Quantcast

Į Lietuvą įvežami prastesnės kokybės maisto produktai bus ženklinami?

Trečiadienį Seime bus tvirtinama laikinosios komisijos išvada dėl Lietuvos rinkai tiekiamų galimai žemesnės kokybės maisto produktų. Komisijos vertinimu, problema aktuali visai Europai, o produktai, kurių kokybė skiriasi nuo referencinio, turėtų būti ženklinami.

Komisijos pirmininkės Guodos Burokienės teigimu, įvertinus surinktus faktus daroma išvada, kad problema aktuali visai Europos Sąjungai (ES), ne tik Lietuvai, nes nėra bendros apibrėžtos kokybės sąvokos.

„Problema dėl maisto produktų kokybės skirtumų aktuali tiek senosioms, tiek naujoms ES šalims narėms. Pas mus gal sudėtingiau, nes silpnos vartotojų teisių organizacijos. Kalbant apie Slovakijos, Čekijos pavyzdžius, kokybės skirtumus pirmieji pastebėjo nevyriausybininkai“, - sakė G. Burokienė.

Pasak komisijos pirmininkės, nors apie problemą žinota ne vienus metus, tačiau nebuvo sulaukta skundų, tad Lietuvos institucijos nieko ir nesiėmė.

G. Burokienės teigimu, siūloma produktus, kurių kokybė kitų šalių rinkose skiriasi nuo tos, kokia yra gamintojo šalyje, specialiai ženklinti.

ELTA primena, kad pernai Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atliko tyrimą, kurio metu nustatyta, kad žinomų gamintojų maisto prekės, pirktos Lietuvoje ir Vokietijoje, skirtingos. Skiriasi Lietuvos ir Vokietijos rinkoms tiektų tuo pačiu prekių ženklu pažymėtų produktų ne tik sudėtis, bet ir skonis, spalva ar konsistencija.

Siekiant nustatyti, dėl kokių priežasčių galimai diskriminuojami Lietuvos vartotojai, ir ar nėra pažeidžiamos Lietuvos vartotojų teisės, Seimas praėjusių metų spalį sudarė laikinąją tyrimo komisiją dėl Lietuvos Respublikos rinkai tiekiamų galimai žemesnės kokybės maisto produktų.

Sausio pradžioje Seime įvyko komisijos posėdis, kuriame dalyvavo ir Europos Komisijos narys, atsakingas už sveikatą ir maisto saugą, Vytenis Povilas Andriukaitis.

V. P. Andriukaitis tada pabrėžė, kad maisto kokybės problematika matoma visoje ES ir nėra objektyvių duomenų, rodančių, kad kokybiniai skirtumai - tik Rytų ir Vidurio Europos diskriminacijos apraiška, mat apie dvejopą kokybę kalba ir tokios šalys kaip Vokietija, Belgija, Liuksemburgas.

Vis dėlto V. P. Andriukaitis teigė, kad nors maisto produktas gali būti saugus vartoti, bet skirtinga jo kokybė gali skirtingai veikti sveikatą ilgalaikėje perspektyvoje.

Planuojama, kad Europos Komisijos tarpinis raportas dėl dvejopos kokybės maisto produktų bus paskelbtas šių metų gale.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Skurstam, nes visi vagys ant mūsų joja, o valdžia nieko nedaro. Rūta Vainienė. Ką apie pensijas nutyli politikai? Rūta Vainienė geriau eitų oligarchų gaudyti, kaip ta rusiška Nastia Rybka. Tikrai lengvesnis ir labiau pinigingas užsiėmimas. Straipsniuose Rūta Vainienė truputį šlubuoja logikoje, teigdama, kad Lietuvos valstybė žlugs ir valdiškų pensijų negausim. Todėl reikia viską kišti į privačius fondus, tokius, kaip Sekundė. Jei tikrai Lietuvos valstybė žlugs, tai ir mūsų čia nebus. Visi gyvensim Vakaruose, gausim padorias vakarietiškas pensijas, juoksimės iš nevykusių lietuviškų privačių fondų su jų apgavystėmis. O jei Lietuva nežlugs, tai gausim lietuvišką valdišką pensiją, nėra prasmės iš mūsų ją atiminėti iš anksto privačių fondų kyšių metodu. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Gana nuodit žmones

Gana nuodit žmones portretas
Bus ženklinami.....Visai uždrauskit įvežti genetiškai modifikuotus produktus. Bus suprantama ir aišku ! Kažkodel Rusija gali tai padaryti, o Lietuva NE !

Kęstas

Kęstas portretas
Tos kompanijos mato, kad mus apvaginėja mūsų pačių elitas. Mokiniams, besimokantiems istoriją, apie Vytautą Landsbergį. Tvartelyje gyvena Vytautas Landsbergis. Klauskite jį, kaip jis ten atsirado ir kokia ten dabar tvarka. Kadangi įstatymus A.Landsbergienės darželiams rašė A.Kubilius, tai A.Landsbergienė melžė milžiniškus mūsų mokesčių pinigus visiškai tiksliai pagal A.Kubiliaus surašytus įstatymus. Egzistuoja dar ir moralė, o pagal moralės reikalavimus vogti iš badaujančių pensininkų yra bjaurus, tiesiog dvokiantis, elgesys. Visi Landsbergiai ir A.Kubilius privalo greitai atsistatydinti, o prisiplėštus turtus (įskaitant tvartelį) atiduoti vargšams. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių