Quantcast

Intrigos dėl ES pinigų žuvininkystei

Klaipėdoje iškyla pavojus, kad iš žuvininkystės fondo numatyti 2,49 mln. eurų gali nuskęsti žvejų tarpusavio nesutarimų bangų sukeltuose verpetuose.

Kurs darbo vietas

Žvejams, Klaipėdos miesto jūrinei bendruomenei ir savivaldybės tarnautojams pristatyta Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupės pradėta rengti žuvininkystės regiono, kuris apima Klaipėdos miestą, plėtros iki 2020 metų strategija.

Ši su Klaipėdos miesto žvejais, žuvininkyste susietomis visuomeninėmis organizacijomis, savivaldybe, Klaipėdos regiono plėtros taryba suderinta strategija turi būti pateikta Nacionalinei mokėjimo agentūrai vertinti iki šių metų rugsėjo 6 dienos.

Pagal ją būtų teikiami projektai, susieti su žvejybos ir žuvų pardavimo skatinimu, žuvininkystės bendruomenės vystymu, Danės, Smeltalės ir Vilhelmo kanalo pritaikymu turizmo reikmėms, jūrinės ir žuvininkystės kultūros puoselėjimu.

Strategijoje iškelti penki prioritetai. Trys skirti labiau žvejybos verslui skatinti, du – Klaipėdos miesto bendruomeniškumui, kultūrai ir vandens turizmui, įskaitant prieplaukų, kurios iš dalies reikalingos ir žvejybai, tvarkymu. Bendrai numatoma sukurti apie 40 naujų darbo vietų.

Klaipėdos miesto vicemerė Judita Simonavičiūtė pastebėjo, kad Strategija apima daug Klaipėdai reikšmingų sričių. Galima tikėtis, kad bus pateikti reikšmingi projektai. Atrenkant juos svarbi misija tektų pačiai Klaipėdos žuvininkystės bendruomenei, kurios atstovai bus projektų atrankos komisijoje.

Apsunkintos paramos sąlygos

Tai, kad nemaža dalis prioritetų susieti su Klaipėdos miesto projektais, nepatinka žvejams. Jie mano, kad parama yra skirta iš ES žuvininkystės fondo ir turi atitekti tik žvejams. Juo labiau, kad dauguma Klaipėdos žvejų dėl neteisingai jau dešimtmetį skirstomų kvotų, senų laivų, mokamų mažų kainų už sugautas žuvis jaučiasi skriaudžiami, stumiami iš verslo.

Jie norėtų kompensacijų už žvejybos kvotų praradimus, laivus, verslo netektis.

Vienas iš žvejų prabilo, kad dabar iškylančioms Klaipėdos žvejų problemoms spręsti reikėtų ne mažiau kaip 25 mln. eurų. Deja, numatyta vos 2,49 mln. eurų suma. Ir ji ne vien žvejams, bet ir partneriams – Klaipėdos miesto savivaldybės, visuomeninių žuvininkystės organizacijų projektams.

Ir sąlygos gauti paramą žvejams apsunkintos. Bendra Europos Bendrijos nuostata tokia, kad verslo projektams skiriama 50 proc. paramą. Kitą sumą, įskaitant ir PVM, reikia pridėti patiems. Tuo tarpu savivaldybės ir visuomeninių organizacijų projektams skiriama 80 proc. parama, o prisidėti reikia 20 proc. ir PVM.

Dėl tokio santykio kyla pavojų, kad žvejai iš viso gali neįsisavinti pinigų. Kai kuriuose Lietuvos regionuose žvejai jau atsisakė tokios paramos. Todėl kai kur strategijos net neruošiamos. Gali atsitikti ir taip, kad pinigai bus perskirstyti - Klaipėdos miestui jų gali tekti netgi daugiau nei 2,49 mln. eurų.

Bent šiuo metu paruošta Strategija, kurios preliminarus finansinis poreikio vertinimas yra apie 4 mln. eurų.

Verda aistros

Bet egzistuoja pavojus, kad dėl tarpusavio intrigų Klaipėdos miestas iš viso gali likti be paramos. Taip atsitiktų, jei dvi grupės dėl ES fondo pinigų įsiveltų į teismus. Ir tai nebūtų nieko nuostabaus - teismų procesai tarp Klaipėdos žvejų seniai kunkuliuoja.

Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupės gavo 12 tūkst. eurų paramą strategijos parengimo mokymams. Visuomenei ji jau pristatė strategijos apmatus. Iki rugpjūčio vidurio planuojama parengti galutinį strategijos variantą, jį suderinti.

Pirminiame strategijos pristatyme savivaldybėje iš vicemerės J.Simonavičiūtės lūpų kaip tik ir pasigirdo teiginių, kad Klaipėdoje yra dar viena žuvininkystės vietos veiklos grupė. Ji taip pat ruošiasi rengti Strategiją. Kitaip tariant, konkuruoti dėl tų pačių 2,49 mln. eurų pinigų administravimo.

Ta kita grupė už kurios stovi didžiausią dalį Baltijos jūros strimelių ir šprotų kvotų valdantys asmenys, oficialiai strategijos dar nepradėjo rengti. Pasigirdo, kad jai rengti bus renkami pinigai iš narių, nes paramos strategijai rengti ji negavo. Kur pinigai, ten ir aistros. Liepos 27 dieną planuojama šalinti jos pirmininką, rinkti kitą, nesusijusį su žvejyba ar žuvininkyste.

Manoma, kad tokiomis sąlygomis iki rugsėjo 6 dienos, nerealu tinkamai parengti strategiją ir ją suderinti su partneriais – savivaldybe ir visuomeninėmis žuvininkystės organizacijomis. Bet realu, kad strategija gali būti užsakyta ir nupirkta. Netgi yra tokių nuomonių, kad jau dabar strategija slapta rengiama – gal pagal užsakymą, gal Vilniaus kabinetuose, kurie susieti su žuvininkystės valdymu. Mat jau seniai pastebėta ir manoma, kad žuvininkystės valdininkai remia jiems palankią vieną Klaipėdos žvejybos grupę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pastebėjimas

Pastebėjimas portretas
Baisu kas vyksta...

Ilythiiri

Ilythiiri portretas
Ponuli Ausra pakabint dziuti ant Meridiano stiebo - korupcija tarp "zveju" sumazetu dvigubai. O zvejai ka, jie ne valdininkai, todėl sėdi ant ledo ir vasarą ...

chi chi

chi chi portretas
ir žinoma vėlkykienė čia.Labas vėlykiėne.Kam ši kart dirbi ir su kuom dalinsieis?Kažkap laba sunke saviškiai pradejo praeit.Ateina nauji laikai kuomet viskas daruosi eurapietišką i vuogti vis sunkiau yr:DDDDD)))
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių