Quantcast

„Idavang“ fermoje baigiamos naikinti kiaulės, laukia pašarai ir dezinfekavimas

Afrikinio kiaulių maro židinyje Ignalinos rajone baigiamos naikinti kiaulės - iš 19 tūkst. sekmadienį jų liko apie 3 tūkstančiai. Dabar apkrėstame „Idavang“ komplekse sunaikinta apie 84 proc. kiaulių.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius BNS sakė, kad kiaulių naikinimas gali būti baigtas iki pirmadienio ryto. Pasak jo, šiuo metu yra tiriami „Idavang“ Rupinskų komplekse naudoti pašarai, medikamentai - vėliau bus naikinami jie ir dezinfekuojama visa komplekso teritorija.

„Iki pirmadienio ryto galbūt ir baigsime kiaulių naikinimą - jų yra likę nepilni 3 tūkstančiai. Dar tiriame pašarus, papildus, medikamentus, visi jie yra užplombuoti nuo pirmos dienos, kuomet buvo patvirtintas užkratas, ir prieinami tik mūsų specialistams. Priklausomai nuo to, rasime juose užkratą, ar ne, priklausys jų naikinimo būdas“, - BNS sekmadienį pareiškė J.Milius.

Skaičiuojama, kad vien grūdų kiaulėms šerti „Idavang“ Rupinskų komplekse yra daugiau kaip 100 tonų.

J.Miliaus teigimu, vėliau kelis kartus bus dezinfekuojami komplekso tvartai, sandėliai, kiti pastatai bei visa teritorija.

„Kol kas nežinome, kiek visa tai kainuos, neturime skaičiavimų. Kadangi įmonė buvo apsidraudusi, tikimės, kad išlaidas turėtų padengti draudimas“, - BNS tvirtino J.Milius.

Buferinėje afrikinio kiaulių maro zonoje veikia 11 kariškių ir policijos postų, kurie tikrina išvykstančias transporto priemones ir stebi, kad nebūtų išvežtos kiaulės arba jų mėsa.

„Pasitaikė atvejų, kuomet iš nežinojimo žmonės, paskerdę kiaulę, įdėjo mėsos atvažiavusiems vaikams. Jie su policijos palyda buvo grąžinti atgal“, - BNS sakė J.Milius.

„Idavang“ Rupinskų komplekse nepagydomas afrikinis kiaulių maras patvirtintas liepos 24 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių