Quantcast

Įmonės turės skelbti mokamus atlyginimus?

Įmonėms tikriausiai teks viešinti mokamų atlyginimų vidurkį. Iki naujovės įteisinimo Seimui belikęs galutinis balsavimas. Dalis verslo sako, kad šitaip įmonėms bus užkraunama papildomo darbo, kuris neturi prasmės. Nes atlyginimų vidurkis, kaip ir daugelis statistinių duomenų, neatitinka rinkos realybės ir iš tikrųjų nieko nepasako apie tai, kiek uždirba konkretus darbuotojas.

Įteisinti prievolę ketinama kartu su naujo darbo kodekso priėmimu. Ji esą leistų darbuotojui ne aklai derėtis dėl pinigų su darbdaviu.

„Pusės turi žinoti, apie ką šnekama. Kai yra visiškai įslaptintas atlyginimas, tai neaišku, dėl ko galima derėtis. Aišku, tai negali būt personifikuotas atlyginimas, nes tai yra draudžiama mūsų įstatymuose, būtų neteisinga. Bet dabar kalbame apie nuasmenintų atlyginimų informaciją, tai tas, manau, yra visiškai normalu“, – pokyčių naudą įžvelgia Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Rimantas Dagys.

Kokios įmonės turės viešinti atlyginimų vidurkį, kol kas neaišku. O administracinė našta kyla, kažkam tai tą reikia daryti. Iš pradžių siūlyta, kad tos, kuriose dirba daugiau nei 3 žmonės, tačiau dabar apsistota ties tomis, kuriose – daugiau nei 20 darbuotojų. Galutinai nuspręsti tikriausiai teks vyriausybei.

Verslo teigimu, naujas įpareigojimas tebūtų niekam naudos neduodantis papildomas darbas.

„Lietuva yra maža šalis, darbo rinka irgi sekli, tad daugmaž visi viską žino. Jeigu daryti, jeigu nedarysi, reikia numatyti administracinę kažkokią atsakomybę, sankcijas skirti, vėl kažkam tai riekia tai sekti. Nebus sankcijų, tai niekas ir nedarys“, – teigia Žaislų ir suvenyrų asociacijos vadovas Aldas Kikutis.

„Šitas skaičius nieko nesako be konteksto. Už tai, kad labai priklausys vidurkis net ne tiek nuo mokėjimo atlyginimų, kiek nuo struktūros įmonės. Pas ką yra daugiau darbininkų, pas ką yra daugiau personalo, kuris mažiau apmokamas, to vidurkis automatiškai bus mažesnis“, – sako „Rhenus Svoris“ generalinis direktorius Arūnas Bertašius.

Anot verslo, jeigu valdžia mano, kad algų vidurkio viešinimas yra svarbus visuomenei, viešins jį - ant sienų įmonėje, ant stulpų mieste ar kitur, kur tik bus liepta. Tik tokiu atveju esą logiškiau būtų skelbti ne vidurkį, o algų medianą. Arba vidurkį, bet ne bendrą, o atskirai konkrečių pareigybių.

Smulkieji sako, jei prievolė galios ir visai mažoms įmonėms, tai tokiu atveju valdžia numato ir tai, kaip atlyginti įmonių buhalteriams už padidėjusį darbo krūvį.

Daugiau - video reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lolo

lolo portretas
gausis kaip tame anekdote: generolas valgo pietus su eiliniu. Generolas kepsni, o eilinis - bulves. Pavalges generolas ir sako: matai vidutiniskai mes valgeme kepsni su bulvemis. Taigi, tai nieko nepasako tas vidurkis, vien keli dideli atlyginimai vadovu gali stipriai iskreipti vidurki.

M

M portretas
Ar cia ne per seniausiai kazkas kalbejo, kad azins administracine nasta verslui.... tai kas cia per reikalavimas? Koks tikslas? Jau teikiam tuos pacius duomenis 3 institucijoms, nes statistika nesivargina is kitur pasiimt duomenu.... tai cia dar kazkam, kazkodel, kazka reiks teikt.... DURNIU LAIVAS

hmm

hmm portretas
Nesuprantu o kokia to prasmė? Tie kas gauna algą toje įmonėje ir taip žino kiek gauna, tie kurie eina darbintis ir taip išgirsta kiek jiems siūloma. Kokia to prasmė?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių