Quantcast

Kainų augimo metai: brangsta net pigiausi maisto produktai

Remiantis ES statistikos tarnybos Eurostato duomenimis, suderinta metinė infliacija šių metų gegužę Baltijos šalyse buvo didžiausia visoje Bendrijoje. Nerimą kelia ir didėjančios pigiausių maisto produktų kainos Lietuvoje.

Didžiausia infliacija

Ekonomistai buvo teisūs – metų pradžioje jie įspėjo, kad šie metai – kainų augimo metai.

Gegužę Lietuvoje užfiksuota 3,5 proc., o Latvijoje ir Estijoje – po 3,1 proc. infliacija. Tai didžiausias infliacijos rodiklis visoje ES.

Tiesa, metinis kainų augimas gegužę fiksuotas visose Bendrijos valstybėse, išskyrus Airiją, kur kainos sumenko 0,6 proc. Visoje ES vidutinė infliacija gegužę siekė 1,4 proc., tik euro zonoje – 1,3 proc.

Gegužę Lietuvoje užfiksuota 3,5 proc., o Latvijoje ir Estijoje – po 3,1 proc. infliacija. Tai didžiausias infliacijos rodiklis visoje ES.

Kainų augimas Lietuvoje pasireiškė ir maisto produktų sektoriuje – remiantis portalo "Pricer.lt", atlikusio kasmėnesinį maisto kainų tyrimą Lietuvos maisto prekių parduotuvėse, duomenimis, palyginti su birželiu, liepą pigiausios maisto prekės brango visose šalyje veikiančiuose prekybos centruose.

Kainų tyrimas

Anot "Pricer.lt", vienintelėje internetinėje parduotuvėje "Barbora" pigiausių maisto prekių krepšelio (sudarytas remiantis Statistikos departamento maisto produktų sąrašu) kaina šiek tiek sumažėjo (–0,4 proc.).

Didžiausias pigiausių prekių krepšelio pabrangimas užfiksuotas parduotuvėse "Aibė" (+11,9 proc.) ir "Iki" (+6,8 proc.). Liepą, kaip ir birželį, mažiausią pigiausių maisto produktų krepšelio kainą siūlė "Norfa" (53,31 euro), o didžiausią – "Iki" (60,77 euro).

Kita vertus, "Aibė" ir "Iki" palaikė konkurencingas gerai žinomų ir populiarių maisto ženklų kainas. Per mėnesį populiarių maisto ženklų krepšelio prekės labiausiai pabrango parduotuvėje "Maxima".

Remiantis "Pricer.lt", tik dvi parduotuvės nuo metų pradžios nekėlė pigiausių maisto produktų kainų, o jas netgi nuleido: tai yra parduotuvė "Lidl" ir "Barbora".

Per mėnesį tarp pigiausių prekių labiausiai pabrango virta dešra, pomidorai, obuoliai, makaronai, karštai rūkyta kiaulienos nugarinė be kaulo, pasterizuotas kefyras ir 2,5 proc. riebumo pienas. Labiausiai atpigo bananai, o tam didžiausią įtaką turėjo nukritusi šių vaisių kaina parduotuvėse "Lidl" (0,66 euro), "Maxima" ir "Barbora" (0,69 euro) bei "Norfa" (0,75 euro).

Portalas kainas fiksavo liepos 11 d. prekybos centruose "Maxima", "Iki", "Norfa", "Rimi", "Lidl", "Aibė" ir internetinėje parduotuvėje "Barbora".

Palengvėjimas – kitąmet

Remiantis Lietuvos banko balandį skelbtais duomenimis, iki šių metų galo infliacija Lietuvoje nemažės ir sieks apie 3,5 proc. Tik kitąmet laukiama infliacijos sumažėjimo – remiantis Centrinio banko prognozėmis, šis rodiklis turėtų sumažėti iki 2,2 proc.

Tiesa, kitąmet numatomas ir atlyginimų augimo mažėjimas – šiemet augimas turėtų siekti 6,5 proc., o kitąmet – 5,7 proc.

Kol kas atlyginimų augimas palaiko vartojimo lygį šalyje, bet brangstančios prekės ir paslaugos ilguoju laikotarpiu mažins vartojimą, o jis yra vienas svarbiausių Lietuvos ekonomikos variklių.

Ekspertų teigimu, infliacijos augimas visoje ES yra susijęs su brangstančiais energetiniais ištekliais ir maisto produktais bei augančiomis paslaugų kainomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Telsiskiai varom visi i stanislovine.o tie prekypcentrei patys tegul eda savo gsrdesius.gal isvis dings is musu krasto.

nieks

nieks portretas
pastoviai nieko negalime normalaus issirinkti i seima, vien tie patys snukiai,kurie laukia patekti i sita darzine ir kurie yra suplanave ir toliau, savo tauta versti bradiagomis, partiju 20, o tu kurie nori papulti i ta darzine,mastysena vienoda, tautos sunaikinimas.

petras

petras portretas
eina visi prekybininkai naxui.....
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių