Quantcast

Inovatyviems verslams – ES parama

Smulkiajam ir vidutiniam verslui plečiasi galimybės, pasinaudojus Europos investicinio fondo lėšomis, sukurti inovatyvius verslus, ypač regionuose. Skaičiuojama, kad 50 mln. eurų iš vadinamojo Junkerio plano galėtų pasinaudoti beveik pusė tūkstančio smulkiųjų ir vidutinių šalies įmonių.

Europos Komisija, siekdama paskatinti Bendrijos ekonomiką, nusprendė investuoti į smulkųjį ir vidutinį verslą. Europos investicinio plano siekis – sutelkti per 300 mlrd. eurų naujų investicijų ir per trejus metus nukreipti juos į inovatyvius projektus. Jau panaudota per 100 mlrd. eurų investicijų, iki 2020 m. jos turi siekti dar 500 mlrd.

„Ketvirtoji pramonės revoliucija, prasidėjusi prieš kelerius metus, keičia supratimą apie gamybą, tam reikia ruoštis įmonėms su technologiniais savo pokyčiais, tam reikia ruošti žmogiškuosius išteklius“, – sako Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis.

Iki šiol vadinamojo Junkerio plano pinigai buvo skirstomi per „Swedbank“ ir Suomijos „OP Corporate Bank“, prie jų prisijungė ir Šiaulių bankas. Viliamasi, kad apie 450 įmonių pasinaudos galimybe gauti lengvatines paskolas nuo 25 tūkst. iki 7,5 mln. eurų, jei jos atitiks tam tikrus kriterijus.

„Europos investicijų fondas suteikia 50 proc. garantiją, mes nuo 50 proc. kredito neimame rizikos premijos, kas gali sumažinti metinių palūkanų normas, priklausomai nuo paties produkto rizikingumo, kokią riziką prisiima pati įmonė, kokią bankas“, – aiškina Šiaulių banko Finansavimo paslaugų vystymo departamento direktorius Mindaugas Rudys.

Pasak Panevėžio krašto pramonininkų, į Investicinio fondo paramą panevėžiečiai gal ir galėtų pretenduoti, tačiau miestas esą neturi verslo raidos strategijos.

„Kalbant apie europinius projektus, labai trūksta tokio žodžio – strategija, kur mes einam. Europos idėja, pramonės idėja, mes manome, kad pats laikas, kai reikia telkti visus apie labai aiškų specializuotą dalyką ir surasti savo nišą“, – teigia Panevėžio krašto pramonininkų asociacijos prezidentas Mantas Gudas.

„Akcentas vien tik į pinigus ir žiūrėjimas į ES kaip į melžiamą karvę ir kaip į pinigų šaltinį. Jis yra labai ribotas, siūlyčiau daugiau skirti dėmesio inovatyvių idėjų apsikeitimui, patirties gavimui iš žmonių, kurie yra pažengę“, – siūlo UAB „Rifas“ generalinis direktorius Aidas Šetikas.

Europos investicinio fondo pinigais bus finansuojama Vilniaus kogeneracinės jėgainės statyba, Vilniaus oro uosto ir kelio Vilnius–Utena rekonstrukcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
Ne parama, bet kompensacija už okupaciją !.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių