Quantcast

Kai žmogus faktiškai negyvena Lietuvoje, PSD įmokų mokėti nereikia

  • Teksto dydis:

Bet privalu žinoti, jog ilgesniam laikui išvykdamas į užsienio valstybę gyventojas turėtų deklaruoti gyvenamosios vietos pakeitimus Gyventojų registre.

Tiems gyventojams, kurie išvyko iš Lietuvos, tačiau, gyvenamosios vietos pakeitimų Gyventojų registre nedeklaravo, rekomenduojama:

  • Valstybinei mokesčių inspekcijai elektroniniu ar kitu būdu pateikti laikotarpio, kada asmuo išvyko, metinę pajamų deklaraciją ir joje nurodyti išvykimo iš Lietuvos datą. Ši data gali būti einamieji arba penkeri praėję metai. Tokiu būdu gyventojams sudaroma galimybė deklaruoti savo išvykimą „atgaline data“, atitinkamai, mokesčių tikslais bus laikoma, kad toks asmuo nuo deklaruotos išvykimo datos nėra nuolat gyvenantis Lietuvoje ir neturi prievolės mokėti PSD įmokų,
  • arba
  • gyventojai turėtų deklaruoti gyvenamosios vietos pakeitimus Gyventojų registre, šiuos gyvenamosios vietos deklaravimo veiksmus atliekant seniūnijoje, savivaldybėje, konsulinėje įstaigoje tiesiogiai ar elektroniniu būdu. Šis deklaravimas galios tik nuo deklaravimo datos į ateitį.

Tiems gyventojams, kurie nedeklaruos išvykimo nei vienu iš aukščiau nurodytu būdu, tačiau yra ar buvo išvykę, privalomojo sveikatos draudimo įmokų mokėti nereikia, jeigu jie atitinkamais metų mėnesiais buvo apdrausti socialiniu (įskaitant sveikatos) draudimu Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės valstybėse narėse (Islandijoje, Norvegijoje, Lichtenšteine) ar Šveicarijoje, ir turi ar gali turėti atitinkamos formos dokumentą įrodantį, kad jie buvo apdrausti socialiniu (ir sveikatos) draudimu užsienyje. Šiems gyventojams rekomenduojame pateikti atitinkamų metų mokestinio laikotarpio metinę pajamų deklaraciją ir joje atitinkamai pažymėti, kad tam tikrais mėnesiais gyventojas buvo apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu užsienio valstybėje.

Studijuojantieji Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalių (Norvegijos, Islandijos, Lichtenšteino) bei Šveicarijos aukštosiose mokyklose, yra draudžiami privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis. Jiems privalomojo sveikatos draudimo įmokų Lietuvoje mokėti nereikia, todėl prieš išvykstant studijuoti rekomenduojama kreiptis į teritorinę ligonių kasą dėl dokumento, patvirtinančio asmens privalomąjį sveikatos draudimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių