Quantcast

Įpusėjo elektros jungties su Lenkija statyba

Įpusėjo elektros jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos statyba. Europinės reikšmės projektą planuojama baigti, kaip ir numatyta, iki kitų metų gruodžio, nors ir Lietuvos, ir Lenkijos teismai dar nagrinėja gyventojų skundus dėl per mažų kompensacijų už žemę.

Didžiausia elektros tilto statybos aikštelė – Alytaus rajone Butkūnų kaime. Nuolatinės srovės keitikliui numatytame sklype jau išlieti pamatai įrenginiams, kyla konstrukcijas laikysiantys poliai, supilti triukšmą sugersiantys pylimai. Sausį numatyta atvežti du iš aštuonių transformatorių, sveriančių po 200 tonų. Skaičiuojama, kad iki metų pabaigos bus atlikta apie 60 proc. numatytų darbų.

„Yra ruošiamasi įrangos atvežimui, taip pat yra tęsiama aplinkkelio statyba, laikinų kelių privažiavimo statyba. Dėl Alytaus skirstyklos, tai šiai dienai pirmo etapo darbai padaryti“, – sakė „Litgrid“ Strateginės infrastruktūros departamento direktorius Karolis Sankovskis.

Statybos bus įpusėjusios ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijos pusėje. 160 kilometrų aukštos įtampos elektros oro linijoje bus pastatytos 447 atramos. Dėl kai kurių jų netgi prireikė iš elektros linijos apsauginės zonos persodinti kitur raudonąsias gegūnes – lietuviškąsias orchidėjas, įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą.  

Lietuvoje atramos, pasak specialistų, žemesnės, kitapus valstybės sienos – beveik dvigubai aukštesnės. Punsko valsčiaus ūkininkai dėl žemės servituto nustatymo jų dirbamose žemėse piktinasi, dažnas kreipėsi ir į teismą. Lietuvoje geranoriškai su pasiūlytomis kompensavimo sąlygomis sutiko keturi penktadaliai žemės savininkų iš 400.

Elektros tiltas, sujungsiantis dvi skirtingų parametrų energetikos sistemas, numatyta, bus baigtas kitų metų gruodį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių