Quantcast

Įstatymas jauną medikų šeimą paliks be pašalpų

26 metų medicinos rezidentė Vytenė Menkevičienė netrukus susilauks pirmagimio. Nors vaiko gimimas yra didelis džiaugsmas, jos laukia ir nusivylimas. Dabartinis įstatymas jauną medikų šeimą paliks be pašalpų. Rezidentei priklauso tik 76 eurų vienkartinė nėštumo pašalpa.

26 metų medicinos rezidentė Vytenė Menkevičienė netrukus susilauks pirmagimio. Nors vaiko gimimas yra didelis džiaugsmas, jos laukia ir nusivylimas. Dabartinis įstatymas jauną medikų šeimą paliks be pašalpų. Rezidentei priklauso tik 76 eurų vienkartinė nėštumo pašalpa.

Trūksta stažo

Pagal dabartinius įstatymus atrodo, kad V.Menkevičienė gimdo pačiu netinkamiausiu laiku. Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme nurodyta, kad teisę gauti motinystės pašalpą nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu turi asmenys, kurie per pastaruosius dvejus metus turėjo ne trumpesnį kaip dvylikos mėnesių darbo stažą. Pašalpos taip pat priklauso apdraustiems asmenims iki 26 metų, jei jie nustatyto stažo neįgavo dėl to, kad mokėsi pagal bendrojo ugdymo ar pagal profesinio mokymo programą ir aukštosiose mokyklose pagal dieninę arba nuolatinę studijų formą.

Po kelių dienų mama tapsianti V.Menkevičienė į pašalpą nepretenduoja – jai jau suėję 26 metai, tačiau reikiamo stažo neturi. Taip atsitiko todėl, kad medicinos studijos trunka šešerius metus ir jas pabaigę studentai paprastai būna sulaukę 25 metų. Daugumai jų pirmame rezidentūros, kurios metu rezidentai dirba pagal darbo sutartis ir dėl to yra draudžiami kaip darbuotojai, bet tuo pačiu metu dar turi ir studento statusą, sukanka 26 metai.

Išeitis – dirbti

"Mums tai buvo staigmena, nes atrodė, kad dar esi studentas. Juolab kad dar turiu studento pažymėjimą, įsidarbinau iš karto po studijų baigimo, tvarkingai dirbau", – nieko neįtariančiai V.Menkevičienei pasidomėti įstatymu patarė kolegė, nes galbūt gali trūkti stažo.

"Pasidomėjau – ir tikrai. Mums tai buvo šokas. Dar galvojome, kad galbūt yra kažkokia išeitis, gal galime sumokėti įmokas už trūkstamus mėnesius. Tačiau jokios išeities nėra, tik dirbti", – kalbėjo į įstatymo pinkles papuolusi medikė.

Vienintelė galimybė jai gauti pašalpą – dirbti ne tik iki gimdymo, tai yra neiti nėštumo ir gimdymo atostogų, bet vaikui gimus dar atidirbti beveik tris mėnesius. V.Menkevičienės vyras – taip pat medikas rezidentas, tačiau jau turintis reikiamą stažą. Šeima svarstė galimybę, kol moteris dirbs, tėvystės atostogų išeiti vyrui, tačiau ar tėtis gali atstoti mamą pirmais trejais kūdikio mėnesiais?

Kovos už kitus

Dabar V.Menkevičienei priklauso tik 76 eurų vienkartinė nėštumo pašalpa. "Ne visiems taip būna, bet apie tuos, kuriems taip gali atsitikti, niekas nepagalvojo. Gal iki manęs niekam tokios problemos nebuvo, nes gal anksčiau būtų pradėję judinti šitą dalyką? Iš tiesų, apmaudu: mokeisi visą laiką, nieko nepraleidai, iš karto įsidarbinai, bet vis tiek nieko negali gauti", – jaunos medikės atvejis paskatino LSMU Rezidentų tarybą kreiptis į Seimą, siūlant įstatymo pataisas.

Nors geriausiu atveju priėmus pataisas V.Menkevičienė pašalpos vis tiek nebegautų, moteris tikisi, kad taip bent pagelbės panašioje situacijoje atsidūrusiems kitiems medicinos studentams.

"Mums vis tiek dabar žymiai daugiau džiaugsmo nei liūdesio", – šypsojosi netrukus mama tapsianti moteris.

Svarstys rudenį

Birželio 11 d. Seime užregistruotame Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projekte siūloma, kad teisę gauti motinystės pašalpą nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu ir motinystės (tėvystės) pašalpą vaiko priežiūros atostogų metu taip pat turėtų gydytojai rezidentai pirmais studijų medicinos rezidentūroje metais, kurie neįgijo nustatyto stažo dėl to, kad nurodytais laikotarpiais mokėsi aukštosiose mokyklose pagal dieninę arba nuolatinę studijų formą ir (arba) studijavo medicinos rezidentūroje.
Nors Seimo kanceliarijos Teisės departamento direktoriaus Andriaus Kabišaičio pateiktose projekto išvadose pabrėžiama, kad pataisos padidintų biudžeto išlaidas, todėl mažai tikėtina, kad jos bus priimtos, Seimo nariai jo rekomendacijomis gali ir nesivadovauti. Koks bus sprendimas, rezidentai sužinos rudenį.

Apie panašią įstatymo spragą "Kauno dienoje" buvo rašoma gegužės mėnesį, kai be tėvystės pašalpos liko į atsargą išėjęs karininkas. Nors kaunietis kariuomenėje ištarnavo dešimt metų ir uždirbo didesnę nei vidutinę algą, jam buvo įskaitytas tik reikalaujamas dvylikos mėnesių darbo stažas, o gautos pajamos neskaičiuojamos. Pradėjusi aiškintis šeima sužinojo, kad tokia situacija susidarė todėl, kad kariuomenė "Sodrai" nemoka Ligos ir motinystės socialinio draudimo įmokų.


Komentaras

Justinas Jarusevičius
Teisininkas

ES teisė įpareigoja valstybes nares, taip pat ir Lietuvą, užtikrinti, kad panašioje situacijoje esantys asmenys nebūtų vertinami skirtingai. Šio įpareigojimo pažeidimas yra asmenų diskriminavimas. Šiuo metu galiojantis Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymas nustato bendrą reikalavimą – pašalpą dėl nėštumo arba vaiko priežiūros gali gauti tik jei per dvejus metus sukaupei dvylikos mėnesių darbo stažą. Taip pat nustatyta privilegija asmenims, kurie stažo neįgijo dėl studijų. Šia privilegija gali pasinaudoti kiekvienas, jeigu yra ne vyresnis nei 26 metų. Medicinos studijas baigusiesiems daugeliu atvejų nėra galimybės pasinaudoti šia privilegija, kadangi studijas jie baigia ir šeimą kuria jau būdami vyresni. Taigi faktiškai medicinos studijas pasirinkę asmenys yra diskriminuojami kitas, trumpesnes studijas pasirinkusiųjų atžvilgiu. Siekiant užtikrinti, kad ir medikų jaunos šeimos gautų valstybės paramą, kokią gauna kitų sričių absolventai, reikalingi teisės aktų pakeitimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

raima

raima portretas
O as net nežinojau kad taip galima...nieko negavau. Tik nėštumo ir vienkartinę po vaikelio gimimo (ji priklauso ir šiai šeimai), o apie tokie privilegiją niekas net neužsiminė, o buvau 3 kurso studentė..

:))

:)) portretas
Ne pats pačiausias būdas sužinoti tokias gražias naujienas, bet vis tiek labai džiaugiuosi ir sveikinu, kad pas gražius žmones ateina dar vienas gražus žmogutis. Neturėjom ir mes pašalpų, tiek kad aplinkybės buvo kitos (po studijų ir stažo jokio išties nebuvo) ir mums siurprizo nebuvo. Nelinksmas "siurprizas", bet tikiu ir linkiu, kad "nepermuštų" jūsų džiaugsmo. Ir galbūt kažkam bent ateityje pagelbėtų išvengti tokių nustebimų... A.

Erina

Erina portretas
Man buvo labai panašiai, mokiausi, iš karto po mokslų pradėjau dirbti, pastojau, dėl gręsiančio persileidimo gulėjau ligoninėje kelis kartus, dėl to pritrūko KELIŲ DIENŲ darbo stažo... Buvau jauna ir naivi, tad nesugalvojau pagudrauti, nors reikėjo...Tad gavau tik vienkartinę nėštumo pašalpą...Paskui sukis kaip nori...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių