Quantcast

Iki euro įvedimo liko tik 100 dienų

Centrinės šalies finansų institucijos švieslentė skaičiuoja jau paskutiniąsias šimtą dienų prieš litą pakeičiant euru. Šimtadienį Lietuvos bankas pasitinka optimistiškai – visi parengiamieji darbai vykdomi tiksliai pagal numatytą grafiką.

Monetų kalykloje jau nukaldinta beveik pusė užsakytų lietuviškų euro monetų – 97 mln. Iš Vokietijos dvejiems metams skolinami 132 mln. euro banknotų Lietuvą pasieks iki gruodžio. Gyventojams Lietuvos bankas skelbia gerų žinių.

Tikimasi, kad mažės tarptautinių pervedimų eurais įkainiai, o nuo Naujųjų penkis kartus atpigsiantys mokėjimai už naudojimąsi centrinio banko sistema turėtų sumažinti ir bankų klientų mokesčius už bankų operacijas. Be to, jos bus atliekamos sparčiau.

„Užskaitymai tarp bankų bus vykdomi gerokai dažniau, negu kad dabar yra – mes tą planuojame daryti maždaug kas valandą – po sausio pirmos dienos, aš turiu omenyje. Taip pat atkreipčiau dėmesį į įkainių sumažinimą. Lietuvos bankas iš tikrųjų sumažins – tiksliau jau sumažino, bet įsigalios tik nuo sausio 1 dienos – įkainius už naudojimąsi mūsų mokėjimo sistemomis nuo 19 lietuviškų centų iki vieno euro cento“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Siekiant užtikrinti kuo sklandesnį litų keitimą į eurus pirmosiomis sausio dienomis bankai dirbs ilgiau ir pasitelks didesnį nei įprasta darbuotojų skaičių. Apskaičiuota, kad kiekvienas Lietuvos gyventojas galės išsikeisti litus į eurus nuo namų nenutoldamas toliau nei per 6 kilometrus. Valiutą bus galima nemokamai išsikeisti beveik 700 bankų, bankomatų ir kredito įstaigų, paštuose bei daugiau kaip 2 tūkst. „Perlo“ terminalų.

Mažinant grynųjų pinigų poreikį grąžai, nuo metų pabaigos bus ribojamas didelių nominalų litų patekimas į apyvartą. Nuogąstavimus, kad dalis smulkiųjų verslininkų dėl apyvartinių lėšų stokos sausio pirmąsias savaites pasitiks uždarytomis durimis Lietuvos bankas vadina perdėtais.

„Mes iš tikrųjų sudarysim visas sąlygas įsigyti mano paminėtus euro monetų rinkinius, todėl to fizinio atsiskaitymo problemų neturėtų būti. Čia klausimas, matyt daugiau susijęs su apyvartinėmis lėšomis. Tai su bankais iš tikrųjų esame sutarę, kad bus sudarytos sąlygos tokiam greitam pakeitimui litų į eurus ir išankstiniam pakeitimui litų į eurus, kur smulkus ir vidutinis verslas galės tai atlikti konkrečiuose padaliniuose“, – kalbėjo V. Vasiliauskas.

Lietuvos gyventojams persiorientuoti prie euro pagelbės specialūs kiekvienus namus pasieksiantys informaciniai leidiniai. Be to, kiekvienas gaus ir specialią holograminę kortelę su lito ir euro kurso skaičiuoklo. Siekiant, kad prie eurų sparčiau priprastų smulkieji verslininkai, su grynųjų eurų apsaugos požymiais jau supažindinti daugiau kaip tūkstančio prekybos įmonių kasininkai.


Šiame straipsnyje: euraieuro įvedimasvaliuta

NAUJAUSI KOMENTARAI

greitai

greitai portretas
eura keis doleris

miestelenas

miestelenas portretas
kas is to euro,eiliniam zmogui tikras nuskurdinimas, valdzia sake kainos nekils ,o pries eura viskas pabrango,o valdziai visvien ,kas jiem jie milijonieriai eilinis zmogus jiems "rupi"pries rinkimus kokie tada visi "rupestingi"

vienodai

vienodai portretas
ubagui viskas vienodai piesia kad tik tarbos ir lazdos neatimtu nors tai klausimas nes paskutines kelnes numove
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių