio mokėjimo sąlygas, kokiais atvejais algos gali padidėti ir pan.

„Darbo užmokestį sudaro dvi dalys. Tai, kas neginčytina ir nurodoma darbo sutartyje, ir premijos“, – vardija teisininkas.

Kai premijos skiriamos už ilgesnį laikotarpį nei mėnuo, praktikoje iškyla klausimas, kada jas sumokėti,  jeigu, pvz., žmogus neišdirba metų, o jam turėtų būti skiriama metinė premija. „Praėjus 11 mėnesių, išeinu iš darbo ir kyla klausimas, ar premija jau prarandama išvis, ar ji turi būti mokama proporcingai. Rekomenduoju atkreipti dėmesį į šias sąlygas ir susitarti“, – pataria advokatas.

Anot jo, taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, nuo ko priklauso priedo išmokėjimas: „Svarbu, ar priedas priklauso nuo darbdavio diskrecijos (mokėsiu ar nemokėsiu), ar tai yra darbo užmokesčio dalis, t. y. pasiekus tam tikrus rezultatus, gausiu premiją. Šie momentai praktikoje dažniausiai kelia ginčų.“

Darbo užmokestis svarbus, kai nutraukiami darbo santykiai, ypač – kai nėra darbuotojo kaltės. Tokiu atveju mokama išeitinė išmoka nuo vidutinio darbo užmokesčio. Aktualu žinoti ir tai, kad vidutinis darbo užmokestis apskaičiuojamas pagal tris paskutinius mėnesius prieš atleidimo dieną.

„Reikia susitarti dėl vidutinio darbo užmokesčio skaičiavimo, t. y., ar jis galės būti mažesnis nei mėnesinis atlyginimas ir pan. “, – rekomenduoja T. Bagdanskis.

Pasak jo, teisėtas lūkestis apie darbo užmokesčio keitimą asmeniui žinoti yra prieš 1 mėnesį. Tačiau šalys gali susitarti ir greičiau. „Jeigu darbuotojas nesutinka dirbti su sumažintu darbo užmokesčiu, tikrai nereikia laukti mėnesį“, – pažymi teisininkas.

Teisės aktai nustato, kaip perskaičiuojamas darbo užmokestis, todėl darbo sutarčių įvedus eurą keisti nereikėtų. Pagal reglamentavimą darbo užmokestis turi būti apvalinamas su dviem skaičiais po kablelio. „Tačiau, jeigu darbdavys nuspręstų algą apvalinti be centų, rekomenduojama sutartyje padaryti pakeitimus“, – sako advokatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vv

vv portretas
Darbo sutartyje tiesiog neįmanoma apspręsti visų įmanai galimų variantų. Matosi jog autorius neturėjo darbo santykių ir darbo sutarties. Pabandykite nutraukinėti darbo sutartį ir pamatysite koius priedus gausite už paskutinį mėnesį :))

Aris

Aris portretas
Viskas kaip ir aišku,bet jeigu tu nori įsidarbinti tai darbo sutartį darbdavys tau primeta pasirašyti standartinę.Tik atskiras detales sutariat žodžiu ir tu sutinki nes kitos išeities kaip naujokas paprasčiausiai neturi,nebent esi neeilinis tikrai reikalingas specas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių