Quantcast

K. Kupšys: tarpusavio skolinimo įmonės turi būti prižiūrimos centrinio banko

  • Teksto dydis:

Visos Lietuvoje veikiančios tarpusavio skolinimosi įmonės privalo būti įrašytos į specialų sąrašą, kad centrinis bankas galėtų jas tinkamai prižiūrėti.

Kitu atveju gali kilti problemų jų vartotojams, perspėja asociacijos "Už sąžiningą bankininkystę" vykdomasis direktorius Kęstutis Kupšys.

"Mes matome, kad sektorius pradėjo intensyviai vystytis, traukdamas tiek naujus skolininkus, tiek naujus skolintojus. Matome, kad geriau dabar išsiaiškinti problemas ir užkirsti kelią didesnėms problemoms ateityje, negu lauktume didelių problemų ir bankrotų", - antradienį žurnalistams sakė K.Kupšys.

Jo teigimu, šiuo metu į Lietuvos banko sąrašą įtrauktos tik dvi bendrovės:"Neo Finance", veikianti prekės ženklu "Paskolų klubas", ir "Sutelktinis finansavimas" su ženklu - "Manu". Tuo metu "Finansų bitė" ("Finbee"), "Bendras finansavimas" (Savy) ir Nilko finansų grupė ("Optimalus kreditas") yra neįtrauktos į sąrašą.

"Mes manome, kad tarpusavio skolinimosi platformos turi pasirūpinti savo veiklos legalumu ir turi labai rimtai susirūpinti tuo, kaip jos vartotojų teises apsaugo pagal vartojimo kredito įstatymo nuostatus. Kai kurios veikia neįtrauktos į Lietuvos banko sąrašą ir bando veikti šalia reguliavimo. Įtrauktoms į sąrašą bendrovėms yra taikomi įstatinio kapitalo ir kiti reikalavimai, tai būtų saugiklis vartotojams", - teigė K.Kupšys.

Anot jo, asociacija neprieštarauja tokių įmonių veiklai, bet svarbu, kad būtų užtikrintos vartotojų teisės.

"Mes sakome, kad bet koks finansavimas, ardantis šiuo metu esančią monopolinę bankinę sistemą, yra būtinas. Tarpusavio skolinimo sprendimas yra tiesiog idealus, bet sakome, kad sektorius turi būti sutvarkytas, jog juo būtų galima pasitikėti. Man labai patinka ta idėja, kad išsisukama be brangaus tarpininko", - tvirtino K.Kupšys.

Nuo šių metų vasario teisę verstis tokia veikla bendrovė turi tik tada, kai priežiūros institucija įrašo ją į viešąjį tarpusavio skolinimo platformos operatorių sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kurgi ne

Kurgi ne portretas
taigi storamašniai bankukinai nenurims, jeigu atsiras kad ir mikroskopinis KONKURENTAS

Eisiu ir as

Eisiu ir as portretas
įsiregistruoti nes su Petru mes visada tarpusavyje skolinamės.Gi reikia kad LB mus kontroliuotu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių